Β. ΨΑΘΑΣ: Τι κάναμε τους πρώτους έξι μήνες

 

Η πρώτη συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη Άρτας, με απολογισμό όσων έγιναν μέχρι σήμερα, αλλά και τις προοπτικές της Περιφερειακής Ενότητας

 

 


«Με ισχνούς πόρους, που δεν έχουν να κάνουν με την θέση της Π.Ε. Άρτας στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά με τις αδυναμίες και τις ατέλειες του Καλλικράτη», προσπάθησε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, στο διάστημα που έχει την ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, να γίνει η μετάβαση από το καθεστώς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σ’ αυτό της Αιρετής Περιφέρειας.

Αυτό επεσήμανε ο ίδιος στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, χθες το απόγευμα.

Για την παρουσία του στην θέση του αντιπεριφερειάρχη και τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος ανέλαβε, επεσήμανε στην εισαγωγή της συνέντευξης: «Όπως όλοι γνωρίζετε, κλήθηκα ξαφνικά να αναπληρώσω το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε ο αδικοχαμένος Κώστας Παππάς, που ο Αρτινός λαός είχε επιλέξει ως πρώτο αιρετό Αντιπεριφερειάρχη Άρτας. Από την πρώτη στιγμή έπρεπε με γρήγορους ρυθμούς, να προχωρήσω με τη βοήθεια των υπαλλήλων των υπηρεσιών σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη μετάβαση από το καθεστώς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σ’ αυτό της Αιρετής Περιφέρειας. Σ’ αυτούς τους έξι μήνες προσπάθησα με τη βοήθεια όλων να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα προβλήματα που καθημερινά προέκυπταν, μέσα σ’ ένα πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Προβήκαμε σε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών. Σε απαραίτητες μετακινήσεις υπαλλήλων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία στελέχωση για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Κάναμε παρεμβάσεις καίριες εκεί όπου χρειάστηκε, με σκοπό την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των συμπολιτών μας. Και όλα αυτά στη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική συγκυρία. Με ισχνούς πόρους, που δεν έχουν να κάνουν με την θέση της Π.Ε. Άρτας στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά με τις αδυναμίες και τις ατέλειες του Καλλικράτη».

Η λειτουργία της Π. Ε. Άρτας

Σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, επεσήμανε ο κ. Ψαθάς, έγινε η προσπάθεια για τη νέα λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Σ’ ότι αφορά την προσπάθεια ο κ. Ψαθάς επεσήμανε: «Στηρίξαμε την ιδέα της νέας Διοικητικής μεταρρύθμισης και προσπαθήσαμε τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο κυρίως σε Περιφερειακό επίπεδο να συνεργαστούμε με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να πετύχουμε τους κοινούς στόχους για το καλό της Ηπείρου γενικότερα. Σε στενό διοικητικό επίπεδο και σε ότι αφορά την Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, προβήκαμε σε συγχώνευση υπηρεσιών με τις απαραίτητες κτιριακές αλλαγές (λύσεις μισθώσεων κλπ). Η αναδιάρθρωση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρήσιμων πόρων για άλλες ενέργειες. Η μείωση των εξόδων για τις μισθώσεις ανήλθε στο ποσό των 212.127 € καθώς από 532.529 € ετήσια έξοδα, μειώσαμε το ποσό σε 320.402 €. Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας απέκτησε πριν από λίγες μέρες μια νέα, πιο λειτουργική και φιλική προς τον επισκέπτη, ιστοσελίδα, μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να αντλήσει τις πληροφορίες που χρειάζεται σε ότι αφορά διοικητικά ζητήματα, να ενημερωθεί για τις δράσεις της Π.Ε. Άρτας και κυρίως έχει τη δυνατότητα μέσα από την ειδική φόρμα, να καταγγείλει και να ενημερώσει την υπηρεσία μας για θέματα που αφορούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, μόλυνση του περιβάλλοντος και υγειονομικές παραβάσεις. Είναι φανερό ότι οι πολίτες καλούνται να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην μάχη που δίνουμε για την καλυτέρευση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, της ασφάλειας της ζωής και της υγείας όλων αλλά και της απλής καθημερινότητας. Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, προβαίνει σε καθημερινούς αγορανομικούς ελέγχους στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους και την τήρηση των σχετικών υγειονομικών διατάξεων για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας».

Τα μεγάλα θέματα

Αναφορά σ’ όλα τα μεγάλα θέμτα της περιοχής έκανε με την συνέντευξή του ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, καταθέτοντας την δική του άποψη. Είπε χαρακτηριστικά:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατασκευή της Ιονίας Οδού έχει τελματωθεί. Και επίσης όλοι γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται βασικά γι’ αυτό. Η πολιτική της Κυβέρνησης, οδηγεί σε περαιτέρω μαρασμό την πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης, αφού η κατασκευή της Ιονίας Οδού, το μεγαλύτερο ουσιαστικά έργο της περιοχής μας, αποτελεί στρατηγικό σκέλος για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Επίσης, κατ’ επανάληψη έχω θέσει υπόψη του αρμόδιου υπουργείου το θέμα της οικτρής κατάστασης της Ε.Ο. Άρτας – Αγρινίου. Ενός δρόμου με μεγάλη κίνηση, που παραμένει σε απαράδεκτη κατάσταση, δημιουργώντας καθημερινά σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των οδηγών και των επιβατών των αυτοκινήτων που διέρχονται απ’ αυτόν.

Στο θέμα του ΤΕΙ Ηπείρου τάχθηκα εξαρχής υπέρ όχι μόνο της παραμονής του στην Άρτα, αλλά και ειδικότερα τα τμήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Έχω αποστείλει σχετική επιστολή στην αρμόδια υπουργό και η απάντηση που έλαβα ήταν μια απλή διοικητική απάντηση που δεν προσφέρει καμιά ουσιαστική ενημέρωση και λύση στο πρόβλημα. Εδώ θα πρέπει να τονίσω και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχω διαπιστώσει καμιά πρόθεση αυτοκριτικής από την πλευρά της Διοίκησης του Ιδρύματος, για τις αιτίες της φθίνουσας πορείας των τμημάτων.

Σε ότι αφορά το Μουσικό Σχολείο Άρτας, απέστειλα επιστολή στην υφυπουργό Παιδείας, με λεπτομερή αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και καταθέτοντας ρεαλιστική πρόταση για την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμιά απάντηση. Το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να σας τονίσω ότι το παρακολουθώ στενά αφ’ ενός μεν λόγω προσωπικής ευαισθησίας για τα ζητήματα που άπτονται του πολιτισμού, αφ’ ετέρου δε λόγω της παρουσίας στην πόλη μας του πολύ επιτυχημένου τμήματος της Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, που αποτελεί εν δυνάμει φυσική συνέχεια του Μουσικού Σχολείου.

Η παρουσία την Άρτα του ΚΕΥΓ αποτελεί και για μένα, όπως και για το σύνολο των πολιτών και των φορέων της περιοχής, ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Και φυσικά επ’ ουδενί λόγο δε θα μπορούσα να συζητήσω τη μετατροπή των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου σε κέντρο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών. Το υπουργείο με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του δεν έχει αποσαφηνίσει το μέλλον του ΚΕΝ πλέον, κάτι που δε μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε. Το ΚΕΥΓ, με την αρχική του στελέχωση (ιατρούς κλπ), θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικότατο υποβοηθητικό παράγοντα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και μάλιστα σε μια εποχή που βλέπουμε την αποδυνάμωση των φορέων υγείας.

Στο θέμα της συνένωσης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας με τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, η θέση μου είναι ξεκάθαρη:είμαι υπέρ των στρατηγικών συμμαχιών σε επιμέρους τομείς, όπως το μάρκετινγκ, την προμήθεια πρώτων υλών, τις πωλήσεις και όχι υπέρ των συγχωνεύσεων χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τον πιο δυναμικό κλάδο της τοπικής παραγωγής με δυνατότητες ανάπτυξης.

Η προσωπική μου εκτίμηση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού ως ΧΥΤΥ είναι ότι αυτή καθίσταται πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι δε καιρός, να αναλάβουν οι κατά τόπους τοπικοί άρχοντες τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα. Μικροπολιτικές και τοπικισμοί δεν έχουν θέση στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».