ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ

 

 

Αξίζει μια επίσκεψη στο μικρό, όμορφο και ιστορικό χωριό

 

 

Είναι η πατρίδα του αρχηγού των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, του Έλληνα ποιητή Jean Moreas(Ζαν Μωρέα), γενέτειρα του πρώτου νεκρού της εθνεγερσίας Διαμαντή Μαργαρίτη και πολλών ακόμα άξιων τέκνων του χωριού

 

 

 

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΚΕΤΣΗ

 

Πλέσσια ή Πλαίσια: Ένα από τα 11 χωριά της ευρύτερης περιοχής των Κατσανοχωρίων στην Ηπειρο, λίγο έξω από την πόλη των Ιωαννίνων. Μικρό, όμορφο και ιστορικό χωριό που γεωγραφικά, οριοθετείται από τον ποταμό Άραχθο στα Ανατολικά, το Ξεροβούνι (1.607μ.) στα Νότια και τις κορυφογραμμές της Αετοράχης (1.137μ.) στα Δυτικά οι οποίες και κατέρχονται ομαλά προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων αποτελώντας ταυτόχρονα το Βόρειο όριο της.
Είναι η πατρίδα του αρχηγού των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, του Έλληνα ποιητή Jean Moreas(Ζαν Μωρέα), γενέτειρα του πρώτου νεκρού της εθνεγερσίας Διαμαντή Μαργαρίτη και πολλών ακόμα άξιων τέκνων του χωριού μας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και ακτινωτά γύρω από την κεντρική πλατεία, που συγκεντρώνει όλη τη δραστηριότητα του χωριού, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική και θρησκευτική.
Στο χωριό ο κάθε επισκέπτης μπορεί να  δει   τους Ιερούς ναούς :
Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου, των Αγίων Απόστολων, Αγίου Κωνσταντίνου, της Κοίμησεως της Θεοτόκου (Καθεδρικός Ναός), της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,του Προφήτη Ηλία,Εξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής (Παναγοπούλα), Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου (Αϊ Γιάννη)
Η να επισκεφτούν  τα Μνημεία του χωριού:
Το Δημοτικό Σχολείο Πλαίσιας, Προτομή του  Ελληνογάλλου λογοτέχνη Zean Moreas – Ιωάννη , Αρχαιολογικός χώρος στη θέση Κουκουλάγκαδος , Αναμνηστικές μαρμάρινες πλάκες και στήλες, Το μνημείο των πεσόντων υπέρ πατρίδος και τον  Ιερός  Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Επίσης όσοι θελήσουν να επισπευτούν το χωριό τον Αύγουστο  θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα Πανηγύρια
14 Αυγούστου Ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση
Ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση του Πολιτιστικού συλλόγου Πλαίσιας στην πλατεία του χωριού με Λαϊκά και Δημοτικά τραγούδια.
28 Αυγούστου Παραδοσιακό πανηγύρι
Παραδοσιακό πανηγύρι στο μοναστήρι του Αι -Γιάννη.
29 & 30 Αυγούστου Παραδοσιακό πανηγύρι
Πανηγύρι παραδοσιακό στην κεντρική πλατεία του χωριού.
30 Αυγούστου ημερήσιο πανηγύρι
Παραδοσιακό ημερήσιο πανηγύρι
Πάνω από όλα όμως αξίζει να γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε  στους δωρητές του χωριού
Κληρονόμοι  του Νικολαόυ Ι. Νικολάου
Αφοι Ιωάννης & Γεώργιος Ευαγγ. Σκανδάλη
Φλώρος  Παν. Ευάγγελος
Γιαννούλας  Θ. Βασίλειος
Αφοι Γιάννης & Πάνος Τσιακούμη
Οικογένεια Τσελίκη Κ. Δημητρίου
Γιανούλας Αχιλ. Κωνσταντίνος
Νίκας Θεόδωρος
Εκτός όλων των παραπάνω επώνυμων δωρητών  του Χωριού μας, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους αφανείς συγχωριανούς μας, που πρόσφεραν στο χωριό ή βοήθησαν άλλους συγχωριανούς μας.
Πληροφορίες από το www.plaisia.info