«Κρανίου τόπος» το νέο Δημοτικό Nεκροταφείο Άρτας

 

 

Απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί, οδηγεί συγγενείς νεκρών να μην θέλουν να ταφούν οι δικοί τους εκεί!

 

 

 

 

Ο όρος «κρανίου τόπος», δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο νέο δημοτικό νεκροταφείο Άρτας, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τους Αγίους Αναργύρους και ως έργο το κατασκεύασε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Άρχισε να χρησιμοποιείται, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, με την προοπτική ότι κάποτε θα ολοκληρωθούν, για να λειτουργήσει εκεί, αφού τα προβλήματα που υπάρχουν στο  σημερινό νεκροταφείο, είναι άπειρα και μόνο διά της σωστής λειτουργίας του νέου, θα αντιμετωπιστούν.

Το πολύ δέκα τάφοι, σ’ ένα απέραντο χώρο, που θυμίζει χωράφι απεριποίητο και ούτε κάποια στοιχεία που να δείχνουν ότι εκεί είναι χώρος όπου «αναπαύονται άνθρωποι». Μια είσοδος, η οποία δεν παραπέμπει σε τίποτα και το μόνο που φρόντισαν οι αρμόδιοι, είναι να τοποθετηθεί μια πινακίδα, που παραπέμπει στον εργολάβο που αναλαμβάνει το σκάψιμο των τάφων και τίποτα πάρα πέρα.

Στο βάθος του χώρου αυτού, ένα ημιτελές κτίριο που προορίζεται για κυλικείο, τους τελευταίους οχτώ μήνες περίπου, δεν έχει γίνει ούτε μία παρέμβαση, ώστε κάποιος αν αναμένει κάποτε να λειτουργήσει, για τον κόσμο που θα βρεθεί εκεί, συνοδεύοντας στην τελευταία του κατοικία το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Στο χώρο αυτό βρεθήκαμε το Σάββατο προς το μεσημέρι και συναντήσαμε ηλικιωμένη κυρία, που προφανώς πήγε για να περιποιηθεί το μνήμα συγγενικού της προσώπου.

-Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία είσοδος που να δείχνει ότι πας σε νεκροταφείο, με μια αψίδα και ότι άλλο απλό και χωρίς μεγάλο κόστος απαιτεί ένας τέτοιος χώρος, μας ρώτησε μα εμφανή την απορία της η κυρία, που συνέχισε, δείχνοντας ότι έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Δεν θα έπρεπε προσωρινά, να έχει τοποθετηθεί ένα μικρό εκκλησάκι, που όταν μπαίνεις στο χώρο να κάνεις το σταυρό σου, είπε με θυμό η συνομιλήτριά μας.

Απλά ερωτήματα, που φανταζόμαστε πως ο καθένας που θα βρεθεί εκεί, θα θέσει και στην συνέχεια θα αναθεματίσει και την παρούσα δημοτική αρχή, που δεν κάνει τίποτα απολύτως, για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Μιλώντας και με άλλη κυρία που στο μεταξύ είχε έρθει στο χώρο, μας έθεσε την δική της πρόταση.

-Προσωρινά στην είσοδο του χώρου, να τοποθετηθεί ένα μικρό εκκλησάκι. Μπορεί να βρεθεί και να λειτουργήσει ο χώρος σαν πραγματικό νεκροταφείο.

-Να τοποθετηθεί, μια αψίδα που να δείχνει από μακριά σε τι χώρο εισέρχεται ο καθένας, ώστε να εμπνέει και τον ανάλογο σεβασμό.

-Να αρχίσει μια προσπάθεια δενδροφύτευσης, ώστε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα.

Απλά πράγματα, που μπορούν άμεσα να γίνουν, αν ασχοληθεί κάποιος απ’ την δημοτική αρχή, με σοβαρότητα και συναίσθηση του χώρου, στον οποίο πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις.

Ας ελπίσουμε ότι κάποιος απ’ την δημοτική αρχή, θα λάβει το μήνυμα και θα ασχοληθεί με όλο θέμα.

 

Άθλιος ο δρόμος!


Κι αν η όλη κατάσταση που επικρατεί στο νέο νεκροταφείο, σου δημιουργεί πονοκέφαλο, ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτό, σε κάνει να απελπιστείς και να ρωτήσεις, σε ποια εποχή ζούμε.

Ο δρόμος απ’ την Εθνική Οδό, προς το Νεκροταφείο, είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Κυριολεκτικά σε «πιάνει η ψυχή σου», μας έλεγε η συνομιλήτριά μας.

Δεν μπορούν να περιγαρφεί η κατάσταση που επικρατεί και είναι απορίας άξιον, πως τόσον καιρό που λειτουργεί το νέο νεκροταφείο, κανένας δεν έκανε την παραμικρή παρέμβαση.

Όχι πως δεν έπρεπε να γίνουν οι παρεμβάσεις, αν δεν ήταν εκεί το νέο νεκροταφείο, αλλά τώρα υπάρχει ένας επί πλέον λόγος.

Θα αφήσουμε να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα και θα βρεθούμε πάλι εκεί, για να κάνουμε κι έναν απολογισμό ευαισθησίας.