Μακάρι να τα καταφέρουν, αλλά…

 

 

Το πρόβλημα με το ΚΕΝ, απαιτεί δυναμικές κινητοποιήσεις

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

Μακάρι οι επιστολές που θα λάβουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων και οι αρμόδιοι υπουργοί, να τους… ψαρώσουν και να αναθεωρήσουν τις όποιες απόψεις έχουν για την λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας, αλλά και για το ενδεχόμενο αυτό να μετατραπεί σε κέντρο μεταναστών, ίδιο με αυτό που έγινε στην Κόρινθο.

Μακάρι λέμε, αλλά στα τόσα χρόνια, που παρακολουθούμε ανάλογες συσκέψεις και διεκδικήσεις για τον τόπο μας, τα γράμματα και τα ψηφίσματα, ποτέ δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο και ποτέ δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικά. Όχι μόνο στην Άρτα, αλλά σ’ όλη την Ελλάδα. Γνωστή είναι η λειτουργία όσων λαμβάνουν γράμματα και ψηφίσματα απ’ την ελληνική περιφέρεια. Τα παραλαμβάνει μια γραμματέας, η οποία τα κρατάει σ’ ένα ντοσιέ, μέχρι να περάσει λίγος καιρός και ακολούθως, πάνε σε κάποιον κάδο ανακύκλωσης. Τώρα γίνεται αυτός ο διαχωρισμός… Παλιότερα στα ίδια σκουπίδια, πήγαιναν τα γράμματα και τα ψηφίσματα… Αυτά για την ιστορία…

Το θέμα που πλέον απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας, είναι αν οι τοπικοί μας παράγοντες, πάνε σε μια καθοριστική για την περιοχή διεκδίκηση «λάου – λάου», πως μπορεί να είναι θετικά τα αποτελέσματα.

Δεν ξέρουμε, τι συζήτησαν και δεν δημοσιοποιήθηκε, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές και οι δήμαρχοι… Ίσως να έχουν την διαβεβαίωση, ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό άρα δεν υπάρχει πρόβλημα και με τα γράμματα και τα ψηφίσματα, θα δικαιωθεί ο αγώνας υπέρ του τόπου.

Όμως οι πληροφορίες που εμείς έχουμε αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν διαβεβαιώνει κανένας αρμόδιος, για το αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της επαναλειτουργίας του ΚΕΝ Άρτας, αλλά προωθούν (οι αρμόδιοι υπουργοί) την μετατροπή του σε κέντρο μεταναστών, με γρήγορες διαδικασίες…

Που σημαίνει ότι η τοπική κοινωνία, με πρωτοπόρους τους τοπικούς παράγοντες, πρέπει να προσανατολιστεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η πολύχρονη εμπειρία μας, αναφέρει πως μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις καταλαβαίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, σ’ όποιο κόμμα κι αν ανήκουν.

Θα αντιτείνουν οι τοπικοί παράγοντες, πως δεν έχουν καμία επίσημη απόφαση στα χέρια τους, οπότε δεν μπορούν να κινητοποιηθούν. Αλλά όταν θα έχουν την επίσημη απόφαση στα χέρια τους, δεν θα έχουν την… πολυτέλεια των δυναμικών κινητοποιήσεων. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι τοπικοί μας παράγοντες, ότι στην Κόρινθο, που το στρατόπεδο προετοιμαζόταν να υποδεχτεί νεοσύλλεκτους στρατιώτες, ένα πρωινό χρειάστηκε, για να μετατραπεί σε κέντρο μεταναστών. Κινητοποιήθηκαν στην συνέχεια, οι Κορίνθιοι, αλλά αποτέλεσμα δεν έφεραν, αλλά ούτε και θα καταφέρουν τίποτα. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να «δώσουν χώρο» στην Χρυσή Αυγή, να προβεί στις αθλιότητες που όλοι είδαμε στα δελτία ειδήσεων.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, τα γεγονότα και οι πληροφορίες για την μετατροπή του ΚΕΝ σε κέντρο μεταναστών, με την στάση των τοπικών μας παραγόντων, με βάση και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη.

Μακάρι να δικαιωθούν και σ’ ένα το πολύ δυό μήνες, να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην Άρτα. Αν όμως δεν δικαιωθούν, η ολιγωρία αυτή, θα δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στην πόλη και την περιοχή και οι ίδιοι, θα την κουβαλάνε στο βιογραφικό τους, ως στοιχείο αναποτελεσματικότητας.