Εμπαίζουν και προκαλούν

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

 

 

 

 

Μέχρι προχθές πιστεύαμε ότι τα  μεγάλα κόμματα , τα κόμματα του δικομματισμού ενέπαιζαν και προκαλούσαν το λαό με την πολιτική τους , την πρακτική τους και τις μεθοδεύσεις τους . Από προχθές καταλάβαμε ότι η ιδιότητα αυτή του εμπαιγμού και της πρόκλησης  είναι χαρακτηριστικό του δικομματισμού , ανεξάρτητα αν είναι μεγάλα ή μικρά τα κόμματα που τον απαρτίζουν και διαχέεται σε όλα τα κόμματα που πλησιάζουν την «κυβερνησιμότητα» ή επιδιώκουν μια θέση στον «κυβερνητικό» χώρο.

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου  και λίγες μέρες πριν από σήμερα ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, ενώπιον του προέδρου της δημοκρατίας είχε προτείνει ως πρόεδρο της κυβέρνησης ,που επιμελώς είχε φροντίσει να μη μπορεί να  γίνει ,τον κ. Αρσένη , το σύζυγο της κας Λούκας Κατσέλη. Τυχαίο;  Για όσους έχουν ασθενή τη μνήμη , να θυμίσω , ότι ο κ. Αρσένης ήταν ο τσάρος της οικονομίας και ο υπουργός της παιδείας  των κυβερνήσεων  του ΠΑΣΟΚ του οποίου τις φωτογραφίες και τα ομοιώματα έκαιγαν αυτοί  ,που τον πρότειναν για πρωθυπουργό , μετέτρεπαν «το κλεινόν άστυ» σε πεδίο μάχης και «μπαχαλοποιούσαν» τα σχολεία της χώρας εισάγοντας «τη μόδα» των καταλήψεων. Με την πρότασή τους ήθελαν να δείξουν ότι κάτι αλλάζει στο πολιτικό σκεπτικό τους , έγιναν πιο αντικειμενικοί ή μήπως προεξοφλούσαν κάποια επιταγή ; Την απάντηση την έδωσε προχτές η κα Κατσέλη  σύζυγος του κ.Αρσένη , η οποία όλως «απροόπτως» και μετά την παταγώδη αποτυχία της στις εκλογές του Μαΐου  ανακάλυψε ότι της πήγαινε καλύτερα η δημοκρατική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι προσβλέπει σε μια μετεκλογική συνεργασία μαζί του. Τυχαίο ;  Να θυμίσουμε ότι η κ.Κατσέλη ήταν μέσα στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που είχε ανακαλύψει ότι υπήρχαν τα λεφτά , πιθανώς να ήταν και ο εμπνευστής της «ατάκας» ,ήταν από τους στενότερους συνεργάτες ( ίσως και ο στενότερος) του πρώην πρωθυπουργού

κ. Παπανδρέου , διετέλεσε υπουργός οικονομίας , ο κατ΄εξοχή αρμόδιος και σχετικός με την κρίση  υπουργός και ήταν η αιχμή του δόρατος  της κυβέρνησης Παπανδρέου, με καθημερινή σχεδόν τηλεοπτική παρουσία στα τηλεοπτικά παράθυρα  , υπερασπιζόμενη  τα θέματα μνημονίου και τις  εργασιακές μεταρρυθμίσεις . Επομένως πριν από την ανακάλυψη της «δημοκρατικής συνιστώσας» η κ. Κατσέλη δρούσε ίσως και καθοδηγούσε  μια αντιλαϊκή ( κατά το ΣΥΡΙΖΑ) πολιτική. Η κα Κατσέλη    οφείλει μια απάντηση ειλικρινή στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ  αν τότε έλεγε την αλήθεια , πότε ανακάλυψε το λάθος της  , αν είναι λάθος και δεν είναι σκοπιμότητα για το προσωπικό της συμφέρον και τι έκανε όταν ήταν παντοδύναμη στο κέντρο των αποφάσεων για να μη συμβούν αυτά τα δεινά για το λαό και τη χώρα που διαπιστώνει τώρα; Ο δε κ. Τσίπρας πρέπει να απαντήσει στο λαό πως «εξορκίζει» μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και μπορεί τόσο αρμονικά να συνεργαστεί, προβάλλοντας μάλιστα τη συνεργασία αυτή με στελέχη που ήταν οι εμπνευστές  και οι διαχειριστές αυτών των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ τις οποίες καταδικάζει. Να θυμίσω ότι ούτε τη στήριξή του  δεν ήθελε προκειμένου  να κάνει κυβέρνηση αριστερής κατεύθυνσης και να αξιοποιήσει τη μοναδική ίσως και ιστορική μεταπολεμική ευκαιρία. Όλα αυτά δεν είναι εκατέρωθεν εμπαιγμός και πρόκληση της νοημοσύνης του λαού ; Και αυτό δε γίνεται μόνο από την κα Κατσέλη και τον κ.Τσίπρα . Είναι γενικευμένο το κακό. Ενώ όλοι διατείνονται ότι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου και του λαού δυστυχώς με τις ενέργειές  τους αυτοδιαψεύδονται και αποδεικνύουν ότι ενδιαφέρονται αποκλειστικά  και μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον. Έτσι οι αποτυχόντες βουλευτές στις πρόσφατες εκλογές εγκατέλειψαν ως αρουραίοι τα κομματικά τους σκάφη και όσοι είχαν εξασφαλίσει τη βουλευτική σύνταξη «διαδίδουν» ότι επέστρεψαν στις θέσεις τους , όσοι δε δεν ήταν «εξασφαλισμένοι» μετακόμισαν σε άλλα κόμματα  με την ελπίδα μιας καλύτερης τύχης. Δυστυχώς συνολικά το  πολιτικό μας σύστημα δεν πήρε το μήνυμα ή αν το πήρε το κάθε κόμμα το ερμηνεύει «κατά το δοκούν» .

Και όσο αυτό συνεχίζεται τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες ανάκαμψης και αντιστροφής της πορείας μας…..