Δευτερεύουσες αντιθέσεις στο εσωτερικό του λαού

 

 

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΥΧΟΓΙΟΥ

 

 

 

 

 

Σε χώρα με 20% ανεργία δεν μιλάς για τα παιδιά της Νιγηρίας, έστω και για να υποδείξεις ότι τα προβλήματα των ανέργων ή των αρρώστων μπορούν να αντιμετωπιστούν αν οι έχοντες πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν – γιατί αυτό είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, «ας βοηθήσουν ο ένας τον άλλον οι Έλληνες». Βεβαίως, δεν δημιουργείται πρόβλημα όταν τη φοροδοσία των εχόντων την προτείνει ο ήρωας Μανώλης Γλέζος, που θέλει να δώσουν αναγκαστικό δάνειο στο κράτος όσοι έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Ούτε όταν ο οικονομολόγος-βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης προτείνει να φορολογηθούν εκτάκτως όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ – όχι όσοι έχουν πληρώσει ως τώρα, οι άλλοι, οι κακοί που φοροδιαφεύγουν. Πώς θα τους εντοπίσει δεν μας εξήγησε αλλά δεν έχει σημασία: ο λόγος του χόρτασε τα ταμεία του κράτους χρήμα και την ψυχή μας ευφορία.

Ενώ η  Λαγκάρντ τους φαρμάκωσε όλους αυτούς που έσπευσαν στη σελίδα της του facebook να της εξηγήσουν τι εστί ελληνικό κορόμηλο, τα κάτω τα κορόμηλα κυρίως που επιδεικνύουν όλοι οι ελληναράδες όταν συναντούν που φορούν μαντήλια Hermes και παριστάνουν τις φιλάνθρωπες – πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη δεν πληρώνει δεκάρα τσακιστή για φόρο διότι όλες οι αποδοχές της είναι αφορολόγητες, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μέλη του διεθνούς διπλωματικού jet set που κινούνται μεταξύ Ουάσιγκτων, Νέας Υόρκης, Παρισίων, Γενεύης. Άρα δεν δικαιούται να συνιστά στους έλληνες να πληρώσουν τους δικούς τους, άρα δικαιούνται οι ελληναράδες να γράφουν στη σελίδα της στο facebook για το αυτό της μάνας και το δικό της και της γιαγιάς της, δικαιούνται να περιποιούνται όλο της το σόι και τα παιδιά της. Αυτό ονομάζεται «δικαιολογημένη αγανάκτηση» των θιγμένων συνεπών φορολογουμένων – όπως δίκαια ήταν η αγανάκτηση αυτών που έκαψαν τους τρεις στη Μαρφίν και όλως των υπολοίπων που έχουν κάψει δεκάδες φορές από το 2008 την Αθήνα. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι όσοι έγραψαν τις απόψεις τους στο προφίλ της !@)*&? Λαγκάρντ είχαν εξασκηθεί στους ευρηματικούς χαρακτηρισμούς φωνάζοντας συνθήματα κατά τις κινητοποιήσεις «δεν πληρώνω» και γράφοντας ανάλογες προσφωνήσεις για το «χαράτσι της ΔΕΗ» και τους εμπνευστές του.

Ο Γλέζος, όμως γιατί δικαιούται να προτείνει φόρους; Διότι είναι σίγουρο ότι κατά τις τετραετίες που ήταν βουλευτής είχε παραιτηθεί από όλα τις αντίστοιχες προς αυτές της Λάγκαρντ φοροαπαλλαγές που είχαν και έχουν (αν δεν απατώμαι, εκτός και αν τις κατήργησε όλες η νεοναζί Μέρκελ) οι αντιπρόσωποι του έθνους. Και επιπλέον είναι έλλην ο Μανώλης Γλέζος, δικαιούται να έχει γνώμη για το τι θα γίνει στην πατρίδα του, ενώ η Λαγκάρντ ας τις φυλάξει για την Γαλλία τις συμβουλές της, αν θεωρήσουμε ότι αυτά τα νεοφιλελεύθερα όργανα του διεθνούς κεφαλαίου έχουν πατρίδα. Έχει νόμιμο συμφέρον, θα πει κανείς, διότι εκπροσωπεί το ΔΝΤ που μας δανείζει χρήματα για να καλυφθούν οι τρύπες που δημιουργούν στον προϋπολογισμό οι φοροαπαλλασσόμενοι, φοροδιαφεύγοντες και φοροκλέπτοντες· επιπλέον έχει την πίεση των χωρών του Τρίτου Κόσμου που θεωρούν υπερβολική έως απαράδεκτη την μεταχείριση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα: ποτέ, σε καμιά απολύτως χώρα δεν έχει δοθεί ποτέ τόσο μεγάλο δάνειο (για τούτο και παραλίγο να μην εγκριθεί η δεύτερη δανειακή σύμβαση από το ΔΣ του Ταμείου, το θυμάστε;). Τρίχες – στην πραγματικότητα το ΔΝΤ αν δεν είχε εμάς να μας δίνει ψίχουλα και να μας πίνει το αίμα με το μπουρί των τοκογλυφικών επιτοκίων του θα είχε φαλιρίσει. Αυτά τα περί αυξήσεως του κεφαλαίου του κατά 500 δισεκατομμύρια με ευρωπαϊκό (των φορολογουμένων δηλαδή) χρήμα για να αντιμετωπίσει την κρίση είναι από τα κόλπα της δημιουργικής λογιστικής των υπερεθνικών μονοπωλίων.

Ο Δεν-Θυμάμαι-Το-Όνομά-Του οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δικαίωμα και αυτός να προτείνει φόρους· πρώτον, ως έλλην· δεύτερον, επειδή είμαι σίγουρος ότι και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας είχε παραιτηθεί από τις φοροαπαλλαγές που δικαιούνται οι μηχανικοί, εννοώ τη φορολόγησή τους με συντελεστή και όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους – εκτός και αν αυτά τα φοροπρονόμια τα κατάργησε η Μέρκελ και οι γερμανοτσολιάδες Κουίσλινγκ που έχει διορίσει να κυβερνούν τη χώρα.

Ακόμη, η  Λαγκάρντ δεν δικαιούται να επικαλείται τα παιδιά της Νιγηρίας που κάθονται τρία-τρία στις καρέκλες για να παρακολουθήσουν μαθήματα γιατί υπάρχουν ελληνάκια που δεν βρίσκουν, όχι να καθήσουν, αλλά ούτε καν ελεύθερη θέση στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς: εκεί τα δέχονται με βάση το εισόδημα και όλες τις θέσεις τις καταλαμβάνουν δικηγόροι (και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες) που δεκαετίες τώρα ούτε το φορολογητέο όριο δεν έπιαναν – εκτός και αν και αυτό το άλλαξε η εγκληματίας πολέμου Μέρκελ. Ας κοιτάξει η κυρία με τα Hermes να κάνει τη δουλειά της, να μας στέλνει χρήματα να ανοίξουμε και άλλους δωρεάν παιδικούς σταθμούς και να μας αφήσει εμάς να λύσουμε ήσυχοι μεταξύ μας αυτά τα μικροζητήματα για τη φοροδιαφυγή και τις φοροαπαλλαγές εκκλησίας, αγροτών, επαγγελματιών –αυτές είναι «δευτερεύουσες αντιθέσεις στους κόλπους του λαού», το ζήτημα είναι να ξεμπερδέψουμε με τους ληστές, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, κτλ.

Να ξεμπερδέψουμε με την ξένη ακρίδα και να ασχοληθούμε με την εγχώρια – να φορολογήσουμε το μεγάλο κεφάλαιο, φυσικά· ίσως υπάρξουν εκπλήξεις στο ζήτημα αυτό, όπως όταν ανακοινώθηκαν οι επιχειρήσεις που χρωστούσαν τεράστια ποσά στο δημόσιο, εννέα δισεκατομμύρια συνολικά, αν θυμάμαι καλά, – και αποδείχθηκε πως ήσαν η Πειραϊκή-Πατραϊκή, η ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, η ΑΣΠΙΩΤΗΣ-ΕΛΚΑ και εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες. Μένει να δούμε ποιο και πόσο είναι αυτό το μεγάλο κεφάλαιο που φοροδιαφεύγει – γιατί μπορεί να έχουμε την έκπληξη ότι δεν είναι 100 ή 1.000 ή 10.000 υπερπλούσιοι που δεν συνεισφέρουν κατά τις δυνάμεις τους στα κοινά αλλά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι, μεσαίοι, μεγαλομεσαίοι, μικροαστοί, μεσοαστοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, κτλ, κτλ. Τα ισχυρά λόμπι δηλαδή που έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη φορολογική ασυλία και αντιμετωπίζονται με τη μεγαλύτερη ανοχή. Αυτά που εμφάνισαν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται με τη ΔΕΗ ως απαράδεκτο «χαράτσι» ακριβώς επειδή για πρώτη φορά στη ζωή τους αναγκάστηκαν τα χαϊδεμένα παιδιά του κράτους (των κομμάτων δηλαδή) να πληρώσουν φόρο με βάση τον πλούτο τους, όπως προκύπτει από το πού και σε τι σπίτι κατοικούν και όχι από αυτά που δηλώνουν στην εφορία. Και τότε θα τεθεί πραγματικά το ζήτημα ποιοι θέλουν να μείνουμε στο ευρώ. Γιατί όπως το είπε και η Λαγκάρντ, μόνο αν δείξουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας θα τα καταφέρουμε

 

Πηγή: Athens Voice, 30/05/2012