Τα αξιοθέατα της πόλης

Η πόλη της Άρτας φημίζεται για τα μνημεία της και την ιστορία τους. Κάποια από τα πιο σημαντικά μνημεία παρουσιάζονται παρακάτω.

Το Γεφύρι

Το πέτρινο γεφύρι της Άρτας, είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το χρωστάει στο θρύλο για τη “θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα”, που η λαϊκή μούσα τον έκανε τραγούδι. Η αρχική κατασκευή του γεφυριού τοποθετείται στα χρόνια της κλασικής Αμβρακίας επί βασιλέως Πύρρου Α. Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 145 m, και το πλάτος του είναι 3,75 m. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους. Τα βάθρα του είναι κτισμένα με μεγάλους κανονικούς λίθους κατά το ισοδομικό σύστημα, με επίστεψη, έτσι που θυμίζουν τοιχοποιία ελληνιστικών μεγάρων. Στο γεφύρι βρίσκεται και το Λαογραφικό μουσείο με ευρήματα από την ζωή των πρώτων κατοίκων.

Το Ρολόι της πόλης

Κτίσμα του 17ου αιώνα μ.Χ., έργο των κατακτητών Τούρκων, για εξυπηρέτηση της τότε ελληνοτουρκοεβραϊκής κοινωνίας της πόλης Άρτας. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του λόφου του κομψού κάστρου της Άρτας, μπροστά από το νοτιοδυτικό πύργο και φαίνεται ότι αποτελεί φυσική προέκταση του κάστρου. Το ρολόι καθίσταται ορατό από όλα τα μέρη της πόλης, βρίσκεται σε υψηλή τοποθεσία και ακούγεται από όλες τις συνοικίες και γειτονιές της πόλης. Η ακουστικότητά του είναι μοναδική σε ολόκληρη την πόλη.

Παρηγορήτισσα

Είναι ένας μεγαλοπρεπείς ναός, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κτίστηκε μεταξύ του 1283 και 1296 από τον δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο Α’ Κομνηνάγγελο Δούκα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  ο τρόπος με τον οποίο έχει κτιστεί ο ναός καθώς υπάρχει και  ο μύθος του Πρωτομάστορα και του βοηθού του που τον συνοδεύουν.

Αγία Θεοδώρα

Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας κτίστηκε στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα από την θεοδώρα, που ήταν σύζυγος του Δεσπότη της Ηπείρου, Μιχαήλ Β’ Κομνηνάγγελου Δούκα. Αρχικά ήταν γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Όμως μετά το θάνατο του συζύγου της η Θεοδώρα μόνασε σ’ αυτό, όπου και πέθανε. Γι ΄ αυτό οι κάτοικοι μετά το θάνατό της την αναγνώρισαν ως πολιούχο, λόγω του έργου της, και μετονόμασαν το ναό.