Που θα πάει αυτή η κατάσταση;

 

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

 

Δεν είναι να το βλέπεις το αστυνομικό δελτίο, ειδικά μετά το Σαββατοκύριακο, όπου τα περιστατικά είναι άπειρα και χρειάζεται πολύ κουράγιο, για να καθίσεις να το διαβάσεις και να αξιολογήσεις το κάθε περιστατικό ξεχωριστά. Η εγκληματικότητα σ’ όλη την Ήπειρο, είναι πρωτοφανής, αν κανένας λάβει υπ’ όψιν του ότι η περιφέρειά μας ήταν η πιο φτωχή, αλλά δεν είχε να αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα. Κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση λαθρομεταναστών και ότι άλλο βάλει ο καθένας με το μυαλό του συμβαίνει στην Ήπειρο.

Και αν αυτό, είναι ένα φαινόμενο της εποχής, στο οποίο δεν μπορεί να αντισταθεί και να αποτελέσει εξαίρεση η Ήπειρος, το πρόβλημα είναι με το τι κάνουν οι παράγοντες του τόπου μας, να μειωθεί η εγκληματικότητα, να λιγοστέψουν τα προβλήματα και φυσικά να λιγοστέψουν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι που έχουν απομείνει στα χωριά μας.

Θα χρειαστεί να πούμε τα ίδια πράγματα. Να γκρινιάξουμε για την χαμένη μας ευαισθησία, να αναπολήσουμε άλλες εποχές, όπου οι πολίτες σε κάθε πρόβλημα απαντούσαν με την δική τους συμμετοχή και έδιναν λύσεις σε τέτοια προβλήματα και κινούνταν πάντα με την διάθεση της προσφοράς.

Όμως δεν πάει άλλο… Πρέπει την ευαισθησία απέναντι σ’ αυτά τα προβλήματα, να την εμπνεύσουν στους πολίτες οι εκπρόσωποί μας. Να δείξουν σ’ όλους τους πολίτες, τον δρόμο της ευαισθησίας, με την δική τους έντονη παρουσία σ’ όλα τα κοινωνικά δρώμενα και με προοπτική να αντιμετωπιστούν προβλήματα.

Η ιστορία της παρατήρησης των προβλημάτων που προκύπτουν στον άλλο, ήταν και είναι πάντα η αιτία που η κάθε κοινωνία δεν κάνει βήματα μπροστά, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην ώρα τους, με αποτέλεσμα αυτά να πολλαπλασιάζονται.

Το επισημαίναμε και σε σημείωμα, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικών, όπου οι πάντες είναι απαθείς θεατές. Χρειάζεται, απαιτείται καλύτερα η δράση της κοινωνίας, δια των εκπροσώπων της. Να βγει στο προσκήνιο της αντιμετώπισης και της εγκληματικότητας ο ίδιος ο πολίτης, που με τον τρόπο αυτό θετικές υπηρεσίες στον εαυτό του θα προσφέρει, γιατί δεν θα βρεθεί στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, που καθημερινά θρηνούν θύματα.

Είναι αδιανόητο τα προβλήματα της εγκληματικότητας να είναι τόσο σοβαρά και οι εκπρόσωποί μας να δηλώνουν ότι ασχολούνται με άλλα θέματα και γι’ αυτά δεν δίνουν την ελάχιστη σημασία.

Αν αυτοί ηγηθούν της προσπάθειας αυτή, τότε όλα θα είναι διαφορετικά.