Δυό αντίθετες απόψεις για το Φράγμα Αγίου Νικολάου

 

 

Οι ηλίθιοι

είναι τελικώς

αήττητοι! 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


«Μία νέα λίμνη γεννιέται με το φράγμα Ιλαρίωνα στην Κοζάνη. Στην περιοχή δεν έδρασε η ηλιθιότητα όπως συμβαίνει με μας, με το φράγμα Αγίου Νικολάου, στην Πλάκα. Μερικοί ολικώς και επικινδύνως άσχετοι χρησιμοποιούν ακόμα το επιχείρημα της προστασίας του πέτρινου γεφυριού της Πλάκας!!! Οι ηλίθιοι είναι τελικώς αήττητοι», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb, ο αρχιτέκτονας και προϊστάμενος της Εφορείας Νεώτερων Μνημείων Ηπείρου Σπύρος Πανταζής και την λαμβάνουμε ως πολύ καλή ευκαιρία, για να κατατεθεί και μια αντίθετη άποψη στον διάλογο, που χρόνια τώρα εξελίσσεται σχετικά με την χρησιμότητα ή μη του φράγματος Αγίου Νικολάου.

Άπαντες κατά του φράγματος και φυσικά αν δεν υπάρχουν έστω και μια δυό αντίθετες απόψεις, ο δημόσιος διάλογος, δεν έχει καμία γοητεία. Ευκαιρία λοιπόν λάβαμε απ’ την άποψη του κ. Πανταζή και θυμίζουμε, ότι εξ ίσου ενδιαφέρουσα, άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι, είναι και αυτή του μηχανικού Κώστα Βήχα, ο οποίος κάνει αναφορά στο Φράγμα Ιλαρίωνα, επισημαίνοντας τα οφέλη και απ’ την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και απ’ την άρδευση της περιοχής και απ’ την τουριστική ανάπτυξη η οποία από τώρα προγραμματίζεται.

Στο ίδιο άρθρο ο μηχανικός Κώστας Βήχας  κάνει αναφορά και για την υποδοχή του φράγματος απ’ την τοπική κοινωνία, για να επισημάνει: «Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Κοζάνης χαιρετίζει την έναρξη της διαδικασίας, κάνει λόγο για πολύ θετική εξέλιξη και έργο πολλαπλής ωφελιμότητας για την περιοχή, τη ΔΕΗ και την εθνική οικονομία. Παράλληλα επανέρχονται στην επικαιρότητα οι δράσεις τουριστικής αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής που επιθυμεί να υλοποιήσει η αυτοδιοίκηση».

Βέβαια καταγράφοντας την προσπάθεια για δράσεις τουριστικής αξιοποίησης της νέας λίμνης Ιλαρίωνα, απ’ τους φορείς της Κοζάνης, στο μυαλό του καθενός πρέπει να  έρχεται και η δική μας Λίμνη Πουρναρίου (φωτογραφία), για την οποία τριάντα χρόνια περίπου μετά την κατασκευή της, δεν βρέθηκε τρόπος, για την ελάχιστη αξιοποίησή της στην τουριστική κατεύθυνση, αν και είναι μοναδικής ομορφιάς. Μιλάμε καμιά φορά για την αξιοποίηση και προβολή της Λίμνης Πλαστήρα, που μπροστά στην δική μας λίμνη δεν είναι τίποτα και μελαγχολούμε.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το τι μπορούσε να γίνει πέριξ της Λίμνης Πορυρναρίου… Είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο, αλλά για το οποίο κανένας δεν σκέφτεται να κάνει την ελάχιστη παρέμβαση.

Τελευταία φορά, που επιστήμονας ασχολήθηκε και αποφάνθηκε ότι εκεί μπορεί να γίνουν σπουδαία πράγματα, ήταν με την πρόταση που έκανε προς τον δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Δημήτρης Καλιαμπάκος. Βεβαίως η συνέχεια είναι γνωστή. Όπως συνηθίζει ο αδιάφορος δήμαρχος, την έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του…

Βγαίνει ένα συμπέρασμα, απ’ όλη αυτή την καταγραφή των αντίθετων απόψεων. Ότι στην ευρύτερη περιοχή, είμαστε όλοι οπαδοί του «ΟΧΙ». ΝΑ πούμε ΟΧΙ σε ότι κι αν προτείνεται και είμαστε οι πρώτοι! Να σκεφτούμε, μια δημιουργική πρόταση, αυτό είναι δύσκολο. Φαίνεται πως δεν το έχουμε στο DNA μας. Τι άλλο να πούμε…

Ίσως εμείς είμαστε πιο έξυπνοι, απ’ τις άλλες περιοχές της χώρας μας, που είναι κάποιες δεκαετίες μπροστά…