Προχώρησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο νομό Άρτας

 

•Με φόντο το φιλότιμο των υπεύθυνων του Τμήματος Πληροφορικής

 

•Η προσπάθεια συνεχίζεται…


 

 

Στο σύνολο περίπου των Περιφερειακών ιατρείων, των Κέντρων Υγείας και φυσικά στο σύνολο του Νοσοκομείου, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των φαρμάκων λειτουργεί άψογα, ενώ έχει καλυφτεί μέχρι και σήμερα το 50% των αγροτικών ιατρείων. Η προσπάθεια συνεχίζεται και όπως μας εξήγησε, ο υπεύθυνος του τμήματος Πληροφορικής μηχανικός Σπύρος Λύκας, αν υπάρξει ουσιαστική συνεργασία με τους Δήμους, άμεσα θα γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στο σύνολο των αγροτικών ιατρείων. Που σημαίνει ότι θα λυθούν τα πλείστα  όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι σε κάθε χωριό, οι οποίοι πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι, για να γράψουν τα φάρμακά τους.

Η διαπίστωσή μας, είναι σαφής. Αν δεν ήταν υπεύθυνοι  στο τμήμα πληροφορικής του Νοσοκομείου Άρτας οι μηχανικοί Σπύρος Λύκας και Βάσω Αμπελογιάνη, είναι σίγουρο ότι τώρα, οι πάντες θα έτρεχαν και δεν θα έφταναν.

Και το εξηγούμε. Οι άνθρωποι είχαν προβλέψει πολύ πριν, την  αναγκαιότητα της λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και απ’ τον Οκτώβριο του 2010, είχαν ζητήσει να αρχίσει η προσπάθεια αυτή. Τότε είχε εγκριθεί ένα κονδύλιο και είχε γίνει η προμήθεια των εκατό πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών, για να αρχίσει στο εσωτερικό του Νοσοκομείου  να προχωράει η προσπάθεια και για την ηλεκτρονική συνταγοργάφηση και για το ατομικό συνταγολόγιο. Σε μικρό χρονικό διάστημα, ολοκληρώθηκε.

Και όταν πλέον προέβαλε άμεσα η ανάγκη για ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία, οι απαιτήσεις ήταν πολλές και φυσικά οι πόροι ελάχιστοι. Για εκατό περίπου υπολογιστές, εκτυπωτές και συνδέσεις ιντερνέτ, το κονδύλιο που δόθηκε ήταν όλο κι όλο 7.500 ευρώ, που σήμαινε ότι η προμήθεια που θα γινόταν δεν έφτανε για τίποτα. Οι υπεύθυνοι του τμήματος πληροφορικής, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, γιατί έτσι δεν θα έκαναν τίποτα και τα προβλήματα των ασθενών, κάθε ημέρα που θα περνούσε, θα πολλαπλασιαζόταν. Απευθύνθηκαν στους δημάρχους του νομού, να συνεργαστούν και να προκύψει αποτέλεσμα. Αμέσως ανταποκρίθηκαν ο δήμαρχος Ν. ΣΚΟΥΦΑ Στάθης Γιαννούλης και ο δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, οι οποίοι παραχώρησαν παλιούς υπολογιστές και εκτυπωτές, όπως και συνδέσεις ίντερνετ και προχώρησε η δουλειά. Καλύφτηκαν περιφερειακά ιατρεία και αγροτικά ιατρεία. Εσχάτως, δείχνει να ασχολείται σοβαρά και ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης.

Το αποτέλεσμα. Με την συγκροτημένη προσπάθεια, σήμερα είναι καλυμμένα με το σύστημα ηλεκτρονική συνταγογράφης, όλο το Νοσοκομείο, όλα τα Κέντρα Υγείας, περίπου όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία και το 50% των αγροτικών ιατρείων. Πρόβλημα υπάρχει με το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, όπου μένουν να καλυφτούν πέντε περιφερειακά ιατρεία και φυσικά όλα τα αγροτικά ιατρεία, μιας και δεν υπάρχει σύνδεση ιντερνέτ.

Έγινε συστηματική και σημαντική δουλειά, δεν το αμφισβητεί κανένας. Όμως έχει σημασία, ποιος έβγαλε πέρα όλη αυτή την δουλειά, σε μια εποχή που τα πάντα είναι διαλυμένα…

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μηχανικό Σπύρο Λύκα, όλη η δουλειά γίνεται με σπουδαστές του ΤΕΙ και του ΟΑΕΔ, που κάνουν στο Νοσοκομείο την πρακτική τους άσκηση εκεί και δουλεύουν πραγματικά.

Μένει λίγη δουλειά ακόμη, ώστε όλος ο νομός να είναι πλήρης σε ότι αφορά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Από πλευράς Νοσοκομείου και Υπουργείου Υγείας, αν περιμένουμε, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα άμεσα. Οπότε η συνεργασία των Δήμων με το Τμήμα Πληροφορικής του Νοσοκομείου είναι μονόδρομος. Και στην πλευρά του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη να προχωρήσει άμεσα η κάλυψη, αλλά και στους υπόλοιπους Δήμους να καλυφτούν όσα αγροτικά ιατρεία, είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

Στην φωτογραφία οι σπουδάστριες που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, εργάζονται στην αίθουσα πληροφορικής του Νοσοκομείου, για να ετοιμάσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα πάνε να καλύψουν τα αγροτικά ιατρεία των χωριών. Μπράβο τους…