Έφερε αποτελέσματα η απειλή παραίτησης

 

ΑΛΜΠΑΝΗΣ: Οδηγήθηκα στην παραίτηση, αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος να προστατεύσω το Πανεπιστήμιο

 

 

 

Με μία κερδισμένη παρτίδα πόκερ μπορεί να παρομοιαστεί το διάστημα των τελευταίων ημερών για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που βρέθηκε αντιμέτωπο με την οικονομική καταστροφή, η οποία αποτράπηκε με το «χαρτί» της παραίτησης που έθεσε στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Τουλάχιστον αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς αναλύοντας τα γεγονότα και τις καταστάσεις από τα μέσα Νοεμβρίου όταν ανακοινώθηκε η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας μέχρι και την Τετάρτη, όταν δόθηκε η διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι δεν πρόκειται να χαθούν τα κονδύλια που ήταν εξασφαλισμένα για το Πανεπιστήμιο μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόνισε πως ο συνδυασμός των κινητοποιήσεων για τη διαθεσιμότητα και της έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2012 μόλις στις 16 Νοεμβρίου, λειτούργησε παρ’ ολίγον καταστροφικά για το Ίδρυμα, προκαλώντας μία σειρά δυσλειτουργιών.

Βασικότερη αυτών ο κίνδυνος απώλειας πόρων και χρηματοδότησης των κτιρίων του ΒΕΤ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, όπως επίσης και ζητήματα φοιτητικής μέριμνας και εξόφλησης χρεών. Το καθεστώς αυτό θεωρήθηκε απαγορευτικό για τον Πρύτανη, ώστε να συνεχίσει τη θητεία του και γι’ αυτό το λόγο υπέβαλε την παραίτησή του στον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας από τον κ. Αρβανιτόπουλο να συμβάλει για την αποτροπή αυτής της κατάστασης.«Οδηγήθηκα στην παραίτηση, αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος να προστατεύσω το Πανεπιστήμιο. Ζήτησα από τον Υπουργό την παρέμβασή του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εξαίρεση των Πανεπιστημίων από τη διαθεσιμότητα και για τη διασφάλιση των πόρων του Ιδρύματος που χάνονται λόγω των κινητοποιήσεων. Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε την Τετάρτη, και ένα ποσό 2,5 εκ. ευρώ θα πρέπει να απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο μέχρι την τελευταία ημέρα του χρόνου για να μην μεταφερθεί ως χρέος στον προϋπολογισμό του 2013. Σε συνδυασμό επίσης με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όπου η συζήτηση ανοίγει στις 10 Δεκεμβρίου, και από την οποία δε μπορεί να απουσιάζει το Πανεπιστήμιο, από την Πέμπτη επέστρεψα κανονικά στα καθήκοντά μου», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης, που ευχαρίστησε το διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος που παρά τις κινητοποιήσεις επέτρεψε τη λειτουργία νευραλγικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαθέτουν τον μικρότερο αριθμό υπαλλήλων σε σχέση με άλλα ΑΕΙ, όμως πλήττονται περισσότερο από το μέτρο της διαθεσιμότητας.
«Μεταφέραμε την απόφαση της Συγκλήτου, ότι οι υπάλληλοί μας δεν εμπίπτουν στην εγκύκλιο και το νόμο της διαθεσιμότητας, διότι οι περισσότεροι έχουν προσληφθεί μέσω διαγωνισμού και εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να γίνει αποδεκτή η διαπιστωτική πράξη του Πανεπιστημίου και να μην προχωρήσει καμία απόλυση», πρόσθεσε.

«ΑΘΗΝΑ» και στο βάθος Πολυτεχνική Σχολή

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η θέση του κ. Αλμπάνη για τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Η Σύγκλητος στην απόφασή της που αποτελεί παράλληλα και πρόταση στο Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι οι πέντε Σχολές και τα 14 Τμήματα, όπως και τα δύο αυτόνομα Τμήματα Πλαστικών Τεχνών και Οικονομικών Επιστημών αντίστοιχα μπορούν να συνεχίσουν την πλήρη και σε υψηλό επίπεδο αυτοτελή λειτουργία τους, χωρίς να ενταχθούν στην λογική συγχωνεύσεων ή καταργήσεων. Πρόσθεσε όμως πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται σε στάση αναμονής για την πιθανή ένταξη άλλων Τμημάτων από άλλα Πανεπιστήμια, εφόσον προκύψει θέμα κατάργησης ή συγχώνευσής τους.«Βασικός μας στόχος είναι η δυνατότητα ίδρυσης Σχολής Καλών Τεχνών και Πολυτεχνικής Σχολής, με όσα Τμήματα μπορούν να προσαρτηθούν σε εμάς. Δεν εξαρτάται όμως από εμάς, αλλά από το Υπουργείο Παιδείας που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τα ακαδημαϊκά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως και το θέμα βιωσιμότητας γι’ αυτά τα Τμήματα», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης προφανώς κατέληξαν στην επιλογή των έξι εξωτερικών μελών του Συμβουλίου με βάση τα ακαδημαϊκά κριτήρια και γι’ αυτό στο πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης μετέχουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί.«Ο νόμος έθετε κάποια βασικά κριτήρια, όπως το πτυχίο Πανεπιστημίου, το οποίο έλειπε από κάποιες υποψηφιότητες. Η επιλογή των προσώπων είναι και θέμα φιλοσοφίας αφού υπάρχει η αντίληψη ότι τα μέλη θα πρέπει να προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο. Προφανώς, η Επιτροπή επέμεινε σε αυτό και με δεδομένο ίσως ότι τα μέλη του Εσωτερικού Συμβουλίου καλύπτουν το κομμάτι της τοπικότητας, που ίσως δεν εκφράζεται από τα εξωτερικά μέλη», κατέληξε.

Αναδημοσίευση απ’ την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Ιωαννίνων