Συνέντευξη τύπου του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη

 

 

Το διακύβευμα των εκλογών είναι μεγάλο

 

 

 

«Οι προσεχείς εκλογές δεν είναι σαν όλες τις προηγούμενες. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά. Κρίνεται ή ίδια η υπόσταση της Χώρας,  το μέλλον και η προοπτική της. Κρίνεται η τύχη και η συνοχή της κοινωνίας μας», επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου που  παραχώρησε σήμερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε και την αισιοδοξία του, για τον εκλογικό αγώνα και το τελικό αποτέλεσμα, σ’ ότι αφορά και το ΠΑΣΟΚ και το πρόσωπό του.


Θα παραμείνουμε ή όχι στο Ευρώ;


Το μεγάλο δίλλημα αν θα παραμείνουμε ή όχι στο ευρώ, έθεσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο υποψήφιος βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, για να τονίσει με έμφαση: «Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που θα κρίνουν τα πάντα: αν θα παραμείνουμε ή όχι στο Ευρώ, αν οι τεράστιες θυσίες των τελευταίων ετών θα είναι το θεμέλιο μιας νέας πορείας για την Ελλάδα ή αν θα πάνε χαμένες, αν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη οικονομία, ένα κράτος που δουλεύει και στηρίζει τους αδύναμους ή αν θα αφήσουμε τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις δεκαετιών να μας νικήσουν. Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι απλά, ρητορικά, εκβιαστικά διλήμματα. Πρόκειται για την αμείλικτη πραγματικότητα, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης.
Η χώρα μας ζει σήμερα τις τραγικές επιπτώσεις μιας μεγάλης περιόδου άρνησης να δούμε και ακόμη περισσότερο να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Μίας περιόδου στην οποία το κράτος ξόδευε συστηματικά περισσότερα από όσα είχε, συσσωρεύοντας με τον τρόπο αυτό χρέη. Μιας περιόδου στην οποία δεν τολμήσαμε να κάνουμε αναγκαίες αλλαγές, για να έχουμε μία ανταγωνιστική οικονομία, μία σωστή Δημόσια Διοίκηση, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που σέβεται τα χρήματα του πολίτη, ένα πολιτικό σύστημα που εκπροσωπεί πολίτες και όχι συμφέροντα. Όλα αυτά συγκαλύπτονταν με κάθε δυνατό τρόπο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διογκώνονται και ταυτόχρονα η αξιοπιστία της χώρας να έχει δεχτεί ένα καίριο πλήγμα».

Η αιτία της κρίσης


Οι συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση είναι γνωστές και πλέον έχουν εκλείψει, επεσήμανε ο κ. Τσιρώνης, για να εκφράσει την αισιοδοξία του, ότι πολλά αλλάζουν. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο νεοσυντηρισμός, η πελατειακή και αδιαφανής διαχείριση της χώρας, η αυθαιρεσία της εξουσίας, έχουν παρέλθει οριστικά. Ήταν αυτά που οδήγησαν την χώρα σε μια τραγική κρίση, την οποία βιώνουμε πλέον όλοι κατά τον χειρότερο τρόπο.  Βιώνουμε σήμερα μία κρίση χωρίς προηγούμενο. Μία κρίση που ανάγκασε όσους από εμάς κληθήκαμε να στηρίξουμε την τελευταία διετία δύσκολες αποφάσεις, αν και δεν είχαμε κυβερνητικές ευθύνες. Το κάναμε γιατί ήταν οι μόνες αποφάσεις που μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τον απόλυτο όλεθρο, την απόλυτη καταστροφή. Και εξαιτίας αυτών των αποφάσεων, εξαιτίας των μεγάλων θυσιών των Ελλήνων πολιτών, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά τα λάθη και τις ολιγωρίες, μπορούμε σήμερα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».


Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες


Στις δυνατότητες που έχει η χώρα μας για ανάπτυξη και πρόοδο αναφέρθηκε στην συνέχεια ο υποψήφιος βουλευτής, για να επισημάνει: «Οι Έλληνες έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Παράγοντας και εξάγοντας  και όχι απλώς καταναλώνοντας πάνω από τις δυνατότητές μας. Δίνοντας ευκαιρίες και δουλειές σε όλους και ειδικά στους νέους, και όχι βάζοντας παντού εμπόδια που εξυπηρετούν μόνο συντεχνίες και κατεστημένα συμφέροντα. Προστατεύοντας όσους έχουν πράγματι ανάγκη, και όχι απλώς όσους έχουν «άκρες» στο σύστημα. Χτίζοντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που δουλεύει για τον πολίτη, και όχι απλώς για τον εαυτό του. Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουμε οριστικά ότι δρόμος επιστροφής στην ανάπτυξη, που περνάει μέσα από νέα δανεικά και από μεγάλα λόγια, δεν υφίσταται. Αυτή η πορεία δεν είναι εύκολη και δεν είναι δεδομένη. Χρειάζεται υπομονή, σχέδιο, δουλειά, αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται να χτίσουμε συναινέσεις γύρω από αυτονόητες αλλαγές, που όμως τις πολεμούν πολλοί, αλλά δυστυχώς και γύρω από επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Χρειάζεται να επιμείνουμε σε μια πορεία που θα οδηγήσει στην ανατροπή παρωχημένων αντιλήψεων, αλλά και στην αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει στους πιο αδύναμους. Χρειάζεται να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία της χώρας, τόσο μέσα στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο και να διεκδικήσουμε και πάλι την θέση που της αρμόζει. Χρειάζεται να είμαστε σε θέση να συμμετάσχουμε στην καινούργια συζήτηση για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που έχει ήδη αρχίσει και με αφορμή τις Γαλλικές Εκλογές, γιατί τα προβλήματα είναι ταυτόχρονα τοπικά, εθνικά, ευρωπαϊκά, όπως το απέδειξε περίτρανα η κρίση που βιώνουμε.
Και χρειάζονται άνθρωποι που να καταλαβαίνουν τα προβλήματα, να νοιάζονται, να λένε την αλήθεια και να την υπηρετούν, και να μην φοβούνται να αναλάβουν το όποιο κόστος».


Οι όροι της προσφοράς


Στους όρους που προϋποθέτει η προσφορά του κάθε πολιτικού, αναφέρθηκε στην συνέχεια ο Δημήτρης Τσιρώνης και καταθέτοντας την προσωπική του πρόταση επεσήμανε: «Πίστευα και πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του κάθε πολίτη ξεχωριστά είναι να μπορείς να βλέπεις την πραγματικότητα, να αναλαμβάνεις τις ευθύνες που σου αναλογούν και να μην προσπαθείς να κρυφτείς πίσω από τους άλλους στα δύσκολα. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών. Οι πολίτες θα αποφασίσουν στις προσεχείς εκλογές εάν επιθυμούν η χώρα να κυβερνηθεί την επομένη των εκλογών, ή εάν θα έχουμε ακυβερνησία, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και κατάρρευση της Χώρας. Εμείς, το καθήκον μας απέναντι στην Πατρίδα το κάναμε στο ακέραιο, το έκανα στο ακέραιο. Συμμετέχω για μια ακόμη φορά σε αυτές τις εκλογές ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια της Άρτας. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν την πορεία μου μέχρι σήμερα και να εκτιμήσουν όσα μπορώ να προσφέρω την επόμενη μέρα. Στη χώρα μας και στην Άρτα. Στη δική μας Άρτα.
Είμαι υποψήφιος και πάλι στην Άρτα γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια που είμαι βουλευτής, βίωσα από πολύ κοντά τα προβλήματά της και δούλεψα με ρεαλισμό, αγωνιστικότητα, αφοσίωση αλλά και πνεύμα συναίνεσης μαζί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και επίλυσή τους».


Τα τοπικά θέματα

Την αναγκαιότητα να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία της Άρτας, επεσήμανε για μια ακόμη φορά, στην διάρκεια της συνέντευξης, καταθέτοντας και την δική του παρέμβαση: «Η Άρτα έχει προβλήματα σαν αυτά που έχουν όλες οι περιοχές στη χώρα μας: επιχειρήσεις που κλείνουν, μεγάλη ανεργία, οικογένειες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οι πολιτικές, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, οφείλουν να είναι – και θα είναι – και πολιτικές για την Άρτα. Υπάρχει άμεση ανάγκη να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, να γίνουν επενδύσεις, να αρχίσουν να δημιουργούνται και πάλι θέσεις εργασίας. Η Άρτα έχει όμως και ιδιαίτερα προβλήματα: την ανάγκη να δημιουργηθούν οι απαραίτητες οικονομικές και κοινωνικές υποδομές, να ρυθμιστεί ο χώρος και να βρεθούν οι σωστές ισορροπίες ανάμεσα σε εναλλακτικές χρήσεις, να προστατευθεί το περιβάλλον και οι ευαίσθητες περιοχές, να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις στα θέματα της διαχείρισης των λυμάτων που προέρχονται από τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και τις πτηνοτροφικές μονάδες. Συνέπεια της πρωτοφανούς και πρωτόγνωρης κρίσης και παρά τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση, τα τελευταία χρόνια στην ύπαιθρο και στην ελληνική περιφέρεια βιώσαμε και βιώνουμε δύσκολες στιγμές. Μέσα σε αυτό το κλίμα η Άρτα δεν ήταν δυνατόν να αποφύγει τα σημάδια της κρίσης. Παρά όμως αυτή τη δύσκολη περίοδο, η κρίση δεν αποτέλεσε, ούτε έπρεπε να αποτελέσει, άλλοθι για να μη γίνει τίποτα».


Τα αποτελέσματα


Τα αποτελέσματα και των προσωπικών του παρεμβάσεων στην εποχή της κρίσης είναι πολλά, είπε ο κ. Τσιρώνης και τα απαρίθμησε ως εξής: «Η κρίση μας όπλισε με περισσότερη δύναμη, με περισσότερη αποφασιστικότητα, με τεράστια ευθύνη, να εργαστούμε αποτελεσματικότερα σε σχέση με το παρελθόν και να επιλύσουμε ή να δρομολογήσουμε χρονίζοντα προβλήματα, όπως:

-Το πρόγραμμα ‘’ΑΝΑΣΑ’’ για τον Αμβρακικό Κόλπο, ύψους 120 εκατ. Ευρώ, που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό το περασμένο καλοκαίρι στην Άρτα, θα ενισχύσει την προσπάθεια για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Αμβρακικού. Το Πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται και έχουν γίνει οι πρώτες εντάξεις έργων.
-Το ‘’ΞΕΝΙΑ’’ στο Βυζαντινό και ιστορικό Κάστρο τα πόλης της Άρτας, με πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή, παραχωρήθηκε στο Δήμο Αρταίων για αξιοποίηση και ενίσχυση του κοινωνικού εξοπλισμού της πόλης. Η παραχώρησή του στο Δήμο είχε επίσης εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στην Άρτα το περασμένο καλοκαίρι.
-Εξαγγελία από την Άρτα του Πρωθυπουργού ήταν και η κατασκευή νέου κτιρίου υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, ώστε να σταματήσει επιτέλους η λειτουργία στο σημερινό κτίριο που αποτελεί ντροπή για την Άρτα, για την τοπική κοινωνία και για το υγειονομικό προσωπικό και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας έχουν ξεκινήσει από τη Διοίκηση του ΙΚΑ.
-Το ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Άρτα, αναβαθμίζεται σε ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας, μετά τις προτάσεις που υποβάλλαμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μετά και τη συνεργασία που είχαμε με τη Διοίκηση του ΤΕΙ.
-Το Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικών (ΚΕΥΓ), μετά από σχετική πρόταση που υποβάλλαμε, αναβαθμίστηκε σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) από τον Βαγγέλη Βενιζέλο ως Υπουργό Εθνικής Άμυνας , παρά τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας να γίνει Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.
-Το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο ολοκληρώθηκαν αυτή την περίοδο και παραδόθηκαν στο κοινό.
-Ολοκληρώθηκαν επίσης οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του Βυζαντινού Ναού της Παρηγορήτριας, που κινδύνευε με κατάρρευση.
-Απετράπη για μια ακόμη φορά στη Βουλή, μετά από τη δική μας τιτάνια προσπάθεια, η εμμονή ετών κάποιων για την κατασκευή του Φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, καθώς η ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα κορεσμένη ( με τα 2 υδροηλεκτρικά του Πουρναρίου και το ΧΥΤΑ).
-Από την άλλη, με τον ίδιο νόμο δρομολογήθηκε η κατασκευή άλλων υδροηλεκτρικών έργων που αδικαιολόγητα καρκινοβατούσαν, όπως: α) της Συκιάς στις Πηγές Άρτας, το οποίο αποσυνδέεται από την εκτροπή του Αχελώου, β) του Αυλακίου στο Μεσόπυργο Άρτας στα όρια με την Ευρυτανία, αλλά και γ) της Μεσοχώρας Τρικάλων, που βρίσκεται στα όρια του νομού Άρτας.
-Ο Κόμβος Αγίου Δημητρίου, που εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της πτώχευσης και της αποχώρησης του εργολάβου, ολοκληρώνεται πλέον οριστικά, καθώς διασφαλίσαμε το αναγκαίο ποσό των 10.000.000 ευρώ για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κόμβος αυτός είναι πολύ σημαντικός, καθώς συνδέει την πόλη της Άρτας με την Ιόνια οδό.
-Βρίσκονται στην τελική φάση οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών και αναπτυξιακών έργων της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και οι πέντε μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας, όπως η Ιόνια Οδός και ο Ε65 που συνδέει την Ήπειρο με τη Θεσσαλία. Είναι γνωστό ότι τα έργα αυτά έχουν παγώσει εξαιτίας της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις κατασκευάστριες εταιρίες. Τα έργα αυτά αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου.
-Μετά από την επί σειρά ετών επιμονή μας διασφαλίσαμε την οριστική κατασκευή δύο νέων κόμβων στην Ιόνια οδό: α) του Αμμοτόπου για τη σύνδεση των Τζουμέρκων με την Ιόνια οδό και β) του Κομποτίου για τη σύνδεση του Κάμπου της Άρτας με την Ιόνια οδό.
-Με τη συμβολή του Υπουργού Υγείας, εντός των ημερών θα λειτουργήσουν μια σειρά εγκεκριμένων και πιστοποιημένων Αγροτικών Ιατρείων που υπάγονται στο Νοσοκομείο Άρτας (Γραικικού, Μελατών, Κυψέλης και Μυροφύλλου), για τα οποία οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μόλις τις προηγούμενες ημέρες.
-Στηρίξαμε και συμβάλαμε στην προσπάθεια για τη συνέχιση της λειτουργίας του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και την πληρωμή του προσωπικού, με τη διασφάλιση της δανειοδότησης και χρηματοδότησής του από το Υπουργείο Οικονομικών και την Αγροτική Τράπεζα, ενώ σε ότι αφορά στη γαλακτοβιομηχανία ‘’ΔΩΔΩΝΗ’’ θέσαμε ‘’κόκκινες’’ γραμμές για τη διατήρηση του Συνεταιριστικού της χαρακτήρα.
-Σημαντικές ήταν και οι υποδομές που έγιναν στον Αγροτικό Τομέα, όπως είναι τα εγγειοβελτιωτικά – αρδευτικά έργα της Διώρυγας Λούρου στην πεδιάδα της Άρτας.
-Ο κατάλογος των έργων για το νομό Άρτας είναι μακρύς και δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πλαίσιο αυτού του σύντομου προεκλογικού διαλόγου. Δεκάδες άλλα έργα που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται, στο νομό, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας, όπως λ.χ. είναι η ανακαίνιση και συντήρηση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου, η λειτουργία του Ταχυδρομικού Γραφείου Μηλιανών ως ΚΕΠ, η κατασκευή Μουσικού Σχολείου κ.ο.κ. αναμφίβολα είναι σημαντικά για την τοπική κοινωνία και την τοπική ανάπτυξη.

Στην αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων έχω συμβάλει με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μου στις πολιτικές που ασκήθηκαν για την περιοχή της Άρτας και της Ηπείρου την τελευταία πενταετία. Αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω στη νέα Βουλή και σε αυτόν τον αγώνα θέλω να ταχθώ και τα επόμενα χρόνια μαζί με τους πολίτες της Άρτας.