«Ραγίζει» ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ

 

 

Το CSU απειλεί να αποσυρθεί αν λάβει βοήθεια και άλλο κράτος της ευρωζώνης

 

 

Ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) απείλησε σήμερα ότι το κόμμα του θα αποσυρθεί από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αν και άλλες χώρες της ευρωζώνης λάβουν οικονομική βοήθεια επισημαίνοντας ότι υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένο να πάει το κόμμα του.
Οι απειλές του Χορστ Ζεεχόφερ φανερώνουν την πίεση που ασκείται στη Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας μετά τη συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
Η απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν προβλήματα απευθείας από τα ευρωπαϊκά ταμεία εκλήφθηκε από πολλούς ως ήττα της Μέρκελ.
Η γερμανίδα καγκελάριος βασίζεται στις ψήφους του CSU, το αδελφό κόμμα του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), στο κοινοβούλιο και θεωρητικά αν αυτό αποσύρει την υποστήριξή του η κυβέρνηση της Μέρκελ ενδέχεται να πέσει.
«Κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα που η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας και το CSU δεν θα μπορούν να πουν ‘ναι’ πια», σημείωσε ο Ζεεχόφερ στο περιοδικό Stern. «Και χωρίς τις ψήφους του CSU ο συνασπισμός δεν θα έχει πια την πλειοψηφία», πρόσθεσε.
Ο Ζεεχόφερ επεσήμανε ότι ανησυχεί πως οι αγορές ενδέχεται να πιστέψουν ότι η Γερμανία έχει αναλάβει μεγάλο βάρος. «Αυτό πιστεύω ότι είναι το πιο επικίνδυνο».
Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του ηγέτη του CSU σε κοινή της συνέντευξη με τον σλοβάκο πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, η Μέρκελ απάντησε ότι έχει ήδη μιλήσει εκτενώς με τον Ζεεχόφερ.
«Πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε καλά στον συνασπισμό, όχι μόνο στα ευρωπαϊκά θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.
Ο Φίτσο από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, αν αποτύχουν να δεσμευθούν σε μεταρρυθμίσεις.
«Η υπομονή της κοινής γνώμης (της Σλοβακίας) εξαντλείται», είπε ο Φίτσο.


Πηγή: newsbeast.gr