Άμστερνταμ: Απαγορεύεται η χρήση κάνναβης στα…σχολεία

Την απόφαση να απαγορευτεί δια νόμου η χρήση κάνναβης από τους μαθητές στα σχολεία του Άμστερνταμ έλαβε πρόσφατα ο δήμαρχος της πόλης Eberhard van der Laan, στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά

 

 

 

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Πηγή: tvxs.gr

 

 

Έτσι, το Άμστερνταμ θα είναι η πρώτη πόλη που θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο στην Ολλανδία, στην οποία παρότι τυπικά απαγορεύεται η χρήση κάνναβης, εντούτοις πολλοί νέοι «καπνίζουν» μαριχουάνα γύρω από τους χώρους των σχολείων ή ακόμα και μέσα σε αυτά.

Από την 1η Ιανουαρίου οπότε και θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, θα απαγορεύεται το κάπνισμα μαριχουάνας σε χώρους όπως τα σχολεία ή οι παιδικές χαρές, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα από την αστυνομία.

Το νέο αυτό μέτρο είναι συνδεδεμένο και με την απόφαση της νέας κυβέρνησης να εγκαταλείψει τα σχέδια για την καθολική απαγόρευση αγοράς κάνναβης, ακόμα και από τους τουρίστες.

Αυτό προωθείτο τα προηγούμενα χρόνια από πόλεις όπως το Μάαστριχτ στο οποίο μετέβαιναν έμποροι ναρκωτικών από το Βέλγιο ή τη Γερμανία για να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες κάνναβης, γεγονός που δεν αφορά σε τόσο μεγάλο βαθμό τη πόλη του Άμστερνταμ.

Ο δήμαρχος σε επιστολή του την Τετάρτη ανακοίνωσε πως η μαριχουάνα θα παραμείνει ελεύθερη προς πώληση μόνο στους ενήλικες –ντόπιους ή τουρίστες- προς δική τους χρήση.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ολλανδία, τηρεί σε μεγάλο βαθμό τους διεθνείς κανονισμούς για τις πολιτικές χρήσης της κάνναβης, η οποία είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη στη Γερμανία αλλά χαμηλότερη αυτής στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.