Η τόλμη και γοητεία της Δημοκρατικής Αριστεράς

Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΣΤΑΝΑ

 

Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε την υπέρβαση, γύρισε τη βαριά σελίδα της ιστορίας της ελληνικής ανανεωτικής αριστεράς. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς, μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Βέβαια, με σαφείς δεσμεύσεις και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Αλλά μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς. Τι να κάνουμε, για όλα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά.

Η αξία αυτής της απόφασης είναι πολλαπλή τόσο σε επίπεδο πολιτικής, όσο και ιδεολογίας. Θα εξαρτηθεί από τη βιωσιμότητα και το πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της κυβέρνησης. Αν όλα πάνε καλά και η χώρα περάσει σε φάση ανάκαμψης, θα είναι ένας θρίαμβος της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα είναι μια δικαίωση των ιδεών της συναίνεσης και της συνεργασίας για τη σωτηρία αυτού του τόπου. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν τόπο όπου οι έννοιες του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης, είναι συνώνυμα της προδοσίας. Δύσκολο εγχείρημα, προκλητικό και αβέβαιο. Μεγάλο το ρίσκο. Το πήραμε και πάμε.

Οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις της αντιπαλότητας, του ατομικισμού, της μέχρις εσχάτων αντιπαράθεσης για το κομματικό ή πελατειακό όφελος, θα έρθουν και πάλι στην επικαιρότητα κατά τις προσεχείς ημέρες. Η λάσπη θα μπει και πάλι μπροστά από τον ανεμιστήρα. Η Δημοκρατική Αριστερά θα δεχτεί καλόπιστη και κακόπιστη αριστερή κριτική. Θα την ακούσουμε. Να θυμίσουμε όμως ότι η ΔΗΜΑΡ ιδρύθηκε για να συμβάλλει σε εθνικές λύσεις και ψηφίστηκε για να συμμετέχει σε κυβέρνηση. Τα στερεότυπα της παλιάς καταγγελτικής Αριστεράς, δεν την αφορούν πλέον. Η χτεσινή της απόφαση, εκτός των άλλων, την αποκόπτει οριστικά και από το παρελθόν της. Ήταν καιρός. Το επόμενο βήμα της θα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού και οικολογικού κόμματος, που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας τη μεθεπόμενη μέρα. Συνεπώς, τα μέλη και στελέχη της δεν έχουν και πολύ χρόνο για ατέρμονες συζητήσεις και ομφαλοσκοπήσεις. Προέχει η πολιτική πράξη.

Έχω την ελπίδα ότι τα κόμματα που θα στηρίξουν την επόμενη κυβέρνηση, θα υπερβούν το υπάρχον, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα τηρήσουν τις μεταξύ τους συμφωνίες και θα υλοποιήσουν χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα σωτηρίας. Έχω ακόμα την ελπίδα ότι και οι περισσότεροι των πολιτών, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση, αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να κυβερνηθούν, για να επιβιώσουν σε αυτήν τη δύσκολη φάση. Θα στηρίξουν κριτικά το όποιο κυβερνητικό σχήμα και θα αυξήσουν τις πιθανότητες διεξόδου από την κρίση. Διαφορετικά, η καταστροφή θα είναι καθολική και οι συνέπειες για τους αδύναμους, οι χειρότερες. Με το δεδομένο εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είχαμε άλλη υπεύθυνη επιλογή. Η ιστορία θα μας κρίνει.

Σήμερα ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πίσω του διακρίνω, εκτός από το φως, και όλους εκείνους που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Θα μπορούσαμε να τους αφήσουμε μόνους, να κυβερνήσουν και να καθορίσουν τις τύχες μας. Δεν το κάνουμε, γιατί δεν θέλουμε να μας πάρουν μαζί τους. Αγαπάμε τη ζωή, πιστεύουμε στην προσπάθεια και στη συμμετοχή. Η συζήτηση για τα ολέθρια λάθη και τις αδυναμίες όλων, έγινε προεκλογικά, η επανάληψη σήμερα δεν έχει κανένα νόημα. Προέχουν οι πολιτικές αποφάσεις και η Αριστερά της ευθύνης έχει την ευκαιρία να τις διαμορφώσει, να  θέσει σε αυτές το πρόσημο της κοινής λογικής, να τις στρέψει προς προοδευτική κατεύθυνση. Δεν μιλάμε για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Μιλάμε για τη σωτηρία της αστικής δημοκρατίας. Για τη συνέχιση των εκταμιεύσεων, για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος, για τη στήριξη των αδυνάμων, για την επιχειρηματικότητα, για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των εσόδων, για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση των κατώτερων μισθών και το πάγωμα των περικοπών, για το στρίμωγμα της διαφθοράς, για τις άμεσες μεταρρυθμίσεις και βέβαια για την όποια επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές. Για την παραμονή στην ΕΕ ένωση και το Ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για πολύ «πεζά», αλλά τόσο αναγκαία πράγματα για την καθεμιά και τον καθένα μας. Δεν έχουμε άλλο χρόνο, αυτά πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση αυτή θα επανιδρύσει το κράτος σε ευρωπαϊκά πρότυπα, ή θα αναμορφώσει το πολιτικό σύστημα. Αυτά είναι υπόθεση χρόνου, συλλογικής βούλησης των πολιτών, αλλά και μια άλλης προοδευτικής διακυβέρνησης, σύγχρονου ευρωπαϊκού τύπου. Οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει, τα πολιτικά υποκείμενα ακόμα κυοφορούνται. Αλλά δεν θα αφήσουμε και τη χώρα να καταστραφεί, για να μη χάσουμε την «αριστερή ψυχή» μας. Θα συμβάλλουμε σε μια κυβέρνηση σοβαρών, ικανών, ειλικρινών και επαϊόντων. Δεν έχει καμιά σημασία αν θα αναλάβουν ευθύνες και πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Θα υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη από τον ευρύτερο πολιτικό της χώρο. Σημασία έχει να κάνουν το σωστό, να αντέξουν στην πίεση των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, των συντεχνιών, των παρακρατικών απατεώνων, της κομματικής νομενκλατούρας. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουν. Αλλιώς…