«Βυζάντιο» – εκτίθεστε, κύριοι

 

 

 

Άρθρο του

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΛΟΒΟΥ

 

 

 

 

 

«Πότε θ’ ανθίσουν τούτοι οι τόποι πότε θα ‘ρθούνε καινούργιοι άνθρωποι

να συνοδεύσουν την βλακεία στην τελευταία της κατοικία»
Ν. Γκάτσος – «Ελλαδογραφία»

 

Δυστυχώς η αποδόμηση του δικομματισμού που ακολούθησε την κατάρρευση ήρθε μετά τις Δημοτικές εκλογές. Τώρα πορευόμαστε μέσα στην κρίση με τα απομεινάρια μιας παλαιοκομματικής επετηρίδας.

Η Δημοτική αρχή δεν έχει αντιληφθεί ότι στην κοινωνία μας, μετά και το βίωμα της κρίσης, επικρατούν πλέον άλλες αντιλήψεις (το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη μείζονα αντιπολίτευση). Αυτά που συμβαίνουν τούτες τις μέρες στο Δήμο μοιάζουν ετεροχρονισμένα, σαν να βγήκαν απ’ το παρελθόν.

Στην κεντρική σκηνή προβάλλει η κρίση σε όλες της τις εκδοχές, αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίζει να δούμε και πράγματα που συμβαίνουν στη μικρή περιφέρειά μας, όπου ούτως ή άλλως και προ κρίσης κρίση είχαμε.

Εμείς οι πολίτες δε θα μείνουμε απαθείς σαν πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας που δέχονται τη μοίρα τους όπως οι θεοί ορίζουν. Η κοινωνία μας πρέπει να ελέγξει τις αποφάσεις που παίρνονται και να μην αφήσει άλλο χαμένο χρόνο και χώρο σε πράξεις της αρχής που εξυπηρετούν μόνο ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα και ζημιώνουν το Δήμο μας. Οι πολίτες και το διάλογο επιζητούν και απόψεις μπορούν να καταθέσουν για ζητήματα που τους απασχολούν και κάθε δικαίωμα έχουν να το πράξουν.

Δε θα περιμένουμε τέσσερα χρόνια για να το πράξουμε, όταν για πολλά πράγματα που θα έχετε αποφασίσει θα χρειαζόμαστε δεκαετίες για να τα ανακτήσουμε και να τα θέσουμε προς όφελος των πολιτών. Οι πολίτες δε θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων μιας Δημοτικής Αρχής με φεουδαρχικά κατάλοιπα, εξουσιαστικές αντιλήψεις και όλες τις παθογένειες του συστήματος που την πρότεινε και εν πολλοίς την επέβαλε. Θα εκφράσουμε δημόσια τις απόψεις μας και θα καταθέσουμε εποικοδομητικές προτάσεις.

Κύριε Δήμαρχε, απ’ ό,τι φαίνεται, σας προκαλεί τρόμο η παρουσία πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο. Έχετε άλλη αντίληψη για τον κοινωνικό διάλογο και περιφρουρείτε τη βλακεία παντί τρόπω, έχοντας τοποθετήσει μάλιστα και στην κατάλληλη θέση ένα ντόμπερμαν για να γαβγίζει ΟΧΙ στους πολίτες που θέλουν να διατυπώσουν τις απόψεις τους ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Περιφρουρήστε, λοιπόν, το δικαίωμα του μονολόγου και στηθείτε μπροστά στις κάμερες με το θίασό σας να δώσετε την παράστασή σας! Κανένα χρώμα φερετζέ δεν κρύβει τις προθέσεις ενός δημόσιου προσώπου.

Διακατεχόμενοι από ντελίριο εργολαβικού κυνισμού και πολιτικού αμοραλισμού, συνεπικουρούμενοι από μια γενναία δόση βλακείας, το δίπολο Παπαλέξη – Πατίλα συμφώνησαν στην παράδοση του δημοτικού ακινήτου, γνωστού ως Βυζάντιο, επί της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως, της κεντρικής πλατείας της πόλης μας, σε φιλόδοξο επιχειρηματία, οικονομικό μετανάστη στη Γερμανία, που όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του «Ήθελε να κάνει κάτι για τον τόπο του!» και επέλεξε να μας ευεργετήσει με κάτι που έλειπε από την πόλη μας… Ένα καφέ!!! Το οποίο, με το επίχρισμα της κοινωνικής ευαισθησίας, θα πουλάει φτηνό καφέ για το δοκιμαζόμενο λαό μας.

Η άλλη πρόταση; Ενσωμάτωση του χώρου στις λειτουργίες του υπερκείμενου στεγαζόμενου πολιτιστικού συλλόγου ΣΚΟΥΦΑ. Δηλαδή, η άλλη πρόταση ήταν η δημιουργία ενός μεγάρου πολιτισμού στο κέντρο της πλατείας, το οποίο θα συνέβαλλε αποφασιστικά στην αισθητική της αναβάθμιση. Διότι θα είχαμε μια ενιαία δραστηριότητα που θα αντανακλούσε στην όψη του κτιρίου, θα έλυνε μάλιστα πολλά προβλήματα πρόσβασης στον όροφο, για άτομα με μειωμένη κινητικότητα και θα αποφόρτιζε την πλατεία, αφήνοντας το χώρο ελεύθερο και ανοιχτό. Σημειωτέον ότι το κτίριο αυτό έχει σχεδιαστεί από έναν διακεκριμένο αρχιτέκτονα, τον Ιάσονα Ρίζο με πρωτοβουλία του ΣΚΟΥΦΑ.

Ο Σύλλογος ΣΚΟΥΦΑΣ, μέλη του οποίου είναι πολιτιστικά δραστήριοι συμπολίτες μας, έχει την πλέον μακρόχρονη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας και είναι το πολιτιστικό σύμβολο της πόλης. Σκοπός της πρότασης που έκανε προς τη δημοτική αρχή είναι η ανάπτυξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων με μια δανειστική βιβλιοθήκη και ένα εντευκτήριο για παρουσιάσεις θεμάτων τέχνης, έναν φιλόξενο χώρο για αρτινούς συγγραφείς, για να παρουσιάζουν στο κοινό τα βιβλία τους με τρόπο άμεσο, καθώς θα υπήρχε και ένας χώρος κοινωνικού διαλόγου με τη λειτουργία του καφενείου τέχνης. Εσείς προβάλατε τα δήθεν οικονομικά ανταλλάγματα της ενοικίασης του χώρου σε ιδιώτη, τα οποία θα είχε ο Δήμος. Στην πιο κρίσιμη οικονομική ανομβρία βγήκατε να πουλήσετε ομπρέλες. Και θέλετε να μας πείσετε ότι το ποσό των 35.000€ ετησίως σταθμίζεται με οφέλη των δημοτών από την υλοποίηση της πρότασης του Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑ.

Έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα, γιατί πλέον δε μπορείτε να στηριχθείτε σε κανένα σοβαρό επιχείρημα. Δεδομένου μάλιστα ότι αυτή την πρόταση δεν την έκαναν κάποιοι αιθεροβάμονες επικριτές σας, αλλά ένας ολόκληρος πολιτιστικός σύλλογος, και γυρίσατε την πλάτη.

Μήπως να υποθέσουμε ότι είχατε δεσμευτεί, καθόσον εσείς, απ’ ό,τι ξέρω προσωπικά, επισκεφθήκατε επενδυτές και τους προτείνατε την ενοικίαση του χώρου! Όπως και να ’χει, μένω μόνο στο θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας και είναι η εδώ και τώρα ακύρωση του διάτρητου από κάθε άποψη διαγωνισμού σας και η αποδοχή της πρότασης του Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑ.

Το θέμα δε θα εγκαταλειφθεί –και αυτό είναι δέσμευση– και να είστε σίγουρος ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό για την κοινωνία μας αποτέλεσμα.