Η ανομία δεν έχει χρώμα

 

 

Του

ΠΑΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

απ’ το “metarithmisi.gr”

 

 

 

 

 

Την Τετάρτη, η αστυνομία έβαλε τέλος στην κατάληψη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, στη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον όμως έχει η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει με σκληρή γλώσσα την επέμβαση της Αστυνομίας και την κυβέρνηση που την διέταξε και τονίζει:

«Όλα αυτά τα χρόνια η «Δέλτα» λειτουργούσε ως αυτοοργανωμένος, ελεύθερος κοινωνικός χώρος, καλύπτοντας τις ανάγκες στέγασης δεκάδων νέων ανθρώπων».

Δηλαδή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, όποιος νέος -και γιατί όχι και πιο ηλικιωμένος- έχει στεγαστικές ανάγκες και έχει τα μπράτσα και τον τσαμπουκά, μπορεί να απαλλοτριώνει ξένες ιδιοκτησίες, παραβιάζοντας το νόμο, και να τις ικανοποιεί. Και επειδή είναι γνωστό ότι την κατάληψη ήλεγχε ο λεγόμενος αντιεξουσιαστικός χώρος, μόνο οι αντιεξουσιαστές νέοι μπορούσαν να καλύψουν τις «στεγαστικές τους ανάγκες», ενώ οι υπόλοιποι… ας μείνουν στο δρόμο. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι τέτοιου είδους καταλήψεις, είναι ορμητήρια για το μπάχαλο, τη βία και τους βανδαλισμούς που διαπράττει αυτός ο χώρος. Άρα, έμμεσα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τουλάχιστον ανοχή για όλα αυτά.

Αλλά ο κατήφορος μιας τέτοιας λογικής δεν έχει πάτο. Δεν αντιλαμβάνονται ότι και η Χρυσή Αυγή, την ίδια υποκριτική λογική ακολουθεί; Για τις «ανάγκες» κάποιων επιτηδείων μικροπωλητών, σπάζει τους πάγκους των αλλοδαπών μικροπωλητών. Και γενικώς, υποστηρίζουν και αυτοί ότι καλύπτουν τις «ανάγκες» κάποιων κατοίκων που υποφέρουν από τη μετανάστευση. Όμως, αν ο καθένας ικανοποιεί τις όποιες ανάγκες του με τον ετσιθελισμό, τη δύναμη, τον τσαμπουκά και τη βία, τότε παύουμε να είμαστε οργανωμένη κοινωνία και γινόμαστε ζούγκλα όπου κυριαρχούν οι πιο ισχυροί. Ο καθένας μας οφείλει να σέβεται τους νόμους και να επιδιώκει την ικανοποίηση των αναγκών του μέσα από αυτούς. Και αν δεν του αρέσουν οι ισχύοντες νόμοι, να αγωνίζεται με νόμιμα μέσα να τους αλλάξει.

Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η λογική της γενικευμένης ανομίας. Εξ άλλου, στελέχη του συμπαραστάθηκαν στους φοροφυγάδες της Ύδρας, ενώ άλλα βαδίζουν μαζί με Χρυσαυγίτες σε πορείες ενστόλων. Όμως, η γενικευμένη ανομία οδηγεί στην πλήρη κοινωνική διάλυση και σε εμφύλιες συγκρούσεις. Και αν το γεγονός ότι έγινε αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί, ας αναλογιστεί τούτο: Η ιστορία έχει δείξει ότι από τέτοιες καταστάσεις, νικητές βγαίνουν οι φασίστες. Και ότι θα την πληρώσουν και αυτοί μαζί με εμάς.


Υ.Γ. Χθες δημοσιεύθηκε το άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν για τον «μεταρρυθμιστικό σεχταρισμό» και τη Χρυσή Αυγή. Η ιδέα ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ή όσες λογικές δυνάμεις του, σε ένα αντιφασιστικό μέτωπο, είναι σωστή. Όμως δεν βλέπω ο Σωτήρης να ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντικειμενική συμπόρευσή του με τη Χρυσή Αυγή σε διάφορες πορείες ενστόλων, για την περσινή συνύπαρξη άνω και κάτω πλατείας που λειτούργησε σαν εκτροφείο της Χρυσής Αυγής, για την ανοχή του στην ανομία και τον ετσιθελισμό που αντικειμενικά είναι ακροδεξιές πρακτικές. Ούτε βέβαια για την αντικυβερνητική ρητορική του, που δεν κινείται στα πλαίσια μιας θεμιτής αντιπολίτευσης, αλλά αν δεν έχεις διαβάσει ή ακούσει τον φορέα της, δεν ξέρεις αν προέρχεται από την Χ.Α., τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΞ.ΕΛ. Και παραβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σήμερα, αδιαφορεί για αντιφασιστικά μέτωπα, αφού κύριος και μοναδικός εχθρός του είναι η κυβέρνηση και το «μνημόνιο». Αντιπαρέρχομαι την ειρωνεία του περί «κυβερνώσας ΔΗΜΑΡ» που δείχνει βαθύτερες πολιτικές μετατοπίσεις.