Ημερίδα για την ανάπτυξη της υπαίθρου πραγματοποιήθηκε στις Πηγές

Να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής

 


«Υπάρχουν οι δυνατότητες για μια νέου τύπου αγροτική παραγωγή η οποία θα είναι στοχευμένη σε έναν τομέα όπου σήμερα παρατηρούνται πολύ μεγάλες ελλείψεις όπως ο διατροφικός τομέας και που η χώρα μας έχει μια μακρά παράδοση πάνω σ’ αυτά τα προϊόντα», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, στην παρέμβαση που έκανε στην ημερίδα για την ανάπτυξη στην ύπαιθρο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις Πηγές Άρτας.

Ολοκληρώνοντας την πρότασή του για την ανάπτυξη της υπαίθρου ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ακόμη: «Εάν συνδυαστεί με μια ελαφρά ή και πιο βαριά μεταποίηση δίπλα σ’ αυτόν τον αγροτοδιατροφικό τομέα η πεποίθησή μου είναι ότι πράγματι έχουμε μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης με μια άλλη οπτική γωνία του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας», χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν ή μπορεί να προκύψουν και ακολούθως κατέθεσε την πρόταση γι’ αυτό:  «Από εμάς εξαρτάται να ξεμπλοκάρουμε εκείνες τις διαδικασίες κάνοντας τις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος, να αποκεντρώνουμε γραφειοκρατικά όλες αυτές τις διαδικασίες ούτως ώστε να προχωρούν και στη συνέχεια οι τοπικές κοινωνίες με ηγέτες μπροστά τις Αιρετές Περιφέρειες να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις δυνατότητες για να φέρουμε την ανάπτυξη στον κάθε τόπο».

Στην ημερίδα που συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός, πήραν μέρος ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός παρενέβη μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης, μιας και όλη η διαδικασία μεταδόθηκε από την ΕΤ3 και πολλά περιφερειακά κανάλια, μεταξύ των οποίων και ο ART TV.

Πήρε μέρος ακόμη και ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός, ο οποίος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την ανάπτυξη του νομού Άρτας, για να εστιάσει στην προοπτική επιστροφής των νέων στα χωριά, επισημαίνοντας: «Είμαστε στο Δήμο Γεώργιος Καραϊσκάκης και το όνομα λέει πολλά. Η περιοχή των Ραδοβυζίων προσέφερε πάρα πολλά στη χώρα, τον Γ. Καραϊσκάκη, τον Γ. Μπακόλα, το ολοκαύτωμα του Σέλτσου αλλά δυστυχώς η πατρίδα δεν προσέφερε πολλά πράγματα σ’ αυτή την περιοχή. Πιστεύω πως υπάρχει προοπτική επιστροφής. Αν δοθούν πραγματικά εγγυήσεις ότι το αναπτυξιακό μοντέλο θα είναι βιώσιμο μπορεί ο κόσμος να επιστρέψει. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλά γι’ αυτή την περιοχή. Να εκμεταλλευτούμε την ομορφιά της, να εκμεταλλευτούμε τους φυσικούς της πόρους και τους ανθρώπους της. Πιστεύω τότε θα κρατήσουμε και αυτούς που μένουν εδώ και πολλοί περισσότεροι θα επιστρέψουν».

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στάθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλης, τα οποία αν αξιοποιηθούν, μπορούν να αποτελέσουν την βάση της πραγματικής ανάπτυξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αυτή η περιοχή είναι «γωνιά του παραδείσου». Θεωρώντας ως προοπτική την πραγωγή επώνυμων προϊόντων ο κ. Δανέλης επεσήμανε μεταξύ των άλλων: «Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ακριβώς οι δυνατότητες του να δώσει μία ποιοτική και ταυτοποιημένη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή γεωργίας και κτηνοτροφίας, παράγοντας επώνυμα διακριτά ξεχωριστά προϊόντα και βεβαίως την παράλληλη ήπια τουριστική ανάπτυξη που θα έχει σχέση με το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία».

Συνδυασμένη με την ανάπτυξη όλης της χώρας είδε την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας να οριοθετηθούν οι προτεραιότητες και οι πάντες να γνωρίζουν τους όρους της όποιας προσπάθειας. Μιλώντας για την στρατηγική ανάπτυξης ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κουμουτσάκος, είπε: «Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί αν υπάρχει στρατηγική, να ξέρει πού πηγαίνει, ποιες δεξιότητες, ποιες προστιθέμενες αξίες θέλει ν’ αναπτύξει και μέσα σ’ αυτές η ύπαιθρος ν’ αναλάβει το κομμάτι που της αναλογεί. Εάν βάλουμε προτεραιότητες τότε και η ύπαιθρος θα ξέρει ποιο κομμάτι μέσα σ’ αυτή την εθνική στρατηγική της αναλογεί ειδάλλως δεν μπορεί μόνη της να ανακαλύπτει πεδία αναπτυξιακά».

Στην αναγκαιότητα της αγροτικής ανάπτυξης που θα φέρει και την ανάπτυξη της υπαίθρου στάθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, που είπε χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι είναι ο κύριος παράγοντας της ανάπτυξης είτε είναι αγρότες, είτε είναι κτηνοτρόφοι είτε είναι μικρομεσαίοι ΕΒΕ. Για μας χωρίς ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της υπαίθρου και η προοπτική σ’ αυτή την κρίση δεν μπορεί να είναι παρά μια άλλη ανάπτυξη».