ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Κ.Ο. Άρτας του ΚΚΕ για το Νοσοκομείο Άρτας

 

Εγκληματική η πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία και την παραδίδει σε ιδιώτες

 


 

Το Νοσοκομείο Άρτας κινδυνεύει να προστεθεί στη λίστα των νοσοκομείων που προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας αφού δε μπορεί να προμηθευτεί, υγειονομικά υλικά άμεσης ανάγκης όπως σύριγγες, γάζες, λευκοπλάστ , συσκευές ορού και ουσιαστικά τίθεται ζήτημα αν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα έκτακτα περιστατικά των επόμενων ημερών.

Επιπλέον τα δημόσια νοσοκομεία εκτός από τις άγριες περικοπές στις κρατικές δαπάνες που υπήρξαν για την λειτουργία τους, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνικού λαού, έχασαν και το 70% των αποθεματικών τους που με νόμο του 1990 υποχρεωτικά καταθέτανε στην Τράπεζα της Ελλάδας ως αποτέλεσμα του «κουρέματος» που έγινε στο δημόσιο χρέος το λεγόμενο PSI.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών μέτρων που προωθήθηκαν στο όνομα του «εξορθολογισμού», της αντιμετώπισης της «σπατάλης» και στόχο έχουν να μειωθεί η κρατική και ασφαλιστική ιατροφαρμακευτική δαπάνη και οι εργαζόμενοι νάναι πιο φθηνοί και χωρίς δικαιώματα. Να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και συνολικότερα τα μονοπώλια. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του “ευρωμονόδρομου” ρίχνουν τα βάρη της κρίσης αποκλειστικά στο λαό.

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και το νοσοκομείο Άρτας όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία, απαιτεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις του στους υγειονομικούς και σε όλους τους εργαζόμενους, κάθε λαϊκή συσπείρωση, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς αναμονή, να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση για να έχουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο βαθέματος της οικονομικής κρίσης, δωρεάν αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τα απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, από ένα ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και την κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι υγειονομικοί δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη σημερινή κατάσταση και να δεχτούν αυτά τα μέτρα κι αυτή την πολιτική στο σύνολό της, ούτε να εγκλωβίζονται σε λογικές καλύτερης διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης. Με τον κοινό αγώνα να βάλουν εμπόδια στα νέα μέτρα που έρχονται. Να αντεπιτεθούν και να ανατρέψουν την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Να διεκδικήσουν:

•Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων που “κουρεύτηκαν” με τη δανειακή σύμβαση.

•Αμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος.

•Να καταργηθεί κάθε είδος πληρωμή των ασθενών σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες κλπ.
•Να χορηγηθεί σε όλους τους άνεργους και ανασφάλιστους βιβλιάριο υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

•Να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους που αφορούν νυκτερινά και εξαιρέσιμα από 1/1/2012

•Να μη συγχωνευτεί – καταργηθεί καμία κλινική, νοσοκομεία ή μονάδα του ΙΚΑ. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί – συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους.

•Να φορολογηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου με 45%.