ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ – Ο αγωνιστής λοχαγός του ΑΣΠΙΔΑ

Στάθηκε όρθιος και στα πιο δύσκολα!

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

 

«Είναι δυνατόν, αυτός ο άνθρωπος που είναι με την οικογένειά του, να είναι εχθρός της πατρίδας» αναρωτιέται η λεζάντα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», στο ρεπορτάζ που παρουσίασε, εκείνη την εποχή για την πολύκροτη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, που ένας εκ των κατηγορουμένων ήταν ο αρτινός λοχαγός Γιάννης Πανούτσος.
Στην φωτογραφία που δημοσιεύει και η «Γ» εικονίζεται ο λοχαγός Γιάννης Πανούτσος, με την οικογένειά του, που είχε δικαίωμα να δει την σύζυγό του Κλαίρη και τα παιδιά του, σ’ ένα απ’ τα διαλλείματα της δίκης.
Απ’ τις ίδιες φωτογραφίες, αλλά και το ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο λοχαγός Γιάννης Πανούτσος, δεν πήγε στην δίκη να καθίσει ήρεμος, να αποδεχτεί το παιχνίδι που είχε στηθεί εις βάρος έντιμων αξιωματικών, για να ακολουθήσουν τα παρατράγουδα της ιστορίας μας, με τις αποστασίες και κατάληξη την χούντα των συνταγματαρχών.
Για όσους δεν θυμούνται αλλά και γι’ αυτούς που πρέπει να μάθουν, δυo λόγια για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ:
«Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ήταν πολιτικοστρατιωτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ελλάδα στα μέσα Μαΐου του 1965 και ήταν η αφορμή για την αποστασία του 1965. Ο ΑΣΠΙΔΑ («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδανικά, Δημοκρατίαν, Αξιοκρατίαν») ήταν υποτίθεται μυστική οργάνωση αξιωματικών εντός του στρατεύματος υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου, γιου του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Ουδέποτε προέκυψαν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για την υποτιθέμενη ομάδα αυτήν, η αποκάλυψη όμως αυτή τροφοδότησε τις εφημερίδες και τους εχθρούς του Γ. Παπανδρέου και οδήγησε τελικά σε πολιτειακή κρίση».
Να θυμηθούμε κιόλας. Ως ενεχόμενοι στην υπόθεση Ασπίδα ήταν οι αξιωματικοί Ι. Θεοδωσίου, Γ. Δαμηλάκης, Γ. Πανούτσος, Γ. Παπαγεωργόπουλος, Θ. Τόμπρας και άλλοι.

 


Η εμφάνιση στην πολιτική
Μέσα απ’ την υπόθεση αυτή, που ταλαιπώρησε προσωπικά και οικογενειακά τον λοχαγό Γιάννη Πανούτσο, αναδεικνύεται και ο πολιτικός Γιάννης Πανούτσος. Η ταλαιπωρία σφυρηλάτησε μια σοβαρή φιλία με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο επικοινωνεί και κατά την διάρκεια της χούντας.
Τον Αύγουστο του 1974 που επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου, με δεδομένο το στόχο του να ιδρύσει νέο κόμμα και να μην αναλάβει την ηγεσία της Ενώσεως Κέντρου, ο Γιάννης Πανούτσος, είναι δίπλα του και μετέχει με θέρμη, στην προετοιμασία του νέου κόμματος.
Έχει αξία να δούμε και τα ονόματα των νέων στελεχών της πολιτικής σκηνής του τόπου μας που έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτά είναι απ’ τα πρώτα αυτό του αρτινού Γιάννη Πανούτσου.
Γράφει πιο αναλυτικά «ΤΟ ΒΗΜΑ» της εποχής εκείνης: «Σχεδόν όλοι, περίπου 150 άτομα. Δεν ήταν μεγάλα ονόματα της πολιτικής, αλλά ήταν αποφασισμένοι να πάνε μαζί του. Στ. Γιώτας, Χ. Λουκάκης, Π. Λάμπρου, Κ. Τσιγαρίδας, Ν. Μιχαλόπουλος, Ι. Τζώρτζης, Κ. Λαλιώτης, Μαρία Μίχα, Τ. Τουλούπας, Ν. Βγενόπουλος, Ι. Κορωναίος, Ξ. Πελοποννήσιος, Απ. Πρόκος, Μ. Κουτσόγιωργας, Αν. Λιβάνης, Αθ. Σκουλάς, Αγγέλα Κοκκόλα, Ασπα Μανδηλαρά, Αμαλία Φλέμινγκ, Ντ. Τριαρίδης, Αντ. Δροσογιάννης, Ι. Σκουλαρίκης, Κ. Νικολάου, Ελ. Βερυβάκης, Παν. Κρητικός, Κ. Ανδρουτσόπουλος, Γρ. Κασιμάτης, Γ. Παπαστρατής, Λ. Βασιλικόπουλος, Αρ. Μπουλούκος, Δ. Μπουλούκος, Στ. Πανταζόπουλος, Ι. Παπαδονικολάκης, Φ. Κούτσικας, Απ. Κακλαμάνης, Φ. Τόμπρας, Ι. Κουτσοχέρας, Γ. Χρυσάφης, Αθ. Τσιμπούκης, Γ. Τσαφούλιας, Ι. Πανούτσος, Σ. Βαλυράκης, Χρ. Παπαθανασίου, Γ. Λιάνης, Γ. Κίσσονας, Μ. Σάλλας, Π. Βουρνάς, Μένη Μαλιώρη, Στ. Τζουμάκας κ.ά.»

 


Για την οργάνωση στην Άρτα
Από την Αθήνα, όπου έχει τις πρώτες συζητήσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, φεύγει και έρχεται στην Άρτα, όπου συντονίζεται με άλλους φίλους και γνωστούς υποστηρικτές του Ανδρέα Παπανδρέου, στην περιοχή. Για να φτάσουμε στην πρώτη συνάντηση στελεχών, που έγινε μετά την 3η Σεπτέμβρη του 1974, στο ΞΕΝΙΑ της Άρτας. Ήταν εκεί μεταξύ των άλλων ο δικηγόρος Αλέκος Λιαροκάπης, ο γεωπόνος Παύλος Έξαρχος, που μαζί με τον Γιάννη Πανούτσο, θα είναι και υποψήφιοι βουλευτές του κινήματος για το νομό Άρτας. Ήταν ακόμη, ο νεαρός δικηγόρος Δημήτρης Τσοβόλας, ο επίσης νεαρός μηχανικός Θόδωρος Κολιοπάνος, ο γεωπόνος Χρήστος Παπαγιάννης, ο επιχειρηματίας Κώστας Μανιώτης, ο γιατρός Πάνος Οικονομίδης, ο δικηγόρος Γιώργος Βασταρούχας, πολλοί εκ των οποίων διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Ανδρέα.
Μαχητής με όλη την σημασία της λέξης ο Γιάννης Πανούτσος. Την εποχή που «όλα τάσκιαζε η φοβέρα» αυτός δεν δείλιαζε… Έμπαινε μπροστά και ακολουθούσαν οι νεολαίοι της εποχής, για να πάνε να μιλήσουν σε χωριά που θεωρούνταν κάστρα της δεξιάς και όλοι εξέφραζαν τον φόβο τους να βρεθούνε, γιατί τότε έπεφτε και ξύλο… Για πολύ ξύλο μιλάμε.
Ήταν χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Νεοχωρίου, που θεωρούνταν το κάστρο της δεξιάς και δεν πήγαινε εκεί κανένας πολιτικός πέραν αυτών της δεξιάς. Με το χαρακτηριστικό του στυλ και με «τσαμπουκά» θα λέγαμε στην σημερινή γλώσσα, μπήκε μέσα στο καφενείο και όταν κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν φασαρία, άκουσαν την δυνατή φωνή του Γιάννη Πανούτσου: «Θρασίμια, εδώ θα καθίσετε και θα ακούσετε… δεν ήρθαμε εδώ για να δείρει ο ένας τον άλλον».
Οι τσαμπουκάδες της εποχής (σ.σ. κάποιοι εξ αυτών αργότερα εντάχτηκαν στο ΠΑΣΟΚ και έπαιξαν ρόλο στην οργάνωσή του) έμειναν στα τραπέζια τους, ο Γιάννης Πανούτσος και τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέλυσαν τις πολιτικές τους θέσεις, ακολούθησε διάλογος και οι πάντες έφυγαν «χωρίς να ανοίξει μύτη», όπως συνηθιζόταν σε άλλες περιπτώσεις.
Και στα πιο δύσκολα σημεία του νομού είχε μιλήσει και είχε αναλύσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Πανούτσος, καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα σε δυο τομείς. Απ’ την μια ενέπνευσε με τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ νέους ανθρώπους, που ίσως και πρώτη φορά άκουγαν για την προσπάθεια αυτή και απ’ την άλλη έσπαγε στην πράξη το κλίμα της τρομοκρατίας, που δεν άφηνε πολλούς συμπολίτες μας, να βγουν προς τα έξω και να δηλώσουν ότι στηρίζουν ΠΑΣΟΚ.

 


Υποψήφιος βουλευτής
Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές το Νοέμβριο του 1974, είναι υποψήφιος βουλευτής στο νομό Άρτας, με συνυποψήφιους τους αείμνηστους Αλέκο Λιαροκάπη και Παύλο Έξαρχο. Καταλαμβάνει την δεύτερη θέση και φυσικά, συνεχίζει τον αγώνα του, για την προώθηση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, τόσο στην Άρτα, όσο και στην Αθήνα, όπου σε επίπεδο ηγεσίας συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές. Στις εκλογές του 1977, όπου το ΠΑΣΟΚ εκλέγει δύο βουλευτές, για ελάχιστους σταυρούς προτίμησης, δεν κατάφερε να εκλεγεί και πρωτοεκλέχτηκε τότε, ο νεοεισελθών στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δικηγόρος Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος κατέλαβε την θέση του Παύλου Έξαρχου.
Η μη εκλογή του, δεν τον εμποδίζει καθόλου να συνεχίσει τον αγώνα για την «ΑΛΛΑΓΗ», όπως ήταν και το σύνθημα της εποχής, που εξέφρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αν και είχε αποφασίσει να μην πολιτευτεί το 1981, που ήταν οι επόμενες εκλογές, στηρίζει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και στο διάστημα αυτό, μεταξύ των άλλων τον συναντούμε για κάποια χρόνια γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης Άρτας του ΠΑΣΟΚ, όπως και για περισσότερα χρόνια μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κινήματος, ιδιότητα η οποία του έδινε την ευκαιρία να περιοδεύει στα χωριά και να είναι ο κινητήριος μοχλός της ίδρυσης οργανώσεων, που ήταν για την εποχή εκείνη ο πολιτικός στόχος. Οργάνωση σε κάθε χωριό δηλαδή.
Τεράστια η προσφορά του, αναγνωρισμένη και απ’ τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι και απ’ τα πρώτα χρόνια της πορείας του νέου πολιτικού οργανισμού, προέκυψαν τα «συντροφικά μαχαιρώματα», που στο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας απ’ το ΠΑΣΟΚ, έγιναν «θεσμός».

 

Τίμησε την εμπιστοσύνη του Ανδρέα Παπανδρέου

 

 

Νομάρχης της Αλλαγής!

Έτσι είχαν αποκληθεί οι πρώτοι νομάρχες που διόρισε το ΠΑΣΟΚ σ’ όλη την χώρα. Μετά την σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981, ο Γιάννης Πανούτσος ταξιδεύει στην Αθήνα και έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ως πρωθυπουργό της χώρας μας, όπως επίσης και με όλα τα μέλη του τότε υπουργικού συμβουλίου. Με τους υπουργούς της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Πανούτσος, είχε ιδιαίτερες σχέσεις.
Εκεί του προτάθηκαν διάφορες θέσεις… Αποφασίζεται να είναι ο πρώτος νομάρχης της Αλλαγής στο νομό Τρικάλων, όπου σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, αναγνωρίζεται το έργο του και η διάθεσή του για προσφορά. Οι πάντες στον συγκεκριμένο νομό, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις ή άλλες διαφορές τον σεβόταν και με κάθε τρόπο δήλωναν την ικανοποίησή τους, για την πραγματική κοσμογονία που συντελέστηκε, τότε σ’ όλα τα χωριά του συγκεκριμένου νομού, αλλά όλα τα χωριά της πατρίδας μας.
Ευαίσθητος εκεί που χρειαζόταν, σκληρός εκεί που ανακάλυπτε λαμογιές, όπως θα λέγαμε σήμερα. Απαίτησή του η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί υπέρ του πολίτη και όπου έβλεπε υπηρεσία να κάνει… κόλπα, ήταν στο στόχαστρό του.
Η καλή του παρουσία και η αποτελεσματικότητά του αναγνωρίζεται απ’ το Υπουργείου Εσωτερικών και τον πρώτο υπουργό που πέρασε απ’ αυτό. Τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά.
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο καταξιωμένος νομάρχης Τρικάλων, έπρεπε να αναβαθμιστεί. Ορίζεται νομάρχης Φθιώτιδας, σ’ έναν σαφώς μεγαλύτερο νομό και με περισσότερες απαιτήσεις, αλλά η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ήταν σίγουρη ότι ο Γιάννης Πανούτσος, θα πετύχει.

 


Στον Γοργοπόταμο…
Ευτύχησε να είναι νομάρχης Φθιώτιδας το 1986, που για πρώτη φορά έγινε ο ενωτικός εορτασμός της επετείου της ανατίναξης της Γέφυρας Γοργοποτάμου, κατόπιν σημαντικών προσπαθειών, που έκανε ο αείμνηστος υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος.
Είχε την τύχη, ως νομάρχης της περιοχής να οργανώσει άψογα την πρώτη ενωτική εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κων. Μητσοτάκης, όλο το τότε υπουργικό συμβούλιο και φυσικά μορφές της Εθνικής Αντίστασης, όπως ο Μανώλης Γλέζος.
Για τον πρώτο ενωτικό εορτασμό της επετείου του Γοργοποτάμου, ο Γιάννης Πανούτσος, άκουσε τα καλύτερα σχόλια και απ’ τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και απ’ τους πρωτοκλασάτους υπουργούς της εποχής εκείνης.
Παράλληλα στο νομό Φθιώτιδας το κυβερνητικό έργο, προχωράει με γοργούς ρυθμούς και τα σχόλια της τοπικής κοινωνίας είναι τα καλύτερα. Διαβάζουμε στο ΛΑΜΙΑΚΟ ΤΥΠΟ της εποχής εκείνης, ότι «ο νομάρχης Γιάννης Πανούτσος ασχολήθηκε με σημαντικά θέματα του νομού και έδωσε λύσεις σε προβλήματα που κανένας δεν τολμούσε να ασχοληθεί με αυτά μέχρι τώρα».
Ως περισσότερο καταξιωμένος νομάρχης, απ’ όλους όσους το 1982 είχε διορίσει το ΠΑΣΟΚ, ήταν αναμενόμενο να είναι το κατάλληλο πρόσωπο, για να υπηρετήσει το θεσμό του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, που περί το τέλος του 1986 καθιερώνει με νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Πανούτσος αναλαμβάνει τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έδρα την Λάρισα, όπου εγκαθίσταται μετά την Λαμία, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο όμως είχε την δυνατότητα να κάνει πράγματα, αφού ήταν γνώστης της νοοτροπίας των Θεσσαλών, από την προηγούμενη θητεία του ως νομάρχης Τρικάλων.
Θα μείνει στην θέση αυτή όμως για μικρό χρονικό διάστημα, αφού ως ικανός πολιτικός ήταν πάντα η πρώτη επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου. Έτσι στις αρχές του 1987, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και με εισήγηση του πρωθυπουργού ορίζεται Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Νευραλγική θέση, η οποία εκτός των πολλών ευθυνών, του δίνει την δυνατότητα να στηρίξει και την Άρτα και τους αρτινούς. Αιτήματα αρτινών, που είχαν σχέση με το υπουργείο, εκείνη την εποχή βρήκαν άμεση ανταπόκριση απ’ τον Γιάννη Πανούτσο, ενώ και συνολικότερα αιτήματα των φορέων της Άρτας, βρίσκουν λύση και ο τόπος μας, μια ακόμα δίοδο προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Στην θέση του γενικού γραμματέα παραμένει μέχρι τον Ιούνιο του 1989, όταν η «βρώμικη συγκυβέρνηση», όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει, έβαλε τέλος σε μια πορεία που το 1981, είχε αρχίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

 


Επιστρέφει στην Άρτα
Μετά τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο και την συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ο Γιάννης Πανούτσος, με πολλές εμπειρίες στην πολιτική του πορεία, επιστρέφει στην Άρτα, όχι ως πολιτικός απόστρατος, αλλά και πάλι γεμάτος διάθεση να ασχοληθεί με τον τόπο του και να κάνει παρεμβάσεις στα κοινά. Σε μια εποχή μάλιστα, που το ΠΑΣΟΚ, όπως και πανελλαδικά, έτσι και στην Άρτα ήταν διαλυμένο και κάποια απ’ τα επιφανή και ωφελημένα πολλαπλώς στελέχη της εποχής, έκαναν πως δεν γνώριζαν πως υπάρχει ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Συζητάει με τους φίλους, αλλά και στελέχη της οργάνωσης στην Άρτα, για το τι πρέπει να γίνει και πως το ΠΑΣΟΚ, θα ξαναβρεί την χαμένη του αίγλη. Γενικά στο διάστημα αυτό, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη κινητικότητα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που στις αρχές του 1990, με δεδομένη την αποχώρηση του τότε δημάρχου Χρήστου Παπαγεωργίου απ’ το Δήμο Αρταίων, του πρότειναν να ηγηθεί μιας ενωτικής προσπάθειας, για να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 1990. Πρόταση που αποδέχτηκε και άρχισε να την δουλεύει. Παράλληλα οι απαντήσεις που ελάμβανε για την απόπειρα αυτή, απ’ τους πολίτες της Άρτας, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική και όπως έλεγε σε στενούς φίλους είχε την διάθεση να το παλέψει.
Έτσι εκείνο το μοιραίο βράδυ του Ιουλίου του 1990, ταξιδεύει στην Αθήνα, με σκοπό να συναντηθεί με στελέχη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για να συζητήσει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του στο Δήμο Αρταίων. Η καρδιά του τον πρόδωσε κι έφυγε τόσο γρήγορα απ’ την ζωή, αφήνοντας όλους τους αρτινούς, με μια στεναχώρια ως παρακαταθήκη. Είχε χαθεί ένα απ’ τα κορυφαία στελέχη της τοπικής κοινωνίας, που σ’ εκείνη την χρονική στιγμή, είχε ακόμη πολλά να δώσει στον τόπο μας.
Η κηδεία του έγινε πάνδημη απ’ τον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα. Τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου εκπροσώπησε ο στενός φίλος του αείμνηστου Γιάννη Πανούτσου, ο αείμνηστος υπουργός Γιώργος Γεννηματάς, που κι αυτός σε λίγο καιρό έμελε να φύγει απ’ την ζωή.
Ο Γιώργος Γεννηματάς, που αποχαιρέτησε τον Γιάννη Πανούτσο, έκανε λόγο για τον «ασυμβίβαστο αγωνιστή, το λοχαγό του ΑΣΠΙΔΑ», που δεν έκανε πίσω στις δύσκολες ημέρες, που το παρακράτος ετοίμαζε τα χειρότερα με την χώρα μας.
Οι εκατοντάδες πολίτες, που βρέθηκαν στην Άρτα, για να τον αποχαιρετήσουν, αν και μεσημέρι Σαββάτου του Ιουλίου, είχαν κάτι να συμφωνήσουν. Ότι σ’ εκείνη τη χρονική συγκυρία, που η καρδιά του πρόδωσε τον αγωνιστή Γιάννη Πανούτσο, είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στον τόπο και τον άνθρωπο.