Εικόνες εγκατάλειψης στο Δήμο Αρταίων

 

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ: “Αποκομμένη” η Παλιοσκαμνιά αν και βρίσκεται δίπλα στην Ε.Ο. Άρτας – Κορωνησίας  • Οι αρμόδιοι τάζουν Γεφύρια και δεν φτιάχνουν τα ήδη υπάρχοντα…

Η Γέφυρα στην περιοχή Παλιοσκαμνιά του Πολυδρόσου, στο ύψος του εξοχικού κέντρου Μαγκλάρας, εξυπηρετούσε για πολλά χρόνια τις περίπου οκτώ οικογένειες της περιοχής. Τα σπίτια τους ήταν δίπλα από την επαρχιακή οδό Άρτας Κορωνησίας και περνώντας την γέφυρα μπορούσαν να πάνε να κάνουν τις δουλειές τους. Την γέφυρα χρησιμοποιούσαν κατά κόρον και οι Ψαράδες της Βίγλας και του Πολυδρόσου, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο είχαν άμεση σύνδεση με την επαρχιακή οδό και μπορούσαν να πάνε στα καϊκια τους.
Εδώ και έναν χρόνο περίπου, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν ότι η γέφυρα είναι επικίνδυνη για τα οχήματα και πήραν την δραστική απόφαση να … την κλείσουν. Η τακτική “πονάει δόντι κόψει κεφάλι” εφαρμόστηκε στην Γέφυρα Μαγκλάρα με αποτέλεσμα οι οικογένειες της Παλιοσκαμνιάς και οι ψαράδες της περιοχής αν θέλουν να περάσουν απέναντι από τα σπίτια τους στον δρόμο, να πρέπει να κάνουν με τα οχήματά τους έναν ολόκληρο γύρο περίπου 7-8 χιλιομέτρων.

Δεν εισπράττουν ψήφους

Στην περιοχή αυτή κατοικούν παραγωγικοί συμπολίτες μας, αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες. Μάλιστα στον εκεί συνοικισμό ζουν και 8 παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, τα οποία για να πάνε σχολείο ή φροντιστήριο, πρέπει να ταξιδεύουν επτά χιλιόμετρα παραπάνω κάτι ιδιαίτερα επαχθές για τους φτωχούς στην πλειοψηφία γονείς τους.
“Η Παλιοσκαμνιά είναι η μεγάλη αδικημένη της περιοχής” λένε με παράπονο οι κάτοικοι. Μόλις πριν δυο χρόνια έπεσε άσφαλτος στο δρόμο που οδηγεί στα σπίτια τους και οι αρμόδιοι θεωρούν ότι “δεν έχουν λαμβάνειν ψήφους από κει”! Και όπως ισχυρίζονται μερικοί “διαβάζουμε ότι γίνονται δρόμοι για κάποια ερημωμένα ορεινά χωριά, πολλών χιλιάδων ευρώ και την γέφυρα δεν θέλει κανείς να την αναλάβει”.

Τιμωρούν τους κατοίκους;

Στις εποχές της κρίσης, που το αγροτικό πετρέλαιο είναι απαγορευτικό, στην Άρτα επιδεικνύουν με την αδιαφορία τους, ποιό είναι το πρόσωπο της πολιτείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους ψαράδες… Αντί να τους διευκολύνει κάνοντας προσβάσιμη την γέφυρα στα οχήματα, τους τιμωρεί αναγκάζοντάς τους να κάνουν τον γύρο και ουσιαστικά δεκαπέντε -πανάκριβα για το θυλάκιο του φτωχού παραγωγού- χιλιόμετρα. Και είναι άσχετο το γεγονός ότι τόσα χρόνια ιδίοις εξόδοις οι κάτοικοι συντηρούσαν το μικρό γεφυράκι. Αυτό είναι μια υποχρέωση της Πολιτείας, όχι του φτωχού κοσμάκη. Ο Δήμος και η Περιφέρεια εθελοτυφλούν; Άγνωστο… Το ζήτημα είναι ότι όλοι μιλάνε για γεφύρια που θα χτιστούν, και στα υπάρχοντα δεν δίνει κανείς σημασία…