Δεύτερο «όχι» βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 37

 

 

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων

 

 

 

 

Μετά τη Λούκα Κατσέλη, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης τονίζει πως το άρθρο 37 που οδηγεί σε μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα -μέσω του παγώματος των κλαδικών συμβάσεων- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Μιλώντας στο enet.gr, o βουλευτής δήλωσε ακόμη πως το κοινοβούλιο δεν μπορεί να βρίσκεται προ τετελεσμένων, ούτε να δέχεται καταχρηστικούς όρους για την εκταμίευση των δόσεων. Προτείνει μάλιστα εαν θέλουν οι δανειστές να περάσουν ένα τέτοιο μέτρο, να προσκληθούν σε συνεδρίαση της Βουλής για να το συζητήσουν με τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού καθώς, αυτοί είναι «που καλούνται σε τελική φάση να ψηφίσουν τα μέτρα, το βάρος των οποίων σηκώνουν οι Έλληνες πολίτες».
Πρόσφατα, και η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε πως «δεν μπορώ με την σημερινή του μορφή να ψηφίσω το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τις συμβάσεις εργασίας».

Αναλυτικά η δήλωση του Οδυσσέα Βουδούρη:

“Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το άρθρο 37, που αφορά στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι τέθηκε από την «τρόικα» ως προαπαιτούμενος όρος για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων. Βέβαια, οι δανειστές μας έχουν κάθε δικαίωμα να θέτουν όρους για την εκχώρηση των χρημάτων τους. Δεν μπορεί όμως οι βουλευτές να δέχονται καταχρηστικούς όρους ή όρους άσχετους με τη λύση του προβλήματος, που αφορά στον δανεισμό.

Ως γνωστόν η οικονομική κρίση οφείλεται στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα που το τρέφει. Συνεπώς δεχόμαστε μέτρα όπως το ενιαίο μισθολόγιο ή την εργασιακή εφεδρεία. Είναι επίσης γνωστό ότι οι μισθοί και η εργασιακή νομοθεσία του ιδιωτικού τομέα δεν ήταν και δεν είναι το εμπόδιο για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Απαιτήσεις όπως η μείωση των ήδη χαμηλών μισθών του ιδιωτικού τομέα ή η επιδείνωση για τους εργαζόμενους των εργασιακών σχέσεων (που σημειωτέον δεν ζητά ούτε ο ΣΕΒ) δεν αφορούν στην έξοδο από την κρίση αλλά μόνο από ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις μπορεί να προκύπτουν.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε διάλογο με επιχειρήματα. Θεωρώ δε ότι αυτός ο διάλογος με τους δανειστές μας δεν πρέπει να γίνεται μόνο κεκλεισμένων των θυρών και αποκλειστικά σε κυβερνητικό επίπεδο. Θεωρώ ότι μια πρωτοβουλία ουσίας εκ μέρους της Προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής θα ήταν να προσκληθούν σε μια συνεδρίαση της, με διευρυμένη συμμετοχή, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας. Έτσι θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού, που καλούνται σε τελική φάση να ψηφίσουν τα μέτρα, το βάρος των οποίων σηκώνουν οι Έλληνες πολίτες”.