Ας κινητοποιηθούν έστω μια φορά…

 

 

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

«Θα μειωθούν οι εισακτέοι σε περιφερειακά τμήματα που βρίσκονται στα… αζήτητα» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την προοπτική των ΤΕΙ της Περιφέρειας και αυτή η ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση, να σκέφτεται πολύ σοβαρά, ακόμη και την διάλυση ΟΛΩΝ των περιφερειακών ΤΕΙ, με πρώτο στην λίστα το ΤΕΙ Ηπείρου.

Να θυμίσουμε ότι ένα χρόνο πριν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με το έτσι θέλω, έκοψε τα τρία νέα (αρκούντως ελκυστικά) τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου. Αναμέναμε ότι με τον καιρό που θα περνούσε και μια συντονισμένη προσπάθεια και θα βρισκόταν ο τρόπος να μπουν στα φετινά μηχανογραφικά δελτία τα νέα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου και να προκύψει μια ελπίδα για το καλύτερο. Τίποτα όμως δεν έγινε και φυσικά η κατιούσα του ΤΕΙ Ηπείρου, θα συνεχιστεί και θα συνεχίζεται όσο η κυβέρνηση αποφασίζει όσα αποφασίζει, χωρίς να έχει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και όλης της Ηπείρου, αφού όλη την Ήπειρο αφορά η προοπτική του ιδρύματος.

Τώρα τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Η κυβέρνηση… παίζει στο γήπεδο μόνη της και θα κάνει αυτά που έχει αποφασίσει, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως επίσης πραγματικότητα είναι και το γεγονός ότι κανένας παράγοντας σ’ αυτόν τον τόπο δεν ενδιαφέρεται και δεν δείχνει την ελάχιστη διάθεση αν προκαλέσει διαδικασίες διαλόγου για το θέμα αυτό.

Μόνοι τους, απελπιστικά μόνοι τους, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας και κάποιοι συνεργάτες του, δίνουν μάχες είτε σε κεντρικό επίπεδο, είτε σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά η προσπάθεια αυτή από μόνη της δεν αρκεί.

-Που είναι, για παράδειγμα, η αυτοδιοίκηση της Ηπείρου (τοπική και περιφερειακή) που μπορεί να μπει μπροστά και να απαιτήσει απ’ το Υπουργείο Παιδείας «να ανοίξει τα χαρτιά του» και να πληροφορηθούμε άμεσα και υπεύθυνα για το τι πρόκειται να γίνει και ανάλογα να αντιδράσουν, ώστε κάποια στιγμή αυτή η κυβέρνηση να ακούσει την βούληση μιας περιφέρειας, που πάντα στην στέρηση βρίσκεται και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι πάντα μιλούσαμε για την πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης.

Δυστυχώς κανένας δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως πρωτοβουλία. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που πρόσφατα εμπιστευτήκαμε, περί άλλων τυρβάζουν, χωρίς να νοιώθουν την ανάγκη να πουν στους πολίτες ότι για το ΤΕΙ Ηπείρου, έχουν την μια ή την άλλη πρόταση και ξεχνώντας προκλητικά, ότι προεκλογικά δεν έπαιρναν σειρά για να επισκεφτούν το ίδρυμα και να δηλώσουν ότι έχουν πρόταση και πρόγραμμα γι’ αυτό.

Και φυσικά οι πολίτες, όταν επαληθευτούν τα όσα προβλέπονται για τα σχέδια της κυβέρνησης σε σχέση με τα περιφερειακά ΤΕΙ, είναι σίγουρο πως θα απαξιώσουν αυτούς που σήμερα μας εκπροσωπούν, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Το κακό θα έχει γίνει.