Με δυό ψήφους εκ μεταγραφής, προσπάθησε να περάσει απόφαση!

 

Δεν γνώριζαν όμως ο πρόεδρος, ο δήμαρχος και ο γενικός, αν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, για να περάσει η συνομολόγηση νέας δανειακής σύμβασης

 

 

 

Πήγαν να περάσουν απόφαση για ρύθμιση των δανείων που έχει πάρει ο Δήμος Αρταίων απ’ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δεν ήξεραν, αν η απόφαση αυτή απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία ή απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Και με την μπακαλίστικη λογική του προεδρείου, αν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα γραφεί η απόφαση, αν δεν απαιτείται θα γραφεί.

Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή… Όμως η συζήτηση του όλου θέματος, ανέδειξε την τρομακτική ανεπάρκεια της λειτουργίας της δημοτικής αρχής, την οποία δυστυχώς πληρώνουν οι δημότες.

Η εισήγηση του συγκεκριμένου θέματος, προέβλεπε την ρύθμιση δανείων 687.000 περίπου, τα οποία έχουν συνομολογηθεί με επιτόκιο 13% και 17% και λήγουν το 2020 και πληρώνει ο Δήμος περί τις 130.000 ευρώ το χρόνο. Η πρόταση που έκανε ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του ανέφερε πως θα πρέπει να ζητήσει ο Δήμος, να πάνε όλες οι υποχρεώσεις πέντε χρόνια πίσω και σ’ αυτό το διάστημα των πέντε χρόνων ο Δήμος να μην πληρώνει, που σημαίνει και επί πλέον επιβάρυνση των δημοτών.

Μιλώντας ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί και αύριο» Χρήστος Παπάζογλου, επεσήμανε ότι τα επιτόκια, είναι ιδιαίτερα επαχθή και θα έπρεπε από καιρό ο Δήμος, να είχε ζητήσει νέα διαπραγμάτευση και μικρότερο επιτόκιο, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αλλαγής» Χριστόφορος Ξυλογιάνης.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Νικολάου, επέρριψε ευθύνες στην δημοτική αρχή, γιατί δεν εκμεταλλεύτηκε τις ρυθμίσεις που προέβλεπε ο νόμος 3943/2011, σύμφωνα με τις οποίες μπορούσε να ρυθμίσει τα δάνεια με νέο επιτόκιο της τάξης του 6,02%, που σημαίνει ιδιαίτερο όφελος για το Δήμο και φυσικά οι δημότες.  Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο Δήμος και ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος, ούτε που συζήτησε το ενδεχόμενο αυτό, για να βγει ο Δήμος ωφελημένος και αυτό αποτελεί ευθύνη έναντι των δημοτών.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Κώστας Πατήλας, ακούγοντας την τοποθέτηση του κ. Νικολάου, τόνισε με έμφαση, πως με αυτά που ακούγονται στην αίθουσα, θα αναγκαστεί να πάρει πίσω την υπογραφή του, απ΄ την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε το θέμα και τα μέλη δεν είχαν ουσιαστική ενημέρωση απ’ τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Στην συνέχεια, έκανε και ο ίδιος λόγο για επαχθή επιτόκια, τα οποία πρέπει πάση θυσία να αλλάξουν, μιας και αυτή την ύστατη στιγμή, μπορεί κάτι να γίνει, αντί να προωθηθεί η λύση που επέλεξε ο δήμαρχος Παπαλέξης.

Παρά τις σοβαρές ενστάσεις, που ετέθησαν στην συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Η ψηφοφορία είχε ως αποτέλεσμα, 15 ψήφους υπέρ της πρότασης του δημάρχου Παπαλέξη και 14 κατά. Στις θετικές ψήφους (υπέρ του Παπαλέξη δηλαδή) προστέθηκαν και οι ψήφοι των συμβούλων της μειοψηφίας Ν. Κέφη και Π. Γόγολου, ενώ κατά ψήφισαν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Νικολάου και Γ. Κοτσαρίνης και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Θόδωρος Γκούβας και Κώστας Παπαμιχαήλ.

Μετά στην συζήτηση του θέματος αυτού, ο δήμαρχος Γ. Παπαλέξης, αποχώρησε απ’ την αίθουσα και δεν επανήλθε…