Ξέρει να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις…

 

 

 

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

 

 

 

Θα επιμείνουμε, να επαινούμε τις ουσιαστικές και χρήσιμες παρεμβάσεις πολιτικών και άλλων παραγόντων, με την ελπίδα ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν και οι άλλοι παράγοντες, που δεν συνηθίζουν να μιλούν με ειλικρίνεια και αμεσότητα στους πολίτες, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα, η οποία όμως δεν θέλει πολύ καιρό να αποδειχτεί ως τέτοια.

Αφορμή λαμβάνουμε απ’ την τελευταία παρέμβαση που έκανε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην 12η Συνδιάσκεψη των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγνάντων στο Γραικικό. Είπε αλήθειες, τις οποίες και υπερασπίστηκε στην συνέχεια και στον συλλογισμό του, δεν περιέλαβε την αντίληψη του πολιτικού κόστους, που οι περισσότεροι εκ των πολιτικών έχουν στο μυαλό τους και θέλουν, με κάθε ευκαιρία να δημιουργούν εντυπώσεις, άσχετα αν λίγες ημέρες ή λίγους μήνες μετά, θα διαψευστούν και θα αντιμετωπίσουν πολλαπλάσια προβλήματα.

Ήταν ζητούμενο στην συνδιάσκεψη που προαναφέρουμε, αν τα χωριά των Τζουμέρκων, θα πρέπει να ακολουθήσουν την πορεία των χωριών του Ζαγορίου, για να έχουν προοπτική. Η άποψη του περιφερειάρχη ήταν αντίθετη και την κατέθεσε. Γιατί, όπως είπε, τα Ζαγοροχώρια ακολούθησαν στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο και πληρώνουν τώρα. Κοίταξαν μόνο τον τουρισμό και δεν κοίταξαν καθόλου, την στήριξη των χωριών, με τον πρωτογενή τομέα, που όπως και στα Ζαγόρια, έτσι και στα Τζουμέρκα απουσιάζει. Και έδειξε τον δρόμο της αναζήτησης… Στον πρωτογενή τομέα. Την κτηνοτροφία για παράδειγμα, που όσοι επιχείρησαν παρεμβάσεις εκεί, πέτυχαν απόλυτα. Απλά πράγματα, χωρίς την επίκληση σχεδίων, προγραμματικών συμβάσεων και άλλων ηλιθίων επινοήσεων, που η προσφυγή σ’ αυτές, απλά και μόνο δημιουργεί σύγχυση.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος. Πολιτικοί που ψάχνουν ανάμεσα σε βαρύγδουπες εκφράσεις να εντυπωσιάσουν και επί του πρακτέου να μην λένε τίποτα απολύτως. Πως θα προχωρήσουμε απ’ το ένα σχέδιο στο άλλο και πως θα υλοποιήσουμε την μία σύμβαση, για να ακολουθήσει η άλλη. Αποτέλεσμα; Οι δικαιολογημένες αποδοκιμασίες απ’ την πλευρά των πολιτών, που δεν αντέχουν άλλο, την γλώσσα του εντυπωσιασμού, που κρύβει την έλλειψη διάθεσης να ασχοληθούν επί της ουσίας με τα θέματα του τόπου μας και να προκύψει εξ αυτής της ενασχόλησης και κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Είμαστε σε μια εποχή, που πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια στις προσεγγίσεις που κάνουμε, για την πορεία του τόπου μας και το πραγματικό ενδιαφέρον, που πρέπει να εκφράζεται.

Υπηρετώντας την αληθινή προσέγγιση αυτών των διαδικασιών, οι περιπτώσεις σαν του Καχριμάνη, είναι αυτές που έχουν αξία για προβολή, με την ελπίδα ότι κάτι καλό θα προκύψει.

Και θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, αν βρεθούμε σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν ως αντικείμενο συζήτησης την ανάπτυξη της περιοχής και παρακολουθήσουμε ανάλογες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις.