Αν βγάλετε συμπέρασμα για το τι προτίθεται να κάνει…

 

Τι είπε ο

Παπαλέξης σε

συνέντευξή του για

τα κτίρια της Ψαραγοράς

 

 

 

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 


Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε σ’ όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αποτελεί την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που παραχώρησε ο δήμαρχος Γ. Παπαλέξης, μετά την συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο δεν έκρινε ως διατηρητέα τα κτίσματα της Ψαραγοράς της Άρτας.

Ρωτήθηκε ο Παπαλέξης αν υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί το «φιλέτο», όπως αποκαλείται το συγκεκριμένο οικόπεδο, από ιδιώτη και κάντε κι εσείς την δική σας προσπάθεια, για να καταλάβετε τι θέλει να πει ο ποιητής:

«Όχι βέβαια. Εμείς καταρχήν τί θέλουμε να προστατεύσουμε ένα Δήμο από έναν δήμαρχο τα επόμενα 20 χρόνια που κι αυτός δήμαρχος θα είναι σκεπτόμενος θα είναι; Αλλά εν πάση περιπτώσει σας λέω ότι ας πάμε κι εκεί. Να το διατηρήσουμε. Με μια τροποποίηση του Σχεδίου, που το κομμάτι αυτό που είναι σήμερα εκεί μπροστά και δεν είναι χαρακτηρισμένο πλατεία, το χαρακτηρίσουμε, κάτι που είναι πολύ εύκολο για μας, δεν υπάρχει πλέον οικόπεδο να οικοδομήσεις. Και μπορείς επίσης να βάλεις ειδικά σε αυτό το σημείο συγκεκριμένους όρους δόμησης. Ποιοι είναι οι όροι δόμησης; Ισόγειο κτίσμα, συντελεστής 0.8, αυτό που έχει αυτή τη στιγμή το κτίσμα. Και τελεία και παύλα. Δεν μπορεί κανένας να κουνηθεί πλέον. Άρα λοιπόν, αυτό μπορούμε να το λύσουμε. Εγώ θα ήθελα να το διατηρήσω όμως θα ήταν μια διαδικασία που θα πήγαινε πάρα πολλά χρόνια πίσω».

Εμείς αδυνατούμε να βγάλουμε συμπέρασμα. Το προσπαθήσαμε, ούτε λόγος. Όταν όμως ένας άνδρας που τον τιμάει ο λαός και τον εκλέγει δήμαρχο, δεν έχει την στοιχειώδη ευθύνη και υπευθυνότητα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση και άποψη, δεν αξίζει να είναι δήμαρχος και πρέπει όσοι τον στήριξαν να αναγνωρίσουν δημόσια το λάθος τους.

Να είναι δυσλεξία και ο άνθρωπος δεν μπορεί να βάλει τρεις λέξεις στην σειρά και να μην μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες, τι ακριβώς σκέφτεται και τι θα γίνει με την ψαραγορά; Θα ήταν η απλοϊκή προσέγγιση του όλου θέματος. Αλλά στην δημόσια ζωή, ένα δημόσιο πρόσωπο μιλάει αόριστα και χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς προτίθεται να κάνει, δεν το πράττει τυχαία. Το κάνει, για να είναι όλοι μπερδεμένοι, να αγωνίζονται να ερμηνεύσουν τον… ποιητή και με την πάροδο του χρόνου, ο ίδιος να επιλέξει ότι τον βολεύει και να το περάσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Εδώ είμαστε και δεν θ’ αργήσει η ώρα, που θα προκύψουν πληροφορίες για την αξιοποίηση του οικοπέδου που φιλοξενεί τα κτίρια της Ψαραγοράς και την ιστορία της Άρτας. Κατά το πρότυπο της πρότασης Οικονομίδη. Γιατί όλοι την έχουμε… ψυλλιαστεί την δουλειά! Ότι αρνητικό είχε να παρουσιάσει στην θητεία του ο Π. Οικονομίδης και ο Γ. Παπαλέξης, προεκλογικά το κατήγγειλε, τώρα έρχεται να το κάνει πράξη. Τόσο απλά…