Η πρόταση για το ΤΕΙ έχει προοπτική

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

 

 

 


«Το ΤΕΙ που έχει έδρα την πόλη της Άρτας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δίνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο και μάλιστα να τις αξιοποιήσει και για την χρηματοδότηση αλλά και για την αναδιάρθρωση».

Την δήλωση έκανε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, μετά την σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, για τα προβλήματα της Άρτας και έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση, ότι η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας για την λειτουργία του ιδρύματος στην Άρτα, πρόταση η οποία δεν ενισχύθηκε απ’ τους τοπικούς φορείς, οι εκπρόσωποι των οποίων, δεν μπήκαν καν στον κόπο να θέσουν αυτή την πρόταση στην σύσκεψη, αξιοποιώντας την ευκαιρία να λάβουν μια υπεύθυνη απάντηση.

Πάρα ταύτα… Όσο περνάει ο καιρός η πρόταση αυτή, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, γίνεται περισσότερο αποδεκτή, όπως το ίδιο συμβαίνει και στην τοπική κοινωνία. Πρέπει να γνωρίζουν οι παράγοντες του τόπου μας, αρχής γενομένης απ’ την δημοτική αρχή, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όντας ενημερωμένη για την πρόταση αυτή και τις προοπτικές που εμφανίζονται, με κάθε ευκαιρία αναθεματίζει όσους δεν ασχολούνται και δεν λειτουργούν με δυναμική για την προβολή του αιτήματος.

Την προοπτική που προαναφέρουμε περιγράφει με τον δικό της τρόπο, η υφυπουργός Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου, η οποία στις δηλώσεις που έκανε μετά την σύσκεψη στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ και αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά: «Θα πάμε σε μία αναδιοργάνωση του ΤΕΙ. Ήδη και σήμερα με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού κατατέθηκαν και προτάσεις και για Γεωπονική Σχολή. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλη αυτή η αναδιάρθρωση γεννά και ιδέες και δημιουργικές προτάσεις και νομίζω ότι μπορούμε μαζί να καταστήσουμε το ΤΕΙ Ηπείρου ένα κέντρο γνώσης που θα συνδέεται με τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προκλήσεις. Σήμερα συζητήσαμε πάρα πολλά πράγματα, από το φυσικό αέριο και τις υποδομές μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την αλιεία. Όλες αυτές οι δυνατότητες που έχει πια η Ήπειρος μπορούν να συνδεθούν με την παραγωγή γνώσης».

Και το βασανιστικό ερώτημα που εμείς, έστω και κουραστικά επαναλαμβάνουμε:

-Η προοπτική υπάρχει, η πρόκληση, για την σωστή λειτουργία του ιδρύματος είναι ορατή, αλλά περισσότερο ορατή είναι η προοπτική που δίνει από μόνη της η πρόταση για την Άρτα. Γιατί οι εκπρόσωποί μας αδιαφορούν τόσο προκλητικά;

Σ’ αυτό το ερώτημα, δεν πρόκειται να απαντήσει κανένας, αλλά επαναλαμβανόμενη η απαίτηση των πολιτών να ασχοληθούν οι πάντες με τα θέμα, θα γίνει κι αυτό και θα προκύψει το θετικό και για το ΤΕΙ Ηπείρου και για την Άρτα.