Μήνυση στον Πανάρετο από καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ

 

 

 

 

Και συνάντηση σήμερα με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, αναζητώντας την συνεννόηση

 

 

 

Οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι ερευνητές της χώρας συναντώνται σήμερα, στις 14.00, με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο, εις αναζήτηση συνεννόησης. Υπενθυμίζεται πως καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ προσφεύγουν σήμερα στα δικαστήρια κατά του κ. Πανάρετου, τον οποίο κατηγορούν με μηνυτήρια αναφορά για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους διορισμούς διδασκόντων, αλλά και στην προώθηση των εξελίξεων τους.

Οι τρεις ομοσπονδίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας ΠΟΣΔΕΠ (πανεπιστήμια), ΟΣΕΠ/ΤΕΙ (τεχνολογικά ιδρύματα) και ΕΕΕ (ένωση ερευνητών) έστειλαν την περασμένη Πέμπτη έστειλαν ανοικτή επιστολή στην κ. Διαμαντοπούλου (με κοινοποίηση στον κ. Πανάρετο) για το θέμα του «πλαφόν» που μπήκε πρόσφατα στις προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πανάρετος είχε ενημερώσει πρόσφατα τα πανεπιστήμια ότι από την επόμενη χρονιά δεν θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι σε τμήματα, τα οποία έχουν άνω των 25 μονίμων καθηγητών (15 για τα ΤΕΙ).

Στην επιστολή, οι καθηγητές αναφέρουν ότι «λαμβάνουν τους τελευταίους μήνες σειρά εγκυκλίων εκ μέρους του αρμόδιου υφυπουργού με τις οποίες, στο όνομα της διαχείρισης επιμέρους προβλημάτων λειτουργίας, ασκείται μια συστηματική πολιτική ελέγχου των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας με παρεμβάσεις που θίγουν το αυτοδιοίκητο, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τον εξορθολογισμό και τη λογοδοσία ή με μια συντονισμένη και ενιαία εκπαιδευτική πολιτική, συσσωρεύοντας ως εκ τούτου νέα προβλήματα». «Αποκορύφωμα» των παρεμβάσεων χαρακτηρίζεται η εγκύκλιος για τους συμβασιούχους που τροποποιεί αιφνιδιαστικά το καθεστώς πρόσληψης τους.

«Όσο και αν οι ανάγκες των τμημάτων με λιγότερα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα, ο κ. υφυπουργός δεν λαμβάνει υπόψη τη φύση των τμημάτων (θεωρητική – εργαστηριακή διδασκαλία) και αυθαίρετα ζητά από όλα τα τμήματα να μην προσλάβουν έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, εάν υπερβαίνουν τα όρια που ορίζουν οι εγκύκλιοι» αναφέρουν οι ομοσπονδίες.

«Συνυπολογίζοντας το ουσιαστικό πάγωμα των νέων διορισμών, τις προκηρύξεις νέων θέσεων και τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις του διδακτικού προσωπικού, τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πλήρες αδιέξοδο επιτέλεσης του ακαδημαϊκού τους ρόλου» παρατηρούν οι καθηγητές.

Οι δύο ομοσπονδίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ/ΤΕΙ θεωρούν «απαράδεκτες και ανεφάρμοστες τις εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας, με τις οποίες επιχειρείται η χειραγώγηση των ΑΕΙ, καθώς και ο πλήρης εκφυλισμός των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση των λοιπών ακαδημαϊκών διαδικασιών, αφού δεν θα μπορούν καταρχάς να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στην εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών τους» καταλήγει η ανακοίνωση, ζητώντας από την κ. Διαμαντοπούλου την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων εγκυκλίων.