Με την αναβλητικότητα πάει στο χθες!

 

 

 

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

 

Σ’ όσες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ετέθησαν ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους, είτε της πλειοψηφίας είτε της μειοψηφίας, προς το δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, σε σχέση με σοβαρά προβλήματα, τα οποία άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν, η απάντηση που λάμβαναν ήταν η ίδια: «Είναι πραγματικά ένα σοβαρό θέμα αυτό… Θα πρέπει να το δούμε…» Κι εκεί τελείωναν τα πάντα. Ούτε ο δήμαρχος «έβλεπε» το θέμα, ούτε κανένας συνεργάτης του ελάμβανε την εντολή να ασχοληθεί με το θέμα και να αναζητήσει την όποια λύση ή να κάνει έστω και την στοιχειώδη παρέμβαση.

Τελευταία εξέλιξη, που επαναλαμβάνει την πάγια τακτική του δημάρχου, η οποία συμβαδίζει, στην κυριολεξία με το χθες, είναι η ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Παπαβασιλείου, σε σχέση με τον καταυλισμό που στήνουν στην είσοδο της Φιλοθέης οι τσιγγάνοι. Μέχρι να «δει το θέμα» ο δήμαρχος ο καταυλισμός έχει ήδη στηθεί και όπως ο κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνει σήμερα την όποια παρέμβαση, απ’ ότι ήταν χθες. Απ’ ότι ήταν την περασμένη εβδομάδα που τέθηκε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στις τοπικές εφημερίες, οι οποίες δεν έκαναν τίποτα άλλο, απ’ το να μεταφέρουν την αγωνία των πολιτών, που μπορεί να βλέπουν καθημερινά πολύ περισσότερα απ’ όσα βλέπει ο δήμαρχος ή του μεταφέρει η «αυλή» του.

Η δημιουργία του καταυλισμού των τσιγγάνων στην είσοδο της Φιλοθέης, όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο σημείωμα, έρχεται να «δέσει» και να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο μείγμα με τους εκατοντάδες πακιστανούς και αφγανούς μετανάστες, που διαμένουν ακριβώς απέναντι σε εγκαταλειμμένο κτίριο. Κάνουμε λόγο για περίεργο μίγμα, μιας και τα χαρακτηριστικά της διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, είναι περίπου τα ίδια, όπως επίσης και η εγκληματικότητα που αναπτύσσουν (ναρκωτικά, κλοπές κλπ) και έτσι η περιοχή καθίσταται ένα γκέτο στο οποίο δύσκολα θα μπορεί να παρέμβει κανένας και να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Για το θέμα της παραμονής στην περιοχή αυτή, των οικονομικών μεταναστών, είχε ρωτηθεί περί τον Ιανουάριο, ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και η απάντηση που έδωσε και τότε, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν «είναι πραγματικά ένα σοβαρό θέμα αυτό… Θα πρέπει να το δούμε…». Φυσικά δεν το είδε ακόμη και έτσι οι πολίτες δεν είδαν με την σειρά τους, ούτε την ελάχιστη παρέμβαση του Δήμου, στο θέμα αυτό. Βλέπουν όμως την αυξανόμενη εγκληματικότητα των μεταναστών, αφού καθημερινά ένας εξ αυτών θα συλλαμβάνεται για κλοπές ή διακίνηση ναρλωτικών.

Λες και έγραφε ειδικά για τον δήμαρχο Γιάννη, ο αμερικανός συγγραφέας Don Marquis, όταν σημείωνε πως «αναβλητικότητα είναι η τέχνη του να συμβαδίζεις με το χθες», γιατί ο ίδιος ο δήμαρχος μας έχει αποδείξει πως είναι αποφασισμένος να συμβαδίσει με το χθες, υμνώντας και τον προκάτοχό του δήμαρχο Πάνο.


Στην φωτογραφία, ο ήδη έτοιμος καταυλισμός των τσιγγάνων στην είσοδο της Φιλοθέης.