Απαιτείται η συνεργασία με την τοπική κοινωνία

 

Οι στόχοι του νέου

πρύτανη του

ΤΕΙ Ηπείρου

Ευριπίδη Γλαβά

 

 

 

 

Η  νέα περίοδος για την τεχνολογική εκπαίδευση θα είναι πολύ δύσκολη, είπε στην «Γ» ο νέος πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου  Ευριπίδης Γλαβάς, αλλά όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, οι ωραίες προσπάθειες είναι και για τα δύσκολα. Και σαν δύσκολο θέμα μπορεί να χαρακτηριστεί το μέλλον των ίδιων των ιδρυμάτων, μιας και υπάρχουν σκέψεις για συνενώσεις ΤΕΙ σ’ όλη την χώρα και περισσότερο σημαντικό και άμεσο είναι το πρόβλημα της κατάργησης τμημάτων, που για το ΤΕΙ Ηπείρου, κατά καιρούς ακούγονται προτάσεις, σε σχέση με τα τμήματα που πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.
Ουσιαστική και χρήσιμη χαρακτηρίζει την πρόταση που κατέθεσε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, στην οποία και ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος και θεωρεί ότι στην βάση αυτής της πρότασης, το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές συζητήσεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο δράσης, για το επόμενο διάστημα.
Θα πρέπει, λέει ο κ. Γλαβάς, να υπάρξει ιδιαίτερη κινητοποίηση για το μέλλον του ΤΕΙ Ηπείρου, μιας και το επόμενο διάστημα, θα κριθούν πολλά πράγματα, τα οποία και η τοπική κοινωνία, θα πρέπει να γνωρίζει και να δείξει την δυναμική της. Το ΤΕΙ Ηπείρου, σύμφωνα με το νέο πρύτανη, έχει όλες τις προϋποθέσεις και υποδομές, για να αναπτυχθεί περαιτέρω, αρκεί το Υπουργείο Παιδείας, που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, να τις λάβει πάνω σε συγκεκριμένες αρχές, που περιγράφονται και στην πρόταση της παρούσης διοίκησης και αυτές πρέπει να τηρηθούν, χωρίς εκπτώσεις ή άλλες παραμέτρους, που μέχρι τώρα χαρακτήριζαν τις αποφάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο αγώνας για την προοπτική του ΤΕΙ Ηπείρου, πρέπει να είναι συντονισμένος και απ’ την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας, που δηλώνει αποφασισμένη, αλλά και απ’ την τοπική κοινωνία. Για το μέλλον του ΤΕΙ Ηπείρου θα πρέπει, λέει ο νέος πρύτανης Ευριπίδης Γλαβάς, να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας Ηπείρου, μιας και η λειτουργία του ιδρύματος, όλη την ‘Ήπειρο αφορά και όχι μόνο την Άρτα.
Δεν θέλησε να απαντήσει, σε παρατήρηση της «Γ», ότι συνολικά οι τοπικοί παράγοντες, δεν δείχνουν την ευαισθησία, που θα έπρεπε να δείχνουν, ο νεός πρύτανης του ΤΕΙ. Ωστόσο επιμένει πως σ’ αυτή την χρονική συγκυρία, όλοι θα πρέπει να δείξουν την ευαισθησία τους, για την προοπτική του ιδρύματος.
Η έναρξη του διαλόγου, για την ανώτατη εκπαίδευση, που επίσημα ανακοίνωσε και ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα το νέο πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδη Γλαβά και είναι αποφασισμένος σ’ αυτό το διάλογο, να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το ΤΕΙ Ηπείρου, πρέπει να υπάρχει και να αναβαθμιστεί κιόλας, γιατί πληροί όλες τις προϋποθέσεις και δεν πρέπει να κυριαρχήσουν στις τελικές επιλογές, άλλες παράμετροι,  πάνω στις οποίες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
«Η μέχρι τώρα ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα των μελών του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου αποτελεί εχέγγυο περαιτέρω ανάπτυξης. Αν σκοπός του Υπουργείου είναι υψηλού επιπέδου διδασκαλία καθώς και η διατήρηση και επαύξηση της εφαρμοσμένης έρευνας στον τεχνολογικό κλάδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η στήριξη και ενίσχυσή του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου πρέπει να είναι δεδομένη», επισημαίνει στις δηλώσεις του ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς και θεωρεί ότι αυτή η διαπίστωση, στον διάλογο που θα ακολουθήσεις, θα είναι καθοριστικό στοιχείο για την τελική απόφαση.
Καταλήγοντας ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου, κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην περιοχή μας, η οποία κι αλλιώς έχει συνδέσει την τύχης της, με την τύχη του ιδρύματος. Λέει λοιπόν, για την προοπτική του:  « Θα παρασχεθεί σημαντική στήριξη σε μια ακριτική περιοχή που εσχάτως βρέθηκε στο στόχαστρο αλυτρωτικών και εθνικιστικών διεκδικήσεων. Και  μέσα από την παροχή εκπαίδευσης θα επιτελεστεί η ανάπτυξη ενός ισχυρού πόλου ακαδημαϊκής διπλωματίας προς τους γείτονες».