Στο βάθος της μουσικής και του χρόνου

Οι aralik ensemble «έγραψαν» στο Κομμένο

 

 

 

 

Πρωτοτύπησε για άλλη μια φορά το Κομμένο. Μα αυτή τη φορά ευχάριστα και δημιουργικά. Ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού παράγει πολιτισμό και απαντά στο αίτημα των καιρών μας για μια διαφορετική πολιτιστική γραφή που τη χαρακτηρίζει η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός  του γνήσιου και αισθητικά ωραίου.

Ήταν κάτι το μοναδικό αυτό που έζησαν οι πολυάριθμοι φίλοι της παραδοσιακής μουσικής την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στην Αποθήκη του Κομμένου. Κάπου εκεί στην άκρη του κόσμου, σχεδόν μέσα στον υδροβιότοπο του Αμβρακικού, χίλια μέτρα απ’ το μυχό του, οι aralik ensemble, ένα πενταμελές σχήμα που το συνθέτουν οι φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου Σάκης Καρακώστας στο βιολί, Ηλίας Μαντικός στο κανονάκι, Ανδρέας Ανδρέου στο ούτι, Μιχάλης Σκόρδος στα κρουστά και Ειρήνη Σκανδάλου στο τραγούδι, περιπλανήθηκαν μέσα στο χώρο και το χρόνο της ελληνικής μουσικής παραγωγής, ανασύροντας ήχους και στίχους που χάραξαν τη συλλογική μνήμη και την κράτησαν ζωντανή.

Εκατοντάδες φίλοι της μουσικής, με πρωταγωνιστές τους φοιτητές του ΤΕΙ, έδωσαν το δικό τους παρών και απόλαυσαν αυτό το μουσικό ταξίδι, το οποίο περιλάμβανε κομμάτια που σπάνια έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά να ακούσουμε. Κομμάτια που έφτασαν ως τις μέρες μας από όλα τα σημεία του ελληνισμού. Στην Αποθήκη όλα μύριζαν ελληνική παράδοση, όλα παρέπεμπαν σ’ έναν πολιτισμό που αντιστέκεται με την αυθεντικότητά του και διεκδικεί με την πολυμορφία του μια εξέχουσα θέση στο χώρο των τεχνών. Οι πέντε μουσικοί, βυθισμένοι στο χρόνο και στη μαγεία της τέχνης τους, δημιούργησαν με το μεράκι τους μια ζεστή και τρυφερή ατμόσφαιρα, που τη ζωντάνευε ιδιαιτέρως το νεανικό κοινό με την εσωτερική του πειθαρχία και τη συμμετοχή του στην όλη παράσταση.

Τους φίλους του Κομμένου, που πλημμύρισαν την Αποθήκη, χαιρέτισαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία για την οργάνωση της εκδήλωσης. Στο καλωσόρισμά τους έγινε αναφορά στο χώρο, στην Αποθήκη του γιαλού, στη θάλασσα του Αμβρακικού, στον υδροβιότοπο, στα πουλιά, στο πράσινο, στη φύση, στην ενότητα ανθρώπου και περιβάλλοντος. Η μοίρα της Αποθήκης δεν είναι η εγκατάλειψη. Η μοίρα της είναι ο πολιτισμός και η τέχνη.

Έγινε αναφορά στη μαρτυρική γη του Κομμένου. Στη θηριωδία των ναζί, που το αιματοκύλισαν και εκτέλεσαν μέσα σε λίγες πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου 1943 317 αθώους και ανυπεράσπιστους συνανθρώπους μας, μεταξύ των οποίων 35 μωρά ηλικίας 4 μηνών έως 5 χρονών.

Έγινε αναφορά στην ανάγκη μας να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη μας και να παλεύουμε με τον πολιτισμό να ενώσουμε τους ανθρώπους. Το Κομμένο είναι ο φάρος που καίει άσβηστος και καλεί τους φίλους της ειρήνης, της αγάπης και της ανθρωπιάς να είναι πάντα κοντά του.

Παρών στην εκδήλωση ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Εταιρείας Νικολάου Σκουφά Δημήτρης Πανής, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Δημήτρης Δήμος, μαζί με τα μέλη Κώστα Αντωνίου και Ηλία Λάμπρη, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανθότοπου κλπ.