Πίνουν μολυσμένο νερό στο Ξηρόμερο

Έκκληση προς την περιφέρεια και την πολιτεία από τον αντιδήμαρχο Ξηρομέρου

 

 

Σοβαρά προβλήματα με το νερό της περιοχής αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο aerasfm.gr ο Αντιδήμαρχος κ.Λιβάνης , παραδέχτηκε και επισήμανε πως κατανοεί την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων γι’αυτό επέλεξε την αποκάλυψη και όχι την συγκάλυψη του θέματος η δημοτική αρχή Ξηρομέρου.
Το έγγραφο (αριθ. πρωτ. 86475/2409, 86489/ 2411, 9-4-2012 ) της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει ότι διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση δεικτών κοπρανώδους προέλευσης και πως δεν διαπιστώθηκε υπολειμματικό χλώριο που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας, με αποτέλεσμα το νερό να κρίνεται ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και μάλιστα στα χωριά: Αστακός, Καραϊσκάκης, Μπαμπίνη, Μαχαιράς, Σκουρτού, Πρόδρομος, Αγράμπελα, Μύτικας, Κανδήλα, Παναγούλα, Αρχοντοχώρι, Ρίβιο, Αγιος Στέφανος και Φυτείες (με επιφύλαξη).
Ο κ.Λιβάνης επισήμανε πως «έχει ξεκινήσει καθαρισμός των δεξαμενών και χλωρίωση μια δύσκολη δουλειά αφού όλες οι δεξαμενές που είναι στα Δημοτικά διαμερίσματα έχουν να καθαριστούν πέραν της 5ετίας με χαρακτηριστικότερη την δεξαμενή της Κανδήλας που η λάσπη έφθανε το 1,5 μέτρο».
Ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου έκρουσε και τον κώδων του κινδύνου για την τραγική κατάσταση του δικτύου ύδρευσης επισημαίνοντας πως θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί αφού είναι παλαιό και κατασκευασμένο με αμίαντο ένα δίκτυο μήκους 3-4 χιλιομέτρων.
Γι’ αυτό κάλεσε την Περιφέρεια και την Πολιτεία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα αφού ο δήμος με τα πενιχρά οικονομικά δεν μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάσταση του για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και να μπεί τέλος σε ένα θέμα που είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου».