Να συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής

 

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 


Η εκδήλωση που διοργανώνει την επόμενη Παρασκευή στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ η «Αριστερή Πρωτοβουλία», είναι ίσως η καλύτερη αφορμή για να συζητήσουμε περί την πολιτική, μια διαδικασία που αν και ήταν στην καθημερινότητα του έλληνα, προσπαθούν τώρα να την κάνουν ανάμνηση, γιατί μόνον έτσι μπορούν, όσοι αποφασίζουν για το μέλλον μας, να περάσουν και τα πιο σκληρά μέτρα και να μας οδηγήσουν εκεί που αυτοί έχουν αποφασίσει.

Δεν είναι ρομαντικό να αναζητήσουμε την «διέξοδο από την κρίση», όπως ακριβώς είναι και το θέμα της συζήτησης που θα γίνει στην Άρτα και μετέχουν ο Μέμος Κολιάτσος, ο Παντελής Σαββίδης και ο Στέφανος Τζουμάκας. Το αντίθετο. Είναι επιβεβλημένο για τον κάθε πολίτη, που δεν ανέχεται τον κάθε ξενέρωτο της πολιτικής να κάνει ότι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και κυρίως σ΄ όσους αγωνίστηκαν δεκαετίες τώρα, για να υπάρξει το οικοδόμημα απ’ το οποίο αυτοί μόνο λαμβάνουν και οι πολίτες δίνουν και ξαναδίνουν.

Η προσπάθεια που κάνει η «Αριστερή Πρωτοβουλία» αυτά τα χαρακτηριστικά έχει και δεν είναι τυχαίο, ότι σήμερα σ’ όλη την Ελλάδα, ο λόγος της και η πρότασή της, έχει τεράστια απήχηση και πλέον οι σκεπτόμενοι πολίτες με κάθε τρόπο προσπαθούν να είναι κοντά στις αναζητήσεις της.

-Τι κάνει σήμερα η «αριστερή πρωτοβουλία»;

Υπενθυμίζει το αυτονόητο. Ότι για να υπάρξει ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει με βάση τις αρχές οι οποίες το καθιέρωσαν στην συνείδηση των πολιτών, ο πολιτικός διάλογος και η διαρκής αναζήτηση, είναι μονόδρομος. Σε διαφορετική περίπτωση, το κακό δεν θα αφορά μόνο το κόμμα αυτό καθ’ αυτό, αλλά υποθηκεύεται το μέλλον της πατρίδας μας.

Και αφού οι ισχυροί μηχανισμοί κάνουν τα πάντα για να μην υπάρχει διάλογος, η κορυφαία ευθύνη των πολιτών, είναι να τον πραγματοποιήσουν, έστω και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Και απ’ αυτόν τον διάλογο, θα προκύψει και η διέξοδος και φυσικά όσοι σήμερα καμώνονται ως οι ισχυροί των εξελίξεων, θα αναγκαστούν να αλλάξουν στάση και θα δουν (κι αυτοί) τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά. Απ’ την σκοπιά του πολίτη, που αγωνιά για το καλύτερο μέλλον.

Στα καθ’ ημάς τώρα. Την ερχόμενη Παρασκευή, οι αρτινοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, αφού ακούσουν τις απόψεις και τις προτάσεις σημαντικών πολιτικών στελεχών, που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την αγωνία του πολίτη. Κι όχι μόνο αυτό. Η συγκεκριμένη συζήτηση να αποτελέσει την αρχή, για να ακολουθήσουν επί μέρους συζητήσεις, που θα αναζητούν την διέξοδο, έστω και υπό δύσκολες συνθήκες. Επαναλαμβάνουμε τον όρο δύσκολες συνθήκες, μιας και είναι η πραγματικότητα, αλλά πάντα κάτω από δύσκολες συνθήκες, προέκυψαν οι πιο ουσιαστικές και χρήσιμες προτάσεις.