Αντιστέκεται ειρωνευόμενος

 

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

 

 

«Η ειρωνεία είναι μια θλίψη που δεν μπορεί να κλάψει, και γι’ αυτό χαμογελάει».

Jacinto Benavente, 1866-1954, Ισπανός συγγραφέας


Γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τι τον περιμένει… Γνωρίζει που τον έχουν κατατάξει οι πολίτες της Άρτας και κινούμενος στους δρόμους της πόλης το διαπιστώνει καθημερινά. Θέλει αρχικά να το… διασκεδάσει και να κάνει κάποια επίδειξη ισχύος, την οποία οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι απλά είναι επίδειξη και όχι ισχύς.

Στην συνάντηση της… κολοβής δημοτικής παράταξης του δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη, ετέθη το ερώτημα, γιατί παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Γκούβας. Και η γελοία απάντηση, η οποία περιέχει το στοιχείο της ειρωνείας, ως αδιέξοδη αντίσταση όμως. «Ήθελε στην καθαριότητα 80 άτομα και του δώσαμε 78». Ειρωνεία και προσπάθεια υποβάθμισης ενός σοβαρού προβλήματος, την στιγμή που ο ίδιος καταγράφει ένα πανελλαδικό ρεκόρ. Να έχει ορίσει ο ίδιος έξι αντιδημάρχους και να έχουν παραιτηθεί τέσσερις, αν δεν έχουμε και κάποια νέα παραίτηση σήμερα.

Ούτε που τον πίστεψε κανένας απ’ τους συνεργάτες του, αλλά φάνηκε πως κανένας, κρατώντας την αξιοπρέπειά του, δεν είναι διατεθειμένος να τον ακολουθήσει.

Κι έρχεται η στιγμή να κάνει τον προσωπικό του απολογισμό. Γνωρίζει ότι όσους κατέθεσαν διαφορετική άποψη απ’ την δική του, τους έχει ειρωνευτεί και τους έχει συκοφαντήσει κατά τον χειρότερο τρόπο. Ίδιον ανεπαρκούς ανθρώπου. Δεν έχει βλέπετε, ένα στοιχείο που θα καταθέσει και θα αποδείξει ότι αυτός είναι σε σωστό δρόμο και οι άλλοι (ίσως οι παραιτούμενοι, αλλά και οι πολλοί περισσότεροι πολίτες) προσπαθούν να τον αποπροσανατολίσουν, ώστε να μην είναι αποτελεσματικός στην προσπάθεια που κάνει για την πόλη.

Εν προκειμένω. Αν είχε κάποιο στοιχείο, ότι ο Γκούβας δεν έκανε καλά την δουλειά του και η ένταση που προκλήθηκε ήταν αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας (του Γκούβα δηλαδή) θα το κατέθετε και φυσικά, θα παρουσιαζόταν στην κοινή γνώμη, ως ο άνθρωπος που προσπαθεί και βρίσκει στο δρόμο του κάποιους που τον εμποδίζουν. Το ότι προσέφυγε στην μέθοδο της ειρωνείας και της συκοφαντίας, αποδεικνύει ότι δεν έχει ένα τέτοιο στοιχείο, άρα το δίκαιο είναι με το μέρος του παραιτηθέντος αντιδημάρχου.

Να θυμηθούμε ότι με την ίδια ακριβώς τακτική, της ειρωνείας και της συκοφαντίας, αντιμετώπισε και τις παραιτήσεις των τριών αντιδημάρχων, που προηγήθηκαν του Θ. Γκούβα.

Όμως…

-Είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος που καθημερινά κάνει τα αδύνατα δυνατά, για ν’ αποδείξει πόσο επιπόλαιος, άρα και ανεπαρκής είναι, να περιμένει κανένας κάτι καλό για το Δήμο Αρταίων;

Δυστυχώς. Και σ’ αυτή την περίπτωση, η κατάληξη του σημειώματος, η ίδια θα είναι. Να περιμένουμε να περάσει ο καιρός, με την ελπίδα, ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει για τον τόπο μας. Και πάλι δυστυχώς!