Άψογο ιατρικό πιστοποιητικό, προϋπόθεση για το Λευκό Οίκο

Η Αμερική επιλέγει, ή τουλάχιστον νομίζει ότι επιλέγει, έναν πρόεδρο υγιή και δυναμικό που θα είναι ο καθρέφτης ενός έθνους

 


Το αρχαιοελληνικό ρητό “Νους υγιής εν σώματι υγιεί” ασπάζονται διαχρονικά οι αμερικανοί ψηφοφόροι όταν έρχεται η στιγμή της κάλπης. Η Αμερική επιλέγει, ή τουλάχιστον νομίζει ότι επιλέγει, έναν πρόεδρο υγιή και δυναμικό που θα είναι ο καθρέφτης ενός έθνους νέου, άξιου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

 

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

 

 

Ο Μιτ Ρόμνεϊ έκανε αυτό που όλοι περίμεναν. Ανακοίνωσε τα έσοδα και τους φόρους του για το 2011 και, κατά έναν περίεργο τρόπο, η φορολογική δήλωση είναι για τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, ό,τι το πιστοποιητικό γέννησης για τον Μπάρακ Ομπάμα: η απόδειξη της «αμερικανικότητάς» του.

Ο Ρόμνεϊ δεν έπεισε και πολύ, καθώς τον κυνηγά ακόμα η εικόνα ενός πλούσιου άντρα που πληρώνει ελάχιστους φόρους, τοποθετώντας ένα μέρος των εισοδημάτων του σε φορολογικούς παραδείσους. Ας σημειωθεί εδώ, πως τον περασμένο Μάρτιο το 37% των ρεπουμπλικάνων του Οχάιο και το 45% αυτών του Τενεσί πίστευαν πως ο Ομπάμα δεν είχε πραγματικά γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος. Οι αποδείξεις δεν αρκούν πλέον για τους Αμερικανούς και η Washington Post μιλά για «το τέλος της εμπιστοσύνης».

Εκεί που οι Αμερικανοί εξακολουθούν να δίνουν την εμπιστοσύνη τους είναι ακόμα ο λόγος των γιατρών και ίσως για αυτό τη μέρα που ο Ρόμνεϊ παρουσίασε τη φορολογική του δήλωση, αποκάλυψε μαζί με τον συνυποψήφιό του στη λίστα Πολ Ράιαν, τον ιατρικό του φάκελο.

Ο γιατρός Ράνταλ Γκαζ παρουσίασε τον Ρόμνεϊ ως «κραταιό» και κατέληξε σε μια ζωντανή υποστήριξή του λέγοντας: «Δεν έχει καμία σωματική αναπηρία που θα μπορούσε να τον αποτρέψει να συνεχίσει την πολιτική του σταδιοδρομία με ό,τι απαιτεί αυτή του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ».

Και αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τον Πολ Ράιαν, υποψήφιο για την αντιπροεδρία, ο οποίος μπορεί να είπε ένα μικρό ψέμα για τον χρόνο του στο μαραθώνιο αλλά ο γιατρός Μπράιαν Μόναχαν διαπίστωσε την άριστη κατάσταση της υγείας του και άρα την ικανότητά του να γίνει ένας καλός αντιπρόεδρος.

«Έχετε επιλέξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής που συνδυάζει την αεροβική άσκηση και την προπόνηση με βάρη μαζί με την υιοθέτηση μιας δίαιτας καλής για την καρδιά χωρίς να καπνίζετε ή να υπερκαταναλώνετε αλκοόλ», είπε ο Μόναχαν.

Φυσικά ο Μπαράκ Ομπάμα με το αθλητικό σώμα και την χαλαρή εμφάνιση δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτή τη λογική. Έτσι, ο Πρόεδρος, παίζει μπάσκετ, έχει εξαιρετικά ποσοστά χοληστερίνης ενώ η όρασή του είναι άριστη και από κοντά και από μακριά. Σαν να μην έφταναν αυτά, επειδή πρέπει να έχει και ένα μακρόπνοο όραμα για την Αμερική….έκοψε και το κάπνισμα!


Διάσημα ψέματα


Η Αμερική θέλει έναν πρόεδρο υγιή, δυναμικό και ικανό να αποτελέσει έναν κολακευτικό καθρέφτη ενός έθνους νέου, άξιου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει. Φυσικά, αυτή η προσδοκία των Αμερικανών έχει καλυφθεί και με διάσημα ψέματα.

Η πολιομυελίτιδα που κάθισε στην αναπηρική καρέκλα τον Φράνκλιν Ρούσβελτ το 1921 θα έπρεπε κανονικά να τερματίσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, αν βέβαια δεν υπολόγιζε στη δύναμη της ψευδαίσθησης με τη συμβολή του Τύπου.

Χρησιμοποιώντας δεκανίκια μέσα από το παντελόνι του και τα οποία κατέληγαν στα πέλματα έχοντας ίδιο χρώμα με αυτό των παπουτσιών του κατάφερε να πείσει ότι περπατάει. Τα ψέματα συνεχίστηκαν και αργότερα στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου όταν αποσιωπήθηκαν όλες οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του και ειδικά αυτές που τον ήθελαν να έχει καρκίνο.

Λίγα χρόνια μετά, ένα άλλο κραυγαλέο ψέμα ήταν η σωματική ευρωστία του Τζόν Κένεντι. Στον απόηχο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε πως πάσχει από την νόσο Άντισον, μια σπάνια και πολύ σοβαρή ασθένεια που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα του ισχυρού δημοκρατικού υποψηφίου.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Κένεντι δήλωσε ψυχρά πως «ένα πρόσωπο που υποφέρει από μια τέτοια ασθένεια δεν θα έπρεπε να είναι παρόν».

Ίσως σήμερα οι δύο αυτοί πρόεδροι να μην εκλέγονταν, καθώς τα μέσα ενημέρωσης θα αποκάλυπταν αυτές τις φυσικές τους αδυναμίες. Προκαλεί ωστόσο εντύπωση το γεγονός ότι μια εξαιρετική φυσική κατάσταση είναι εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την ανάληψη του οβάλ γραφείου στο Λευκό Οίκο.

 

 

Πηγή: tvxs.gr