Πως θέλουμε το ΒΥΖΑΝΤΙΟ τελικά;

 

Λογιστική η προσέγγιση απ’ την πλευρά του δημάρχου, που δεν κατανοεί και την κοινωνική αναφορά της δημοτικής περιουσίας

 


Κι εκεί που είχε ξεχαστεί το θέμα της ενοικίαση του κεντρικού δημοτικού καταστήματος «ΒΥΖΑΝΤΙΟ», επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά την πρόταση που έκανε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος προσέγγισε το όλο θέμα με λογιστική και υπηρεσιακή αντίληψη.

Είπε χαρακτηριστικά, ότι το ενοίκιο των 5.000 ευρώ μηνιαίως που είχε οριστεί ως αρχική τιμή, πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν αποτρεπτικό της συμμετοχής επιχειρηματιών, για την ενοικίαση του χώρου, οπότε θα πρέπει η διακήρυξη να βγει με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, για να υπάρξει προοπτική συμμετοχής επιχειρηματιών. Αυτή ήταν η εισήγηση του δημάρχου και στην συνέχεια καλούσε τους δημοτικούς συμβούλους να την ψηφίσουν.

-Να μιλήσουμε για προχειρότητα;

Είναι αυτονόητη… Αυτή είναι και το χαρακτηριστικό της λειτουργίας της δημοτικής αρχής και στο θέμα της συζήτησης, το πρώτο ερώτημα που έπρεπε να είχε απαντηθεί για να αρχίσει η συζήτηση είναι το «πως θέλουμε το ΒΥΖΑΝΤΙΟ τελικά».

Το λόγο έλαβε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Νικολάου (φωτογραφία), ο οποίος υπενθύμισε τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή στο συζητούμενο θέμα, το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αναδειχτεί είναι ο κοινωνικός ρόλος του Δήμου και οι όροι που πρέπει να τεθούν στον επιχειρηματία, για την λειτουργία της επιχείρησης, υπέρ των πολιτών και μόνο. Δηλαδή. Να είναι χαμηλό το ενοίκιο, υπό την προϋπόθεση οι τιμές, να είναι κατά το κοινώς λεγόμενο λαϊκές. Φτηνός καφές, φτηνό γλυκό, φτηνό αναψυκτικό, για να μπορεί ο καθένας να περάσει κάποια ώρα εκεί.

Ιδιαίτερα σημαντική η επισήμανση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Νικολάου, που ανέφερε ότι το ενοίκιο πρέπει να είναι χαμηλό, για να λειτουργήσει η απόφαση για φτηνό ενοίκιο και ως παράδειγμα και για τα άλλα καταστήματα της πόλης, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχουν φτηνά ενοίκια, ειδικά στην εποχή της κρίσης.

Το σημαντικό είναι ότι και ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, έδειξε να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του τον προβληματισμό του κ. Νικολάου, οπότε κάτι θετικό μπορεί να αναμένουμε…