Αρτινή Πρωτοβουλία για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης

 

 

Δε θέλουμε και δε δεχόμαστε άλλους όψιμους σωτήρες και μεσσίες 

 

 

 

 

«Καλούμε τα καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση των καταστατικών προβλέψεων για ουσιαστική προσυνεδριακή διαδικασία βάσης και στη συνέχεια σε εκλογή των νέων οργάνων συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνουν σε πολιτικό κείμενο το οποίο υπογράφουν μέλη του ΠΑΣΟΚ Άρτας και θα αποσταλεί σε όλα τα όργανα του κινήματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι αρκετά τα μέλη του ΠΑΣΟΚ Άρτας, που έχουν υπογράψει το κείμενο που ακολουθεί:

 

 

«Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ συνδέονται με στρατηγικά ζητήματα της δημοκρατικής παράταξης, τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά την προοπτική της χώρας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε το Κίνημα στα χέρια εκείνων που το δυσφήμισαν με την άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών και το συνέδεσαν με το παρασιτικό κεφάλαιο ή το μετέτρεψαν σταδιακά σε ένα α-πολίτικο, αφυδατωμένο ιδεολογικά και πολιτικά οργανισμό, δηλ, σε έναν μηχανισμό προσωπικών στρατηγικών.Σήμερα- με ευθύνη της Κυβερνητικής Ηγετικής Ομάδας και αρκετών συνοδοιπόρων βουλευτών– το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε ένα μαζικό απολίτικο σχήμα «μελών, φίλων και ψηφοφόρων» χωρίς σταθερή οργανωτική δομή και εσωτερική δημοκρατική λειτουργία. Το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ , συνειδητά έχει «αναθέσει» την καθοδήγηση της εκλογικής και κομματικής βάσης του κινήματος, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα των τραπεζιτών, εργολάβων και φοροφυγάδων – καναλαρχών και στα προπαγανδιστικά τους εργαλεία ( ΜΜΕ – συγκεκριμένο είδος Βlogs,κλπ).

Οι πιο δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, που ιστορικά αποτέλεσαν τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα μας, έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Η απομάκρυνση αυτή τείνει να λάβει στρατηγικά χαρακτηριστικά και όχι συγκυριακά εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφήρμοσε εδώ και δυο χρόνια η απελθούσα κυβέρνηση του Γ.Α.Π και συνεχίζει η νυν κυβέρνηση Παπαδήμου, σε συνεργασία με τη δεξιά και την ακροδεξιά. Πολιτική που εντείνει την οικονομική και κοινωνική κρίση, αντιμετωπίζει τη λαϊκή κυριαρχία ως περιττή και επικίνδυνη πολυτέλεια, δυσφημίζει τα κοινωνικά κινήματα. Επιπλέον οι συντηρητικές πολιτικές που ασκήθηκαν και από προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (1999-2004) ενέτειναν τα αίτια της σημερινής κρίσης και οδήγησαν σε κυριαρχία του παρασιτικού – μεταπρατικού κεφαλαίου, τον συντεχνιασμό, την ατιμωρησία της διαπλοκής και την υστέρηση σε αναγκαίους δημοκρατικούς μετασχηματισμούς.

Χωρίς να αναιρούμε το συνολικό προοδευτικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αναλύσουμε με τόλμη την τετραετία 1999-2003 και τη διετία 2009-2011 με πολιτικούς όρους, με διαλεκτική σκέψη και με πλαίσιο αναφοράς τον ιστορικό υλισμό και να εξάγουμε τα αναγκαία συμπεράσματα.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, ήταν αποτέλεσμα μιας ακραίας αντί- δημοκρατικής συμπεριφοράς της ηγετικής ομάδας και ορισμένων βουλευτών, του Κόμματος, οι οποίοι, στην πιο ιστορική φάση του Κινήματος, αγνόησαν την εκλογική και κομματική βάση και τις καταστατικές διαδικασίες, και προχώρησαν σε στρατηγικής σημασίας συμφωνίες ή σε συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις της συντήρησης, οι οποίες ακυρώνουν την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ…

Οι ευθύνες, για το γεγονός ότι υιοθετήθηκε και ασκήθηκε νεοφιλελεύθερη πολιτική τα τελευταία χρόνια, έχουν πολλά ονοματεπώνυμα, πέραν εκείνου του απελθόντα πρωθυπουργού! Αφορά όλους εκείνους τους « κορυφαίους » Υπουργούς που την στήριξαν και την υπηρέτησαν, πολλοί μάλιστα εξ αυτών εξακολουθούν να υπηρετούν το νεοφιλελευθερισμό και σήμερα με ιδιαίτερο πάθος, υπό έναν πρωθυπουργό που επέβαλαν τα ΜΜΕ των διαπλεκομένων συμφερόντων, σε αγαστή συνεργασία με τμήματα της Δεξιάς και σύμπασα την ακροδεξιά.

Oσο δεν γίνεται τίποτε, στο επίπεδο της ουσιαστικής πολιτικής και ιδεολογικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα φυσιολογικά οδηγείται σε συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής. Η σημερινή εσωκομματική κατάσταση χαρακτηρίζεται από ιδεολογική παρακμή, οργανωτική διάλυση και κοινωνική απαξίωση ενός πάλαι ποτέ ισχυρού, πολιτικά ηγεμονικού κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Σήμερα,στο ΠΑΣΟΚ, οι εποφθαλμιούντες την κομματική Προεδρία επιχειρούν, για άλλη μια φορά, να αποϊδεολογικοποιήσουν την διαμάχη τους για την κατάληψη αυτής της θέσης. Επιδιώκουν ένα ΠΑΣΟΚ των άγονων συγκρούσεων, μικρό οργανωτικά, αφυδατωμένο πολιτικά και άμεσα ελεγχόμενο από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, προς όφελος της ολιγαρχίας και της στρατηγικής του νεοφιλελευθερισμού. Είναι στελέχη με τα οποία συγκυβέρνησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα οποία τελικά τον ανέτρεψαν αξιοποιώντας και δικές του επιλογές, για να προωθήσουν τη λύση Παπαδήμου. Θέλουν να κρατήσουν το όνομα και την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και την χαλαρή οργανωτική του υπόσταση, αλλά χωρίς τις ιδεολογικές του αναφορές, και επιχειρούν να το μεταλλάξουν σε ένα συντηρητικό σχηματισμό με εξωθεσμικές μεθοδεύσεις!

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται, πρώτα και κύρια, εσωτερικές δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες, αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του ως δημοκρατικού σοσιαλιστικού κινήματος, με πρωταγωνιστικό ρόλο της βάσης και πλήρη οργανωτική ανασύνταξη με παράλληλη σύνδεση του με τα στρώματα των μη προνομιούχων πολιτών. Το κόμμα πρέπει να προχωρήσει σε συνολική αναθεώρηση της δομής και λειτουργίας του με εσωτερικό σύστημα διαφάνειας και λογοδοσίας ως προς τις συλλογικές αποφάσεις. Τακτική λογοδοσία ανά διαστήματα όλων των οργάνων στη βάση και αυστηρή τήρηση των καταστατικών προθεσμιών για την ανανέωση της θητείας τους. Συνέδριο με λογικό, περιορισμένο αριθμό Συνέδρων που δεν θα υπερβαίνουν τον αριθμό των δυο χιλιάδων. Εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου από το Συνέδριο. Διαφοροποίηση μελών και φίλων ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Εκλογή Προέδρου μόνο από τα κομματικά μέλη. Ο πρόεδρος που εκλέγεται από ένα τόσο μαζικό σώμα πρέπει να καταθέτει ένα πλαίσιο θέσεων προτάσεων και δεσμεύσεων πριν την εκλογή του, το οποίο δεσμεύεται να υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στα πλαίσια της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ.

Ως συνέπεια των πολιτικών διαδικασιών αποσαφήνισης της προοδευτικής του ταυτότηταςκαι της οργανωτικής ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έλθει η εκλογή της ηγεσίας του, μέσα από τις καταστατικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Δε θέλουμε και δε δεχόμαστε άλλους όψιμους σωτήρεςκαι μεσσίες.

Το ΠΑΣΟΚ έχει παρόν και μέλλον μόνο ως πολιτικός οργανισμός που κινείται στην κατεύθυνση του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της προοδευτικής διεξόδου από την κρίση και της ανάδειξης των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας μας. Ως πολιτικός οργανισμός, με δημοκρατικές διαδικασίες και στέρεα οργανωτική δομή, εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων, κεντρικός πυλώνας των ευρύτερων προοδευτικών συγκλήσεων. Αναγκαία προϋπόθεση,για να εκφράσει ένα νέο, ισχυρό και ηγεμονικό μπλοκ δυνάμεων, είναι η εκπόνηση και υλοποίηση δημοκρατικής, προοδευτικής και σοσιαλιστικής στρατηγικής αρθρωμένης σε έξι ενότητες:

Α. Στάση μας απέναντι στη «μνημονιακή»-νεοφιλελεύθερη στρατηγική: Ρήξη με τη στρατηγική των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού, προώθηση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους σε επαρκές μέγεθος, για την οποία λοιδορηθήκαμε αρχικά από όσους τώρα την υπερασπίζονται,χωρίς αύξηση των επιτοκίων, με διατήρηση του ελληνικού δικαίου ως δικαίου που διέπει το ελληνικό χρέος. Εκπόνηση βραχυπρόθεσμων πολιτικών για αντιμετώπιση κάθε πιθανού σεναρίου όπως είναι η διάσπαση ή η διάλυση της ευρωζώνης,προκειμένου να μη βρεθούν η χώρα και ο λαός απροετοίμαστοι μπροστά σε ένα τέτοιο δυσμενές αλλά- πλέον- πιθανό σενάριο. Ουσιαστική σύγκρουση με τη διαπλοκή που εδράζεται στο παρασιτικό κεφάλαιο και στα κατεστημένα ΜΜΕ και εργολαβικά προωθεί την επιβολή του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα. Είμαστε αντίθετοι στην κλασική συνταγή του νεοφιλελευθερισμού που οδηγεί στην καταστροφή ενός μεγάλου μέρους των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, με συρρίκνωση των κοινωνικών και εργατικών τους δικαιωμάτων ή με την προώθηση ανασφαλούς και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας.

Β.Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση- διεθνείς συμμαχίες: Συγκρότηση πανευρωπαϊκών συμμαχιών όχι μόνο με κυβερνήσεις αλλά και με κοινωνικά κινήματα και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Χρήση όλων των δικαιωμάτων της χώρας για απόρριψη των γαλλογερμανικών σχεδίων που οδηγούν σε ένα ευρώ- φυλακή των λαών. Πάλη για μετασχηματισμό του ευρώ ώστε να εδράζεται σε αναπτυξιακές, αναδιανεμητικές,αλληλέγγυες και βιώσιμες πολιτικές,στο σεβασμό και εμβάθυνση της δημοκρατίας,στην κυριαρχία της παραγωγής επί του παρασιτισμού. Συνολική αναδιάρθρωση χρεών στην Ευρώπη, νέος ρόλος για την ΕΚΤ ως κεντρικής τράπεζας που θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και θα βρίσκεται υπό δημοκρατικό, πολιτικό έλεγχο.Νέες διεθνείς συμμαχίες.

Γ. Ρόλος του δημοσίου τομέα: Δημόσιος έλεγχοςτων στρατηγικών τομέων της εθνικής μας οικονομίας προκειμένου να λειτουργούν με αναπτυξιακό, κοινωφελή χαρακτήρα και απόρριψη του μοντέλου ξεπουλήματός τους σε ιδιωτικά μονοπώλια και ολιγοπώλια. Αναδιοργάνωσηκαι ορθόλογικοποίηση των προβληματικών ΔΕΚΟ, αναπτυξιακή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Δημόσιος τομέαςμε χαρακτήρα ρυθμιστικό- κοινωφελή και αναπτυξιακό και αντίστοιχος επανασχεδιασμός του, όχι στη βάση μείωσης εισοδημάτων,απολύσεων και συκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων. Δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του με αναπτυξιακή κατεύθυνση, παρέχοντας ρευστότητα στην αγορά.

Δ. Κοινωνική Πολιτική: Στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναστροφή των περικοπών μισθών και συντάξεων, μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των φόρων στα καύσιμα, διατίμηση σε προϊόντα που υπάρχει αποδεδειγμένα κερδοσκοπία. Κοινωνικός μισθός, αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς,της ύπαρξης καρτέλ και ολιγοπωλίων σε όλους τους κομβικούς τομείς της οικονομίας που λειτουργούν με υψηλά περιθώρια κέρδους. Δίκτυο αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων, των νεόπτωχων, των νέων και των λαϊκών οικογενειών μέσα από ένα ευρύ δίκτυο στοχευμένων παρεμβάσεων. Ελεύθερες Συλλογικές διαπραγματεύσεις,επαναφορά του νόμου 1876/90, ενίσχυση του δικαιώματος σε σταθερή, καλά αμειβόμενη εργασία, πραγματικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και στη νόμιμη φόρο- αποφυγή που σε μεγάλο τους τμήμα είναι εντοπισμένες σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Αναθεώρηση των αντιδραστικών νόμων σε μια σειρά τομέων εις βάρος των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων σε τομείς όπως η παιδεία,η υγεία η δημόσια ασφάλιση, υπέρ αποτελεσματικών, βιώσιμων και προοδευτικών πολιτικών.

Ε.Αναπτυξιακή πολιτική: Θετική απελευθέρωση και αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ,ενίσχυση της παραγωγικότητας και του τεχνολογικού και καινοτομικού δυναμικού της χώρας, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,της εισφοροδιαφυγής, της ανασφάλιστης εργασίας και της ανισοκατανομής του εισοδήματος, Ουσιαστική,αναπτυξιακή αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας ανά κλάδο και περιφέρεια με στόχο να ενισχυθούν οι βιώσιμοι κλάδοι της εθνικής οικονομίας και οι δυνατότητες ενίσχυσής τους, στο πλαίσιο μέσο-μακροπρόθεσμου, δημοκρατικού σχεδιασμού,αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα στη βάση αγροτικών, συνεταιριστικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας,συνολικό στρατηγικό σχέδιο για το δευτερογενή τομέα, με εξειδίκευση κατά κλάδο με ταυτόχρονη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας,ισχυρά κίνητρα για την αναδιάταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, χωρίς διαρκείς αλλαγές, που θα ενισχύει την παραγωγική επιχειρηματικότητα,θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και θα στηρίξει τα εισοδήματα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Σε αυτή την διαδικασία μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν μέσα από συλλογικές, ισότιμες, δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς αρχηγισμούς και αλαζονεία όσοι έμπρακτα, πολιτικά και ιδεολογικά αντιτίθενται στη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού και επιδιώκουν άλλη πορεία για τη χώρα από αυτήν που ακολουθείται σήμερα. Δεν μπορεί,ωστόσο κανείς,να μιλά στο όνομα της προόδου, της αριστεράς, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού και να ασκεί ή να νομιμοποιεί νεοφιλελεύθερες,αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές.

Με βάση τα παραπάνω,καλούμε:  

Τα καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση των καταστατικών προβλέψεων για ουσιαστική προσυνεδριακή διαδικασία βάσης και στη συνέχεια σε εκλογή των νέων οργάνων συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη τουΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των Τ.Ο ή Δ.Ο να προχωρήσουν οργανωμένα, σε συνελεύσεις ανά τη χώρα επικαιροποιώντας το σοσιαλιστικό χαρακτήρα του κινήματος,της προοδευτικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, της επιβολής δημοκρατικών πολιτικών εσωκομματικών διαδικασιών,της συγκρότησης μικρών και ευέλικτων οργάνων και της σύγκρουσης με τη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού και με τις δυνάμεις του παρασιτισμού.