Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα

 

Το 1843, ο Henry Cole, δημόσιος υπάλληλος που συμμετείχε στην ομάδα που δημιούργησε την “Penny Black”, έχοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τη τέχνη και το design, σχεδίασε την κάρτα της φωτογραφίας, η οποία είναι η πρώτη Χριστουγεννιάτικη που ταχυδρομήθηκε ποτέ

 

 

Της

ΔΩΡΑΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑ

Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία, βλέπουμε η παράδοση των Χριστουγεννιάτικων καρτών, ξεκινά μόλις τρία χρόνια μετά την “ανακάλυψη” των γραμματοσήμων, στη χώρα που εγκαινίασε τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, την Αγγλία.
Το 1843, ο Henry Cole, δημόσιος υπάλληλος που συμμετείχε στην ομάδα που δημιούργησε την “Penny Black”, έχοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τη τέχνη και το design, σχεδίασε την κάρτα της φωτογραφίας, η οποία είναι η πρώτη Χριστουγεννιάτικη που ταχυδρομήθηκε ποτέ.
Συνολικά, τυπώθηκαν λιθογραφικά 1.000 όμοιες κάρτες οι οποίες ζωγραφίστηκαν μία προς μία στο χέρι, και αφότου ο Cole κράτησε για δική του χρήση όσες επιθυμούσε, πούλησε τις υπόλοιπες προς 6 πένες τη κάθε μία. Ένα ποσό αρκετά μεγάλο για εκείνη την εποχή, που τις καθιστούσε προσιτές μόνο στην εύπορη τάξη — όπως άλλωστε προνόμιο μόνο των πλουσίων τότε ήταν και το ίδιο το ταχυδρομείο. Πλέον έχουν διασωθεί ελάχιστα αντίτυπα, ενώ ένα από αυτά πωλήθηκε το 2005 προς 8.500 λίρες.
Οι φιγούρες που απεικονίζονται στη κάρτα δεν έχουν καμία σχέση με άγιους βασίληδες, Χριστουγεννιάτικα δέντρα, ελαφάκια και δώρα: μια πολυμελή οικογένεια, καθισμένη σε ένα τραπέζι, υψώνει τα ποτήρια με το κρασί και εύχεται χαμογελαστή στον παραλήπτη της κάρτας “καλά Χριστούγεννα και χαρούμενο το νέο έτος“.
Η οικογένεια, το φαγοπότι, το γλέντι και οι αλλεπάλληλες ευχές, δεν είναι μέχρι και σήμερα άλλωστε η ουσία των Χριστουγέννων;