Η Άρτα ήταν στον ύπνο του δικαίου!

 

 

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

 

Όταν έγινε γνωστή η πρόταση του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρη Γκίκα, για την λειτουργία όλων των τμημάτων και των σχολών του ιδρύματος στην Άρτα, ο ίδιος άρχισε να δέχεται τις επικρίσεις των παραγόντων της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων, γιατί έβλεπαν ότι χάνουν κάποια κεκτημένα ή ότι δεν υπάρχει προοπτική να γίνει κάτι νέο, στον τόπο τους.
Πρώτος ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσενος, επικοινώνησε με το ΤΕΙ Ηπείρου και υπερβάλλοντας των αρμοδιοτήτων του, ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση της πρότασης, προφανώς για λόγους που είχαν να κάνουν με την προετοιμασία της αντίστασης των καθηγητών των τμημάτων της πόλης του, αλλά και όλων των παραγόντων.
Θα περίμενε κανένας, με την πρόταση αυτή του κ. Γκίκα, να κινητοποιηθούν όλοι οι παράγοντες της Άρτας. Να στηρίξουν την πρότασή του και με κάθε τρόπο να αρχίσουν να την προβάλουν και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να έχουν ενημερώσει για την προοπτική αυτή την αρμόδια υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, να έχουν την πρώτη εκτίμησή της και να κινηθούν αποτελεσματικά και για την προοπτική του ιδρύματος και πολύ περισσότερο για την προοπτική της Άρτας, που με αυτή την εξέλιξη, μπορεί να είναι η καλύτερη.
Ούτε ένα τηλεφώνημα δεν δέχτηκε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γρηγόρης Γκίκας, για στήριξη της προσπάθειάς του, αν και ο ίδιος προσπάθησε εξ αρχής να καταστήσει σαφές, ότι την κάνει περισσότερο για την ακαδημαϊκή προοπτική του ιδρύματος.
Και δεν μπορεί να μην ήταν πληροφορημένοι, οι τοπικοί μας παράγοντες, αφού πριν πολλές ημέρες είχε κατατεθεί η πρόταση του προέδρου, δημοσιεύτηκε και φυσικά προκάλεσε συζητήσεις.
Και θα έχουμε το παράταιρο. Αν τελικά γίνει πράξη η συγκεκριμένη πρόταση, θα την έχουν κάνει άνθρωποι που δεν ζουν, ούτε δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Άρτα και μπορεί τα προσωπικά τους συμφέροντα να βρισκόταν στην Πρέβεζα ή τα Γιάννενα.
Και θα πρέπει να δούμε κάποτε από  που αρχίζει και που τελειώνει η ευαισθησία των εκπροσώπων μας, για το μέλλον του τόπου μας, για την προοπτική αυτής της πόλης.
Δυστυχώς και σ’ αυτό το κορυφαίο ζήτημα, που αφορά την παραμονή ή μη, την λειτουργία ή μη του ΤΕΙ Ηπείρου, οι παράγοντές μας, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, όπως τουλάχιστον επιδεικνύουν τα γεγονότα.
Όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει κάποτε να… ξυπνήσουν και να αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν έναντι του τόπου και των πολιτών που αγωνιούν. Δεν μπορούν να κρύπτονται απ’ τα σοβαρά γεγονότα και να είναι μπροστά στα ασήμαντα.