«Zωή σε άλλους κόσμους – Η διαμάχη του 20ου αιώνα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής»

«Συνέβη το καλοκαίρι του 1950.Οι Σοβιετικοί το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν δοκιμάσει με επιτυχία την πρώτη τους ατομική βόμβα. Οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν και ο Πρόεδρος Τρούμαν συγκρότησε μια επιτροπή την οποία επιφόρτισε με το καθήκον της κατασκευής θερμοπυρηνικού όπλου, δηλαδή της υπερβόμβας ή βόμβας υδρογόνου. Ξανασυγκεντρώθηκαν στο Λος Άλαμος μια ομάδα φυσικών , οι οποίοι ήταν κυρίως βετεράνοι του σχεδίου Μανχάταν, που στόχευε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν ο Bethe, ο Gamow, ο Teller και ο Fermi . Στη διάρκεια των γευμάτων , ο Fermi συνήθιζε να απευθύνει στους συναδέλφους του ρητορικά ερωτήματα και να δίνει ο ίδιος απαντήσεις. Σε ένα από αυτά τα γεύματα ήταν παρών και ο York , ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Ο York διηγείται ότι ο Fermi ,στα καλά καθούμενα , έθεσε την ερώτηση «Δεν αναρωτιέστε που βρίσκονται;» .Όλοι κατάλαβαν ότι αναφερόταν στους επισκέπτες από άλλους πολιτισμούς….».
Το ερώτημα αυτό, το οποίο σήμερα ονομάζεται Παράδοξο Fermi , συμπυκνώνει τη λαχτάρα της ανθρωπότητας να διαπιστώσει αν υπάρχουν συγκάτοικοι στο σύμπαν και να δώσει απαντήσεις σε πανάρχαια ερωτήματα προέλευσης, εξέλιξης και σκοπού.
Το βιβλίο «Zωή σε άλλους κόσμους » εξιστορεί με επιστημονική αξιοπιστία τις προσπάθειες του 20ου αιώνα να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Ταυτοχρόνως εξετάζει με διεισδυτικό τρόπο θέματα επιστημονικής μεθοδολογίας, φιλοσοφίας και θεολογίας.
Με το ξεκίνημα του 20ου αιώνα έγινε ευρύτατα αποδεκτή η ύπαρξη ενός σύμπαντος γεμάτου ζωή, μια άποψη απολύτως αναπόδεικτη, η οποία υπέστη πολλές αλλαγές στην εξέλιξή της. Περί το τέλος του 20ου αιώνα τόσο οι επιστήμονες όσο και το κοινό αγκάλιασαν το βιολογικό σύμπαν με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό, τώρα πλέον στο πλαίσιο ενός κατά πολύ μεγαλύτερου σύμπαντος. Παρά ταύτα , πουθενά  ανάμεσα στα αναρίθμητα άστρα και στους απομακρυνόμενους γαλαξίες δεν είχε ανακαλυφθεί ζωή. Στο ενδιάμεσο διάστημα, οι καλύτερες προσπάθειες της επιστήμης να δώσουν απάντηση σε αυτό το παλιό ερώτημα απέφεραν μόνο περιστασιακές ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στο ηλιακό σύστημα, δελεαστικές ενδείξεις για ζωή στα άστρα, και μια εικόνα αποκαλυπτική τόσο για το επιστημονικό εγχείρημα όσο και για τις λαϊκές ελπίδες και τους φόβους πάνω στη Γη.
Ενώ ο 20ος αιώνας εισήγαγε, βελτίωσε και εξέτασε την έννοια της κοσμικής εξέλιξης, το ερώτημα της βιοκεντρικότητας θα αποδειχτεί ενδεχομένως στον 21ο αιώνα ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά και φιλοσοφικά προβλήματα.
Όλα τα επιχειρήματα που σχετίζονταν με την εμφάνιση της ζωής στη Γη και την αφθονία της στο σύμπαν παρέμεναν υποθέσεις .Η απόδειξη και το συμπέρασμα ήταν τα αίτια που εμπόδιζαν την  οριστική λύση τόσο των ειδικών προβλημάτων που εμφάνιζε κάθε παράγοντας της εξίσωσης Drake όσο και του συνολικού προβλήματος που παρουσίαζαν όλοι μαζί οι παράγοντες της εξίσωσης. Πέρα από το ηλιακό σύστημα όλες οι παρατηρήσεις ήταν έμμεσες, με εξαίρεση τα τεχνητά ραδιοσήματα που αποτελούσαν το άγιο δισκοπότηρο της έρευνας SETI.
Τελικά , η διαμάχη για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε αυτά τα ίδια τα θεμέλια των γνώσεων και των πεποιθήσεών μας για μια εκτεταμένη γκάμα θεμάτων. Είτε επιλέγουμε τα μαθηματικά , τη θρησκεία , τη φιλοσοφία, τη φυσική, τις καλές τέχνες ή τις ανθρωπιστικές σπουδές όλα αυτά, όταν θεωρηθούν μέσα στο πλαίσιο μια εξωγήινης προοπτικής, αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα αυτού που ενδεχομένως αποτελεί μια περισσότερη γνώση και πεποίθηση. Όλα αποκτούν ένα νέο νόημα αν η ζωή είναι διαδεδομένη στο σύμπαν , αλλά και αν δεν είναι. Ακόμα και αν δεν ανακαλυφθούν εξωγήινοι , μια επανεξέταση της γνώσης και των πεποιθήσεων τις οποίες θεωρούμε αυτονόητες , η οποία παρακινείται από την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων , είναι μια σημαντική κληρονομιά για το μέλλον μιας από τις περισσότερο επίμονες διαμάχες του 20ου αιώνα …
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του βιβλίου , οι αναγνώστες θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα επιστημονικά στοιχεία που υπήρχαν μέχρι τη συγγραφή του για να διαμορφώσει την προσωπική του άποψη για το θέμα της ύπαρξης εξωγήινης νοημοσύνης. Είμαστε πράγματι μόνοι μας ανάμεσα σε 100 δισεκατομμύρια γαλαξιών που ο καθένας περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια άστρα;
Το ερώτημα του Fermi δεν απαντήθηκε ακόμα….
Πρόκειται για Αριστούργημα .Διαβάστε το.

Ο Αμερικανός αστρονόμος , συγγραφέας και ιστορικός της Επιστήμης Στήβεν Ντικ έχει διακριθεί για το έργο του στο χώρο της αστροβιολογίας. Το διάστημα 2003-2009 διατέλεσε επικεφαλής του Ιστορικού Τμήματος στην Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA)και του ιδρύματος SΕΤΙ. Το 2006 τιμήθηκε από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρία με το Βραβείο LeRoy E.Doggett για την προσφορά του στην ιστορία της αστρονομίας. Άλλα έργα του είναι : «Άλλοι Κόσμοι : Οι απαρχές της διαμάχης για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής από τον Δημόκριτο στον Καντ», «Το Βιολογικό Σύμπαν : Η διαμάχη του 20ου αιώνα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και τα όρια της Επιστήμης», «Το ζωντανό Σύμπαν: Η ΝΑSA και η εξέλιξη της αστροβιολογίας» κ.α. 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ