Β. ΒΑΓΓΕΛΗΣ: Η Ένωση συγκεντρώνει τα στοιχεία

Με επείγον έγγραφό του την Τρίτη προς τη ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ ζήτησε να λειτουργήσει ο υδροηλεκτρικός σταθμός καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ανησυχία για την ανθοφορία από τις χαμηλές θερμοκρασίες

 

Ανησυχία ως προς την τύχη της αναμενόμενης παραγωγής προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες – υπό του μηδενός – οι οποίες καταγράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας των προηγούμενων ημερών σε πολλά τμήματα της πεδιάδας της Άρτας. Στη Φιλοθέη καθώς και σε άλλες πεδινές περιοχές το θερμόμετρο τη νύχτα έδειξε -3ο C, θερμοκρασία η οποία είναι ικανή να προκαλέσει ζημιά στη βλάστηση και στην ανθοφορία των δέντρων η οποία ήταν πρώιμη και να επηρεάσει την επόμενη σοδειά.

Οι βλαστοί των δέντρων στα εσπεριδοειδή και στις ελιές έχουν ήδη μπουμπουκιάσει λόγω του ήπιου χειμώνα φέτος και ο παγετός, ιδιαίτερα εάν επαναληφθεί και τις επόμενες μέρες, δημιουργεί φόβους ότι θα επηρεάσει τους ανθούς. «Θα κάνει ζημιά σίγουρα» δήλωσε με βάση την εμπειρία του ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης ο οποίος εκτιμά ότι η πραγματική εικόνα και η έκταση των ζημιών θα φανεί προς το τέλος της εβδομάδας.

Η Ένωση συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία και όταν θα έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης θα απευθυνθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για στήριξη των παραγωγών. Να σημειωθεί ότι ελάχιστοι παραγωγοί δούλεψαν τους ανεμομείκτες  για αντιπαγετική προστασία ενώ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν και απόψε οπότε οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους.

Με επείγον έγγραφό του την Τρίτη προς τη ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ κ. Βαγγέλης ζητούσε να λειτουργήσει ο υδροηλεκτρικός σταθμός καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας λόγω του παγετού που αναμενόταν και ο οποίος θα ήταν καταστροφικός για τη νέα βλάστηση στα εσπεριδοειδή και την αναμενόμενη ανθοφορία. Επίσης ζητούσε η ίδια τακτική να εφαρμόζεται σε όλες τις νύχτες που ελλοχεύει κίνδυνος παγετού.

Το αίτημα εισακούστηκε και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Βαγγέλης έπειτα και από επικοινωνία του με τον Δ/ντή της ΔΕΗ κ. Τσακίρογλου, η ΔΕΗ άφησε το νερό στο ποτάμι από χθες στις 7 το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 7π.μ. που αναγκάστηκε να το διακόψει λόγω κάποιας βλάβης η οποία έπρεπε να αποκατασταθεί. Ο Δ/ντής έδωσε στον κ. Βαγγέλη την υπόσχεσή του ότι η ΔΕΗ θα ενεργήσει τα δέοντα μέχρις ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος.

Να σημειωθεί ότι με τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού στη διάρκεια της νύχτας, εξασφαλίζεται ευνοϊκή παρέμβαση στο μικροκλίμα της περιοχής ενώ συγχρόνως εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας πράγμα απαραίτητο για την λειτουργία των γεωτρήσεων που χρησιμεύουν στην αντιπαγετική προστασία.